Σύγκρουση Τσίπρα - Μητσοτάκη για την ανομία στα Πανεπιστήμια στην «ώρα του πρωθυπουργού»

Σε «μονομαχία» στη Βουλή καλεί ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για την ανομία στα πανεπιστήμια, ένα ζήτημα που κρατά ψηλά στην ατζέντα η Νέα Δημοκρατία. Η επίκαιρη ερώτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία θα απαντηθεί στην «Ώρα του Πρωθυπουργού», περιλαμβάνει δύο κυρίαρχα

ερωτήματα: πρώτον, εάν συμφωνεί με το πόρισμα της «Επιτροπής Παρασκευόπουλου», η οποία δέχεται πως είναι «ουτοπικός στόχος» η εξάλειψη της παραβατικότητας στα πανεπιστήμια. Και δεύτερον, εάν προτίθεται να αντιμετωπίσει εμπράκτως το καθεστώς βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια.

Εν τω μεταξύ, στην οικονομία και στα «θετικά μέτρα», που θα έρχονται σταδιακά προς ψήφιση, επενδύει το Μέγαρο Μαξίμου για το επόμενο δίμηνο, με σημαία, φυσικά, την κατάργηση της περικοπής των συντάξεων. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, χθες, έδωσε το προεκλογικό σύνθημα από το βήμα της Βουλής λέγοντας «το δικό μας 4ο μνημόνιο είναι με τον λαό» και με αυτό το μήνυμα ξεκινά επίσημα η περίοδος εφαρμογής των παροχών από την κυβέρνηση, κόντρα στις δημοσκοπήσεις και στην κριτική της αντιπολίτευσης για οικονομική ασφυξία της χώρας και κυρίως της μεσαίας τάξης.

Η ψήφιση του προϋπολογισμού στις 18 Δεκεμβρίου αναμένεται να έχει «πανηγυρικό χαρακτήρα» και η κυβερνηση εστιάζει στο πρωτογενές πλεόνασμα, από το οποίο θα προκύψει το κοινωνικό μέρισμα. Ο στόχος του 3,5% θα διαμορφωθεί περίπου στο 3,98% του ΑΕΠ, με στόχο ο έξτρα δημοσιονομικός χώρος να δοθεί «σε ελάφρυνση των ασθενεστέρων».

Το μείγμα πολιτικής έχει έντονο άρωμα προεκλογικών παροχών και μεταξύ των μέτρων είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά, η μείωση ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, η μείωση της φορολογίας διανεμόμενων κερδών, αλλά και η σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% με μείωση κατά 1% κατ’ έτος. Οσον αφορά στις δαπάνες, στόχος της κυβέρνησης είναι η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 24 ετών, η εισαγωγή ενός νέου επιδόματος στέγασης με οικονομικά και οικογενειακά κριτήρια, η ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, αλλά και η ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Βασικό στοιχείο της στρατηγικής είναι οι προσλήψεις, όπου σύμφωνα με την κυβέρνηση από το 2019 θα προκηρυχθούν τουλάχιστον 18.500 θέσεις στο Δημόσιο. Διόλου τυχαία τα στοιχεία που δείχνουν αύξηση της μισθοδοσίας των υπαλλήλων με σχέση ιδιωτικού δικαίου, επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Σημαντική αύξηση που φτάνει στο 16,7% είδαν στους μισθούς τους μετακλητοί υπάλληλοι και συμβασιούχοι την περίοδο 2014-2017 σύμφωνα με τα στοιχεία από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ που έδωσε το υπουργείο Εργασίας στην Τράπεζα της Ελλάδος, με την ΤτΕ να δίνει στη συνέχεια τα στοιχεία στους κοινωνικούς εταίρους για να τα επεξεργαστούν. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο ΣΕΒ, την υπό εξέταση τριετία ο μέσος μισθός για τους εργαζόμενους με σχέση εργασίας ιδωιτικού δικαίου διαμορφώθηκε το 2017 στα 1.502 ευρώ από 1.286,6 ευρώ το 2014. Στον αντίποδα ο μέσος μισθός στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα από τα 1.011,2 ευρώ του 2014, μειώθηκε στα 982,4 ευρώ το 2017, μια μείωση, δηλαδή, της τάξης του 2,9%.

Πανηγυρική ομιλία στη Βουλή

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη χθεσινή πανηγυρική του ομιλία στη Βουλή προανήγγειλε την φετινή διανομή κοινωνικού μερίσματος, χωρίς να προσδιορίσει τα μεγέθη και μίλησε για κατάργηση κατώτατου-υποκατώτατου μισθού στις αρχές του 2019. «Διασώζουμε συντάξεις, μειώνουμε την ανεργία, και αναδρομικά δώσαμε και τις αδικίες αποκαθιστούμε και τις ασφαλιστικές εισφορές μειώνουμε και το κοινωνικό μέρισμα θα το δώσουμε στους συμπολίτες που έχουν χαμηλά εισοδήματα και το κυριότερο όλα τα μέτρα που εξήγγειλα στην ΔΕΘ θα τα υλοποιήσουμε» ανέφερε κατά την παρέμβασή του και συνέχισε «και το ερώτημα είναι τι θα απογίνετε τώρα; Πού πήγε το περιβόητο 4ο μνημόνιο που με στόμφο εξαγγείλατε ότι έρχεται και ψάχνω και εγώ να το βρώ. Όπως ψάχνω να βρω τους τίτλους των ΜΜΕ που κατατρομοκρατούσαν τους συνταξιούχους και όχι μόνο ότι έρχεται θύελλα και περικοπές και να οι πίνακες με τις περικοπές και να οι εκπομπές. Θα πρέπει ο φίλος μου Αυτιάς να να πέρασε δύσκολες ημέρες να υπολογίζει τις περικοπές. Τώρα τσιμουδιά. Κανείς δεν κάνει υπολογισμούς για το τι σώζεται από τις αποδοχές των ανθρώπων».

Το κείμενο της ομιλίας του κ.Τσίπρα επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, ακολουθεί:

Με το νομοσχέδιο που καλείται να ψηφίσει η Εθνική Αντιπροσωπεία προχωράμε σε σημαντικές ελαφρύνεις για 250.000 μη μισθωτούς:

- μειώνουμε τις εισφορές για κύρια σύνταξη κατά 33% για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες

- βελτιώνουμε το καθεστώς των εκπτώσεων στις εισφορές για τους νέους επιστήμονες

- μειώνουμε στο ελάχιστο την εισφορά για εφάπαξ, και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2017, για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς.

Από το 2015 έως σήμερα πληρώσαμε 748.000 συνταξιοδοτικές παροχές (κύριες, επικουρικές και εφάπαξ), συνολικού ύψους 4,8 δισ. ευρώ, και έχουμε σχεδόν εκκαθαρίσει τον τεράστιο όγκο των εκκρεμών ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης που είχε αφήσει κληρονομιά η προηγούμενη κυβέρνηση.

Η αδιαμφισβήτητη απόδειξη για το ότι οι προσπάθειές μας απέδωσαν καρπούς είναι και το γεγονός ότι παρά όσα ήλπιζε κρυφά και φανερά η αντιπολίτευση, οι συντάξεις από 1/1/2019 όχι μόνο δεν θα περικοπούν.

-Περίπου 500 χιλιάδες συνταξιούχοι θα δουν από την 1η Ιανουαρίου τις συντάξεις τους να αυξάνονται, ακριβώς εξαιτίας της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που κάναμε και την οποία η αντιπολίτευση χαρακτήριζε καταστροφική.

-Μία μεταρρύθμιση που, για πρώτη φορά, συνέδεσε τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των μη μισθωτών με τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Το αποτέλεσμα ήταν περίπου 1.250.000, το 88%, των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών να πληρώνει λιγότερες εισφορές, από αυτές που κατέβαλλαν πριν τη λειτουργία του ΕΦΚΑ.

Στη νέα όψη του ασφαλιστικού μας συστήματος αποτυπώνονται:

- η μείωση της ανεργίας κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, από το 26% που παρέδωσε η ΝΔ τον Δεκέμβριο του 2014, στο 18,9% που είναι σήμερα

- η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, που μειώθηκε από το 19% το 2014, σε 12% σήμερα, χάρη στη δράση και την ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, τόσο με προσωπικό όσο και μέσω της ίδρυσης νέων τμημάτων και της θεσμικής του θωράκισης, που ξεκίνησε εν μέσω προγραμμάτων και συνεχίζεται με το παρόν νομοσχέδιο.

- οι προσπάθειες που κάναμε για τη συνολική ρύθμιση της αγοράς εργασίας μέσω της επαναφοράς των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που είχαν ως αποτέλεσμα μέσα σε μόλις τρεις μήνες, από τον Αύγουστο, να έχουν επεκταθεί 10 κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και σχεδόν 200.000 εργαζόμενοι να βλέπουν σημαντική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματός τους.

- οι προσπάθειες μας για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στους χώρους εργασίας, μέσω σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που φέρνουμε στη βουλή τα τελευταία χρόνια και θωρακίζουν τους εργαζόμενους και τους ασφαλισμένους.

-Η βελτίωση του ασφαλιστικού συστήματος θα δώσει και η επερχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού και κατάργηση του επαίσχυντου υποκατώτατου.

Ενός μισθού που το 2012 κατακρημνίστηκε μέσα σε μία νύχτα κατά 22% και κατά 32% για τους νέους, και παραμένει καθηλωμένος από τότε.

Με το νομοσχέδιο που καταθέτουμε σήμερα, αποκαθίστανται άμεσα οι αδικίες για 250.000 μη μισθωτούς:

- Ένας αγρότης με εισόδημα 10.000 το χρόνο, θα πληρώσει 600 ευρώ λιγότερα από το προβλεπόμενο για το έτος, δηλαδή μείωση 33% στην εισφορά κύριας σύνταξης.

- Ένας ελεύθερος επαγγελματίας που βγάζει 12.000 το χρόνο, θα έχει ετήσια μείωση κατά 800 ευρώ για την εισφορά κύριας σύνταξης, ήτοι 33% επίσης.

- Ένας γιατρός με μηνιαίο εισόδημα 2.000 ευρώ, θα έχει μείωση της ετήσιας συνολικής εισφοράς – δηλαδή κύρια σύνταξη και εφάπαξ – 1.270 ευρώ, δηλαδή 33%.

- Ένας μηχανικός που βγάζει 1.600 ευρώ το μήνα, θα δει ετήσια μείωση 1400 ευρώ της συνολικής εισφοράς για κύρια σύνταξη και εφάπαξ, δηλαδή 33%.

Ενώ ένας νέος επιστήμονας με τρία έτη ασφάλισης που θα πλήρωνε συνολική εισφορά 70 ευρώ το μήνα, από 1.1.2019 θα πληρώνει 54, δηλαδή 192 ευρώ λιγότερα κατ’ έτος.

Keywords
τσιπρας, νεα δημοκρατια, αλέξης τσίπρας, βουλη, νέα, μνημονιο, δημοσκοπηση, κυβερνηση, αεπ, ενφια, συμβασιουχοι, εργανη, τραπεζες, ττε, σεβ, ΔΕΘ, μμε, εκπτωσεις, εφκα, δραση, ήτοι, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, αλλαγη ωρας, εισφορα αλληλεγγυης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, μνημονιο 2, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, βασεις 2012, 600 δις, μνημονιο 3, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, εξτρα, αλέξης τσίπρας, ήτοι, υπουργειο εργασιας, αεπ, βημα, δημοκρατια, εθνικη, κοντρα, μμε, οικονομια, οψη, περιοδος, σεβ, το βημα, ττε, αυξηση, ανεργια, αρωμα, ατζεντα, γεγονος, δημοσιο, δοθει, δωσει, ευρω, ερχεται, ερχονται, ετη, ετων, ετος, εφαπαξ, θυελλα, ομιλια, κυβερνηση, κειμενο, κυρια, λειτουργια, μαξιμου, μηνες, μισθος, μητσοτακης, μηχανικος, μειωση, νυχτα, πινακες, προσληψεις, ρυθμιση, συνεχεια, συνταξη, σειρα, τρια, φυσικα, φτανει, φορα, αυτιας, εκπομπες, υπουργειο, κρυφα, κυριακου, ογκο, σημαια, τραπεζα, θεσεις, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα