Σύγχυση με λογαριασμούς ύδρευσης στον πρώην Δήμο Παναγίας

Σε περιπέτειες βρίσκονται δεκάδες κάτοικοι της Δημοτικής Ενότητας Παναγίας του δήμου Αριστοτέλη στη Χαλκιδική, οι οποίοι εξαιτίας υπηρεσιακών παραλείψεων είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν για… δεύτερη φορά και με προσαυξήσεις οφειλές προηγούμενων ετών που, όπως υποστηρίζουν, έχουν καταβάλλει. Σε «δίκοπο μαχαίρι» έχει εξελιχθεί η υπόθεση για την οικεία Δημοτική Αρχή, η οποία δηλώνει ότι συμμερίζεται την αγωνία τους και επιδιώκει την επίλυση του ζητήματος.

Όπως αναφέρουν στο halkidikifocus.gr, κάτοικοι της Μεγάλης Παναγίας, του Γοματίου και των Πυργαδικίων, οι οποίοι θέλησαν να διατηρήσουν

την ανωνυμία τους, έχουν λάβει λογαριασμούς ύδρευσης με υπέρογκα χρηματικά ποσά καθώς και ειδοποιητήρια για να προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών τους. Υπάρχουν περιπτώσεις λογαριασμών με ποσά της τάξης των 3.000 ευρώ. «Είναι άδικο να καλούμαστε να διπλοπληρώσουμε για παραλείψεις υπαλλήλων», αναφέρει με αγανάκτηση στο halkidikifocus.gr κάτοικος της περιοχής.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αριστοτέλη Γιώργο Ζουμπά, η υπόθεση αφορά οφειλές ύδρευσης που ξεκινούν από το 2005 και φτάνουν έως το 2014. «Πρόκειται για χρηματικά ποσά που εισπράχθηκαν ωστόσο δεν καταχωρήθηκαν στα λογιστικά στοιχεία του Δήμου και συνεπώς φαίνονται ως μη καταβληθέντα», εξηγεί στο halkidikifocus.gr ο κ. Ζουμπάς. «Σε βάρος του αρμόδιου υπαλλήλου βρίσκεται σε εξέλιξη πειθαρχική διαδικασία, έχει τεθεί σε αργία ενώ ο Δήμος έχει κινηθεί νομικά εναντίον του», αποκαλύπτει.

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη διευκρινίζει ότι όσοι κάτοικοι προσκόμισαν τις αντίστοιχες αποδείξεις πληρωμής, με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου απαλλάχθηκαν από τα συγκεκριμένα χρέη. «Η απαλλαγή αφορά γύρω στις πεντακόσιες περιπτώσεις και ισάριθμες όπου δυστυχώς οι καταναλωτές δεν έχουν στην κατοχή τους τις αποδείξεις κυρίως λόγω απώλειας έπειτα και από την παρέλευση σχεδόν μιας δεκαετίας», υπογραμμίζει ο κ. Ζουμπάς. «Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που δεν διαθέτουν αποδείξεις έχει πληρώσει τους λογαριασμούς ύδρευσης», ξεκαθαρίζει. Ο ίδιος επισημαίνει ότι ο Δήμος Αριστοτέλη δεν νομιμοποιείται να διαγράψει οφειλές για τις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχουν οι σχετικές αποδείξεις. «Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν ομαδικά στη Δικαιοσύνη εναντίον του Δήμου και εφόσον προκύψει δικαστική απόφαση με την οποία δικαιώνονται, το Δημοτικό Συμβούλιο έχει τη δυνατότητα με τη σειρά του να αποφασίσει διαγραφή χρεών», προτείνει. «Ως Δημοτική Αρχή δεν θα αντιδικήσουμε μαζί τους, αντίθετα θα τους στηρίξουμε σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί αυτό το αδιέξοδο», ξεκαθαρίζει.

Την ίδια ώρα, μερίδα των κατοίκων της περιοχής διατυπώνει προβληματισμούς, καθώς -όπως ισχυρίζεται- στην περίπτωση που η απόφαση του δικαστηρίου είναι αρνητική, αυτομάτως οι οφειλές θα βεβαιωθούν στην εφορία. «Είναι μία λύση που ενέχει σοβαρό ρίσκο», σημειώνει στο halkidikifocus.gr κάτοικος της Μεγάλης Παναγίας.

Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη προτείνει ακόμη, για όσες περιπτώσεις αφορούν μικροποσά να γίνει η εκ νέου η καταβολή τους αξιοποιώντας τη ρύθμιση οφειλών που βρίσκεται σε ισχύ. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγουν τις προσαυξήσεις που μεγιστοποιούν στο διπλάσιο το αρχικό ποσό, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο μελλοντικής επιστροφής των χρημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, επαγγελματίες της περιοχής πλήρωσαν ξανά τις οφειλές ύδρευσης σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσουν δημοτική ενημερότητα, αποφεύγοντας οποιαδήποτε εμπλοκή στις συναλλαγές και στις δραστηριότητές τους.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ορισμένοι κάτοικοι απευθύνθηκαν στον Συνήγορο του Πολίτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα