Στο "σφυρί" η πρώτη κατοικία άνεργης στη Θεσσαλονίκη

Σε πλειστηριασμό βγαίνει η πρώτη κατοικία μιας 32χρονης άνεργης στη Θεσσαλονίκη.

Η υπόθεση αφορά κατοικία στην περιοχή Γιαννιτσών της δυτικής Θεσσαλονίκης. Η ιστορία ξεκινά το 2006, όταν η νεαρή τότε δανειολήπτρια έλαβε στεγαστικό δάνειο ύψους 90.000 ευρώ από την Τράπεζα Millennium για την αγορά ενός σπιτιού

επιφανείας μόλις 48,08 τ.μ. στη δυτική Θεσσαλονίκη, το οποίο αποτελεί μέχρι και σήμερα την πρώτη κατοικία της, με τη σημερινή αξία του να φτάνει τα 58.000 ευρώ.

Νεαρή εργαζόμενη τότε και κάτω από διαφορετικές οικονομικές συνθήκες, η οφειλέτρια αποφάσισε να επενδύσει τα λιγοστά χρήματά της στην εξασφάλιση στέγης, με την αποπληρωμή του δανείου να την έχει εγγυηθεί ο πατέρας της.

Μέχρι το 2013 το επίμαχο δάνειο αποπληρωνόταν κανονικά. Στη συνέχεια, όμως, και καθώς έχασε την εργασία της η ΔΒ, αλλά και αντιμετώπισε οικογενειακές δυσκολίες, η εξυπηρέτηση του δανείου κατέστη αδύνατη. Επιπλέον «βραχνάς» ήταν η υπέρογκη αύξηση της δόσης κατά 40% με την αιτιολογία ότι το δάνειο συνήφθη με ρήτρα ελβετικού φράγκου. Η σύμβαση της 32χρονης σήμερα άνεργης καταγγέλθηκε και εκδόθηκε διαταγή πληρωμής το έτος 2013.

Λόγω οριζόντιας προστασίας της πρώτης κατοικίας, μέχρι και την 31-12-2014 η κατοικία δεν μπορούσε να κατασχεθεί. Όμως τον Σεπτέμβριο του 2017 κατασχέθηκε η πρώτη κατοικία και ήδη ο πλειστηριασμός ορίστηκε πολύ σύντομα, για τις 2 Μαΐου του 2018.

Οι αρμόδιες αρχές, όπως γράφει το protothema.gr, δεν έλαβαν καθόλου υπόψη τους το γεγονός ότι η γυναίκα για μεγάλα χρονικά διαστήματα παρέμενε άνεργη και σήμερα είναι περιστασιακά εργαζόμενη, ούτε ότι δεν διαθέτει κάποιο άλλο περιουσιακό στοιχείο για να έχει κάποιο εισόδημα.

Επίσης, δύο ημέρες μέσα στον Δεκέμβριο που έρχεται, και συγκεκριμένα στις 7 και 8 του μήνα και από ώρα 14.00 έως 14.30, η οφειλέτρια υποχρεούται να δεχτεί επίσκεψη μέσα στην οικία της από τους υποψήφιους πλειοδότες.

Πρόκειται για διάταξη που ψηφίστηκε με τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (Ν. 4335/2015), βάσει του οποίου ο οφειλέτης υποχρεούται να δείχνει το σπίτι σε αυτόν ή σε αυτούς που θέλουν να το αποκτήσουν μέσω του πλειστηριασμού.

Θα πρέπει δε να σημειώσουμε ότι η κατασχετήρια έκθεση δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα ηλεκτρονικών δημοσιεύσεων πλειστηριασμών και έτσι ο καθένας μπορεί να γνωρίζει τις ώρες και ημέρες επίσκεψης.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα