Στ. Θεοδωράκης: Το Ποτάμι δεν πρόκειται να στηρίξει ποτέ μια εν ενεργεία υπουργό για Δήμαρχο

«Η θέση μας είναι από την αρχή ξεκάθαρη. Θέλουμε λύση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα σιωπούμε στα παράλογα που λένε – όταν λένε - οι γείτονες μας» ξεκαθάρισε ο Σταύρος Θεοδωράκης σχετικά με τη στάση του Ποταμιού στη Συμφωνία των Πρεσπών σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» και τη Φώφη Γιωτάκη.

«Η συμφωνία αναφέρει ότι η γλώσσα της πΓΔΜ ανήκει στην

ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών. Επίσης, έχουν δεχθεί ότι δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, την κουλτούρα και την κληρονομιά της ελληνικής Μακεδονίας. Όλα αυτά πρέπει να καθρεφτιστούν στο Σύνταγμα τους. Αν υπαναχωρήσουν από αυτά τότε προφανώς δεν υπάρχει συμφωνία» σημείωσε και πρόσθεσε: «Πιο πολλά προβλήματα θα έχουμε αν οι γείτονες μας είναι μέλη της Ε.Ε ή προτεκτοράτο των Τούρκων και των Ρώσων; Σε λίγες εβδομάδες οι Έλληνες πρέπει να πάρουμε μια σημαντική απόφαση: Θα πούμε «όχι» στην αλλαγή του ονόματός τους, από Μακεδονία που τους αναγνωρίζουν όλοι σήμερα, σε Βόρεια Μακεδονία; Θα συγκρουστούμε με όλους τους συμμάχους μας που στηρίζουν τη συμφωνία; Έχουμε μετρήσει τις συνέπειες για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Για την οικονομία μας;»

Σχετικά με τη Συνταγματική αναθεώρηση, ο Σταύρος Θεοδωράκης κάλεσε αυτή τη Βουλή να «ανάψει το πράσινο φως». «Να μην θυσιάσουμε την αναθεώρηση στην πολιτική σύγκρουση και να τα ξαναδούμε όλα ψύχραιμα στην επόμενη Βουλή» είπε κι επανέλαβε την πρόταση του Ποταμιού προς τα άλλα κόμματα και κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ «να περάσουμε με 151 ψήφους όλες τις προτάσεις αναθεώρησης και να αφήσουμε την επόμενη Βουλή να καθορίσει με 180 ψήφους το ακριβές τους περιεχόμενο». Επέμεινε δε ιδιαίτερα, στην ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16. «Να τελειώνουμε με τις ιδεοληψίες. Να δώσουμε δυνατότητες στο επιστημονικό προσωπικό να μένει στη χώρα μας και να προσελκύσουμε επενδύσεις στην εκπαίδευση» υπογράμμισε για να συμπληρώσει πως «αυτός που απαγορεύει τα μη κρατικά πανεπιστήμια οδηγεί σε μαρασμό και τα δημόσια. Μόνο ο ανταγωνισμός θα ξυπνήσει τα καλά ένστικτα των πανεπιστημίων μας. Τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια θα είναι μια μεγάλη βοήθεια στους μεσαίους και τους φτωχούς» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στον χρόνο των εκλογών, ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε πως «εκλογές θα γίνουν όποτε το αποφασίσει ο στενός πυρήνας στου Μαξίμου. Ας μη σπαταλάμε χρόνο σε σενάρια». Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο κάποιοι βουλευτές του Ποταμιού να συνεργαστούν, είτε με τη ΝΔ, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε ότι «το Ποτάμι έχει πάρει μια και μόνο μια απόφαση: αυτόνομη πορεία». Σημείωσε ωστόσο, πως «δεν αλυσοδένουμε κανέναν. Αν κάποιος θέλει να πάει με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ, ας αφήσει την έδρα του και ας το κάνει. Έχω βαρεθεί να ασχολούμαι με αυτά τα σενάρια» κατέληξε.

Μιλώντας για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόνισε ότι εμείς «δεν δίνουμε χρίσματα. Σε κάθε περιοχή οι εθελοντές μας, τα μέλη μας, οι φίλοι μας αποφασίζουν ποιος δήμαρχος και ποιος συνδυασμός θα είναι καλύτερος για την πόλη τους». Αναφερόμενος ειδικά στη Θεσσαλονίκη, ξεκαθάρισε πως το Ποτάμι δεν πρόκειται να στηρίξει ποτέ μια εν ενεργεία υπουργό για Δήμαρχο, καθώς αυτό «είναι το άκρον άωτον του κομματισμού». «Εμείς έχουμε στη Θεσσαλονίκη τον Νίκο Νυφούδη που έχει φτιάξει μαζί με τον έμπειρο Σπύρο Βούγια μια ενδιαφέρουσα πρόταση. Έχουμε επίσης τον Σπύρο Πέγκα και τους φίλους της Πρωτοβουλίας, του συνδυασμού του Μπουτάρη. Ελπίζω ότι θα συνεννοηθούν και θα έχει συνέχεια η δυναμική ανάπτυξη της πόλης. Με εξωστρέφεια, κοσμοπολιτισμό και φιλικές υπηρεσίες και υποδομές για τον πολίτη» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα