ΣΒΒΕ: Επιχειρήσεις να κατοχυρώσουν τις επωνυμίες που περιέχουν τον όρο "Μακεδονία" - Να μην περιμένουν να επικυρωθεί η συμφωνία

Την άποψη ότι οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να περιμένουν να επικυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών αλλά και ότι πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους εξέφρασε σε δηλώσεις του σήμερα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Αθανάσιος Σαββάκης.

«Δε νομίζω ότι πρέπει οι επιχειρήσεις να περιμένουν να καταλήξει η συμφωνία. Πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους. Πέρα από τα αυτονόητα είναι να διασφαλίσει και να κατοχυρώσει το όνομα του είτε το brand της επιχείρησης είτε το brand των προϊόντων του. Είτε σε ευρωπαϊκό είτε σε διεθνές επίπεδο. Αυτή είναι η πρόταση του ΣΒΒΕ,

ο οποίος παρέχει υπηρεσίες νομικής αλλά και διαδικαστικής βοήθειας σε όλες τις επιχειρήσεις που θα θελαν να ξεκινήσουν αυτή τη διαδικασία πριν ολοκληρωθεί η συμφωνία με τα Σκόπια».

Όσον αφορά την διαδικασία και το πόσο εύκολη είναι τόνισε ότι «άλλη είναι η διαδικασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και άλλη σε διεθνές, όπως και άλλη σε διακρατικό επίπεδο. Αυτό έχει ένα κόστος που δεν είναι ευκαταφρόνητο. Για ευρωπαϊκό επίπεδο είναι 2000 ευρώ άμα κωδικό και για διεθνές 8.000 ευρώ. Βεβαίως ένα προνόμιο που έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα προϊόντα είναι στο επίπεδο της Ε.Ε μπορούν να κατοχυρώσουν προϊόντα ΠΟΠ. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αξιοποιηθεί».

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία, που ανέλαβε ο ΣΒΒΕ για δωρεάν νομική και διαδικαστική βοήθειας σε όλες τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεως σημείωσε ότι «είναι θέμα πού δραστηριοποιείται η κάθε επιχείρηση και ποιες είναι οι προοπτικές της. Οπωσδήποτε αυτό δεν αφορά μόνο παραγωγικές επιχειρήσεις, αφορά και υπηρεσίες, αφορά και τουρισμό, αφορά και το σύνολο επιχειρήσεων, που χρησιμοποιούν στο όνομά τους ή στο τίτλο τους το όνομα "Μακεδονία". Αυτό που έχει σημασία είναι ότι αυτή η υπηρεσία του ΣΒΒΕ δεν αφορά επιχειρήσεις μόνο Βορείου Ελλάδος, αφορά επιχειρήσεις από όλη την χώρα και όπου έχουν την έδρα τους μπορούν να απευθυνθούν στα γραφεία του συνδέσμου και άμεσα μπορούν να πάρουν την βοήθεια που μπορούμε να δώσουμε».

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ο ΣΒΒΕ, το διεθνές γραφείο στη Γενεύη, δεν έχει κατακυρωθεί καμία ελληνική ονομασία. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν κατακυρωθεί περίπου 24 ενώ υπάρχουν και άλλες που έχουν κατοχυρωθεί σε διακρατικό επίπεδο ανάλογα με την αγορά στην οποία απευθύνεται κάθε επιχείρηση.

Τέλος, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου περίπου 4.000 επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τον όρο "Μακεδονία " στην επωνυμία της εταιρείας ή ων προϊόντων τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα