Συνεδρίαση της παράταξης Μπουτάρη για πρόσφυγες και "Κλεισθένη"

Για το ζήτημα των προσφύγων και το υπό ψήφιση νομοσχέδιο «Κλεισθένης1», που αφορά τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνεδρίασε χθες, Πέμπτη, 3 Μαΐου 2018, η Δημοτική Ομάδα της Δημοτικής Παράταξης «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη».

Η Σοφία Ασλανίδου, ∆ημοτική Σύμβουλος, εντεταλμένη για τη στήριξη και την κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών και Πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ) του Δήμου Θεσσαλονίκης,

παρουσίασε τη συγκροτηθείσα «Ομάδα Έργου» με στόχο την υποστήριξη του σχεδιασμού, της οργάνωσης και του συντονισμού της υλοποίησης των δράσεων για την στήριξη και την κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών.

Στη συνέχεια, μέλη της Ομάδας Έργου ενημέρωσαν τη Δημοτική Ομάδα για το αντικείμενο της ενασχόλησής τους.

Ο αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Νίκος Φωτίου, παρουσίασε στη Δημοτική Ομάδα το υπό ψήφιση νομοσχέδιο «Κλεισθένης1».

Σε ανακοίνωσή της Πρωτοβουλίας αναφέρεται ότι «η «Πρωτοβουλία», ως αυτοδιοικητική παράταξη χωρίς κομματική εξάρτηση, κρίνει και αξιολογεί το νομοσχέδιο με βάση τις δικές της θέσεις, απόψεις και αρχές. Δεν αποτελεί φιλοκυβερνητικό παρακολούθημα ούτε συμμετέχει σε αντικυβερνητικά μπλοκ».

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση «το νομοσχέδιο «Κλεισθένης1», παρά τις σποραδικές αλλαγές προς θετική κατεύθυνση, συνολικά δεν συνιστά τη βαθιά μεταρρύθμιση που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις προσδοκίες μιας σύγχρονης Αυτοδιοίκησης με Αποκέντρωση και Αυτοτέλεια έναντι του Κράτους».

«Επιπλέον, χαρακτηρίζεται από αδικαιολόγητη προχειρότητα, δημιουργεί έντονες επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της Διοίκησης που περιγράφει, ενώ παραπέμπει στο απροσδιόριστο μέλλον τις αλλαγές που είναι ανάγκη να γίνουν τώρα στην Αυτοδιοίκηση και στο Κράτος.

Ενώ η περίοδος σύνταξης του νομοσχεδίου υπήρξε εξαιρετικά μακρά (πάνω από δύο χρόνια), η περίοδος διαβούλευσης συρρικνώνεται απαράδεκτα στον ασφυκτικό χρόνο των δύο εβδομάδων(!) αποτελώντας εμπαιγμό προς την Αυτοδιοίκηση και παρωδία διαλόγου.

Τέλος, όπως αναφέρει η «Πρωτοβουλία» «απαιτεί επαρκή χρόνο διαβούλευσης προκειμένου να διεξαχθεί ένας ουσιαστικός διάλογος. Είναι απαραίτητο να υπάρξει η άνεση και η δυνατότητα στα Δημοτικά Συμβούλια και στα όργανα της Αυτοδιοίκησης να ενημερώσουν τους πολίτες, να τους καταστήσουν συμμέτοχους στη συζήτηση που αφορά σημαντικές πτυχές της ζωής τους και, στη συνέχεια, να καταθέσουν επεξεργασμένες προτάσεις που θα ληφθούν υπόψη στην τελική κατάρτιση του νομοσχεδίου. Η συζήτηση για το σημαντικό θέμα του εκλογικού νόμου (που πάντως δεν αποτελεί μεταρρύθμιση) μπορεί να διεξαχθεί αργότερα, με τη σοβαρότητα που της αρμόζει».

Keywords
Τυχαία Θέματα