Σταθάκης: Χρειαζόμαστε ετησίως ένα "Εξοικονομώ" για να πιάσουμε τους στόχους της ΕΕ

O τομέας της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων αναμένεται να ενισχύσει τον τομέα των κατασκευών τα επόμενα χρόνια λόγω των πολύ υψηλών στόχων που θέτει η ΕΕ έως το 2030 και ενσωματώνει και το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα που θα δώσει σήμερα σε δημόσια διαβούλευση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργος Σταθάκης.

«Έως το 2030 ετησίως, θα πρέπει να δαπανούμε ένα Εξοικονομώ Κατ΄Οίκον για να φτάσουμε το στόχο για 32% εξοικονόμηση ενέργειας» ανέφερε χθες στο συνέδριο του ΣΕΠΑΚ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων για Ποιότητα και Ανάπτυξη των

Κατασκευών) ο κ. Σταθάκης. Ο υπουργός έχει μιλήσει για επενδύσεις συνολικού ύψους 18 δις. ευρώ για την βελτίωση του κτιριακού αποθέματος της χώρας και την ανάπτυξη δικτύων και νέων υποδομών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Στράτος Παραδιάς Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων, σήμερα από τα 4.105.000 κτίρια που υπάρχουν στην χώρα μας, το 41% είναι προ του 1970 και το 54% προ του 1980. Από αυτά τα 3.000.000 είναι κατοικίες. Όπως αναφέρθηκε, η βελτίωση των υπαρχόντων κτιρίων από άποψη λειτουργικότητας, ενεργειακής απόδοσης, στατικής επάρκειας είναι επιτακτική.

«Τα παλαιά κτίρια υπερτερούν από τα νέα όσον αφορά τη θέση τους» δήλωσε ο κ. Παραδιάς και επισήμανε ότι σήμερα οι κατασκευές στην Ευρώπη ισοδυναμούν με την ριζική ανακαίνιση των υφιστάμενων ακινήτων αλλά οι ιδιώτες στην Ελλάδα αδυνατούν να ανταποκριθούν λόγω μεγάλης επένδυσης και περιορισμένης απόδοσης.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ που παρουσιάστηκε χθες και αποτυπώνει τις δυσμενείς επιπτώσεις της φορολόγησης στον τομέα των ακινήτων, τέσσερις είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν και κρατούν καθηλωμένη την ιδιωτική κατασκευαστική δραστηριότητα. Η διατήρηση του διαθέσιμου εισοδήματος σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το παρελθόν, η υψηλή επιβάρυνση του εισοδήματος των νοικοκυριών από τις δαπάνες στέγασης και τις φορολογικές υποχρεώσεις, η έλλειψη αποταμιευτικών πόρων που παραδοσιακά κατευθύνονται στα ακίνητα και τα μεγάλα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών που συνδέονται με την περιορισμένη χρηματοδότηση και τα υψηλά επιτόκια.

Η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας έχει δώσει την χαριστική βολή στην κτηματαγορά, η οποία παραμένει ανενεργή. Πέρυσι εκδόθηκαν 14.000 οικοδομικές άδειες όταν το 2007 ήταν περίπου 80.000.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνολική επενδυτική δαπάνη για κατασκευαστικά έργα μειώθηκε από 33,6 δις. το 2007 σε 9 δισ. το 2017 δηλαδή βρίσκεται στο ¼ του 2007. Κατά το ΙΟΒΕ σχεδόν το σύνολο της πτώσης οφείλεται στην συρρίκνωση των επενδύσεων σε κατοικίες.

Πηγή: newmoney.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα