Τέχνη και εικονική πραγματικότητα αντάμωσαν στην 82η ΔΕΘ (ΦΩΤΟ)

Έναν μοναδικό συνδυασμό κλασικής τέχνης, τεχνολογίας και… εικονικής πραγματικότητας έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι επισκέπτες της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στη σημερινή, τελευταία ημέρα της λειτουργίας της.

Ειδικότερα, στον επάνω όροφο του περιπτέρου 2, πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Τέχνης, Επιστήμης και Τεχνολογίας του Artecitya της Helexpo.

Σε χώρο περίπου 2.700 τ.μ,, παρουσιάζονται 90 έργα 120 καλλιτεχνών από την

Ελλάδα και το εξωτερικό, με την τεχνολογία να λαμβάνει δεσπόζουσα θέση σε αυτά.

Μπαίνοντας στο περίπτερο, συναντά κανείς την ομάδα του Media Lab, όπου σε έναν ειδικά διαμορφωμένο στούντιο παραγωγής βίντεο, καταγράφουν και προβάλουν τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ.

Παρακάτω, δεσπόζουν τα έργα εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, τα οποία παρουσιάζονται με όλες τις δυνατές τεχνολογίες VR κάτι που σημαίνει πως πέρα από την παρακολούθηση των έργων, προσφέρεται και η δυνατότητα διάδρασης με αυτά.

Άλλωστε, όπως ανέφερε στο Thestival και η Λυδία Χατζηιακώβου, καλλιτεχνική διευθύντρια του περιπτέρου, «όταν δει το φεστιβάλ, έχει την ευκαιρία να σκεφτεί και να αναρωτηθεί τι είναι η τεχνολογία, τι είναι το καινούριο αλλά και τι μπορεί να κάνει για να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος. Καλούμε τον κόσμο να έρθει με ανοικτό μυαλό και να κάνει μόνος του συνειρμούς μ’ αυτά που βλέπει».

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σειρά ηλεκτρονικών παιχνιδιών- έργο φοιτητών του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου που απευθύνονται σε παιδιά με προβλήματα όρασης και στοχεύουν στην εξοικείωσή τους με τους υπολογιστές και την απόκτηση δεξιοτήτων πάνω σε αυτούς.

Πέρα από αυτά, ο επισκέπτης μπορεί να δει και πιο κλασικά έργα τέχνης, όπως για παράδειγμα τα έργα της Greece Communitere, της ΜΚΟ που δραστηριοποιείται σε κοινότητες που αντιμετωπίζουν κρίση.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, προσφέρει εργαστήρια με τη συμμετοχή ντόπιων- προσφύγων και μεταναστών, κατά τη διάρκεια των οποίων οι πρόσφυγες και οι μετανάστες μαθαίνουν βασικές τεχνικές κατασκευής αντικειμένων για την αντιμετώπιση των βασικών τους αναγκών.
Επιστρέφοντας στον μαγικό κόσμο της τεχνολογίας, το ενδιαφέρον των επισκεπτών προσελκύει το διαδραστικό μουσείο Livart, το οποίο σχεδιάστηκε από μια ομάδα παιδιών που μόλις αποφοίτησαν από το λύκειο. Στο Livart, μπορεί κανείς να δει διάσημα έργα όπως για παράδειγμα τον πίνακα της Τζοκόντα να ζωντανεύουν και να αποκτούν κίνηση και ήχο, πάντα με τη βοήθεια της τεχνολογίας

«Το Livart είναι μια πλατφόρμα που φιλοξενεί ένα ψηφιακό μουσείο. Οι πίνακες σ’ αυτό το μουσείο παρουσιάζονται με μια αντισυμβατική μορφή, συγκεκριμένα τρισδιάστατη και έχοντας προσδώσει κίνηση στην σκηνή που παριστά ο καθένας.
Φιλοδοξούμε αυτή η εφαρμογή να αξιοποιηθεί όχι μόνο ατομικά αλλά και από τους εκπαιδευτικούς ώστε τα παιδιά μικρότερης ηλικίας να έρθουν σε επαφή και με την τεχνολογία αλλά και με την τέχνη» σχολιάζει χαρακτηριστικά η Μαρία Γαλανοπούλου, μια εκ των συντελεστών της δεκαμελούς ομάδας που δημιούργησε την πλατφόρμα αυτή.

Τέλος, το μονοθέσιο zero fuel του ΑΠΘ κλέβει τις εντυπώσεις, καθώς αποτελεί όχημα ελάχιστης κατανάλωσης και μέγιστης απόδοσης καυσίμου, αφού χρειάζεται ένα λίτρο για να διανύσει 1000 χλμ (0,1/100χλμ).

Όσοι λοιπόν επισκεφθείτε τη ΔΕΘ τη σημερινή, τελευταία ημέρα, κάντε και μια βόλτα από το περίπτερο 2, προκειμένου να βρεθείτε, έστω και για λίγο, σε... άλλη διάσταση.

Keywords
Τυχαία Θέματα