Τέχνη και Ειρήνη: Έκθεση με έργα Κινέζων καλλιτεχνών στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Την έκθεση «Τέχνη και Ειρήνη» με έργα σύγχρονων καλλιτεχνών από την Κίνα υποδέχεται στους εκθεσιακούς χώρους του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-HELEXPO) το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνη.

Η διοργάνωση της Ένωσης Καλλιτεχνών Κίνας θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 27 Μαΐου 2018 (εγκαίνια: Πέμπτη 10 Μαΐου 2018, 20:00. Μέρες & ώρες λειτουργίας: Πέμπτη 10:00-22:00, Παρασκευή 10:00-19:00, Σάββατο 10:00-18:00,

Κυριακή 11:00-15:00).

Η έκθεση έχει την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και πραγματοποιείται με αφορμή το Έτος Πολιτιστικών Ανταλλαγών και Συνεργασίας Πολιτιστικών Βιομηχανιών Ελλάδας-Κίνας, κατά το οποίο η Ελλάδα συμμετείχε ως τιμώμενη χώρα στην 7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης του Πεκίνου. Στο παράλληλο πρόγραμμα της ίδιας διοργάνωσης φιλοξενήθηκε στο Εθνικό Μουσείο Τεχνών η έκθεση «Το Σώμα – Η Ψυχή – Ο Τόπος. Σύγχρονοι Έλληνες Καλλιτέχνες» με φορέα διοργανωτή το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και τη συμμετοχή 27 σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών (24.09-15.10. 2017).

Την Πέμπτη 10 Μαΐου 2018 θα είναι παρόντες στο ΜΜΣΤ μέλη Κινεζικών Αντιπροσωπειών από την China Federation of Literary and Art Circles και την China Artists Association οι οποίοι θα συμμετάσχουν σε συμπόσιο με ανοιχτή συμμετοχή για το κοινό (17:45-19:45) με θέμα τη σύγχρονη τέχνη στην Κίνα με σχετικές παρεμβάσεις. Θα ακολουθήσουν τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης «Τέχνη και Ειρήνη» και κατόπιν άτυπη ανοικτή συνάντηση γνωριμίας των εκπροσώπων της Ένωσης Καλλιτεχνών Κίνας με καλλιτέχνες και εκπροσώπους πολιτιστικών φορέων της πόλης στο καφέ του ΜΜΣΤ.

Πρόγραμμα Συμποσίου / 17:45-19:45

Καλωσόρισμα \ Μαρία Τσαντσάνογλου, Διευθύντρια ΚΜΣΤ

Κεντρική ομιλήτρια \ Tao Chi, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Καλλιτεχνών Κίνας

Παρεμβάσεις

Αλέξανδρος Θάνος, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού / Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Σπύρος Πέγκας, Αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων / Δήμος Θεσσαλονίκης

Ελλη Χρυσίδου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών / Δήμος Θεσσαλονίκης

Γιώργος Διβάρης, Πρόεδρος Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Σχολή Καλών Τεχνών / Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Richard Whitlock, εικαστικός

Θα υπάρξει διαδοχική διερμηνεία

H έκθεση πραγματοποιείται στους εκθεσιακούς χώρους του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-HELEXPO) στο πλαίσιο του προγράμματος στενότερης συνεργασίας μεταξύ του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Συντονισμός: Δόμνα Γούναρη-Επιμελήτρια ΚΜΣΤ, Κατερίνα Σύρογλου-Επιμελήτρια ΜΜΣΤ

Σημείωμα της China Artists Association για την έκθεση.

Σήμερα, ο κόσμος βιώνει μια πολύ σημαντική στιγμή μεταρρύθμισης και ανάπτυξης, όμως η ανάπτυξη δεν σημαίνει τίποτα δίχως ειρήνη. Οι έννοιες «Τέχνη και Ειρήνη» ενσωματώνονται σε μια σειρά εκθέσεων που παρουσιάζει η Ένωση Κινέζων Καλλιτεχνών στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Ταξίδι της κινεζικής τέχνης στον κόσμο».Από την έναρξή της, το 2016, η έκθεση έχει ήδη πραγματοποιηθεί με επιτυχία, μεταξύ άλλων σημαντικών χωρών, στο Frederiksberg της Δανίας, στα Κεντρικά Γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, στο Il Vittoriano στη Ρώμη, στην Finlandia Hall στο Ελσίνκι, στη Mall Gallery στο Λονδίνο και στο Μουσείο Ιστορίας της Τιφλίδας στη Γεωργία. Στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τη γλώσσα της τέχνης, στη συγκεκριμένη περίπτωση της κινεζικής σύγχρονης τέχνης, προκειμένου να μιλήσουμε για την ειρήνη, να διηγηθούμε ιστορίες για την αρμονία και να ανακουφίσουμε εκείνους που έχουν βιώσει και εξακολουθούν να υποφέρουν από τη βία σε όλο τον κόσμο.

Έχουμε προσκαλέσει διακεκριμένους κινέζους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν έργα γύρω από τα έθιμα και τα τοπία των χωρών που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του «Δρόμου του Μεταξιού», και επίσης επιλέξαμε τα πιο σημαντικά έργα από φημισμένους χώρους τέχνης όπως η Διεθνής Μπιενάλε Τέχνης του Πεκίνου, αλλά και τα καλύτερα έργα που προέκυψαν από πρωτοβουλίες όπως τα Κινεζικά Ερευνητικά Προγράμματα για Νέους Καλλιτέχνες του Εξωτερικού. Η έκθεση χρησιμοποιεί κινεζικές καλλιτεχνικές πρακτικές για να μεταφέρει τα τοπία και τα έθιμα των χωρών πέρα από την Κίνα και, επίσης, για να εκφράσει το σύγχρονο πνεύμα της κινεζικής τέχνης. Μέσα από ποικίλα στυλ, μορφές και φόρμες, η έκθεση δίνει μια ζωντανή εικόνα της σύγχρονης τέχνης στην Κίνα, τονίζει την κινεζική αξία, η οποία αποδίδεται μέσα από τη φράση «η αρμονία είναι πολύτιμη», και ενσαρκώνει τη συνεχή επιδίωξη για ειρήνη και ευημερία.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η έκθεση πρόκειται να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ της Ένωσης Καλλιτεχνών Κίνας και των ελληνικών καλλιτεχνικών κύκλων, να εμβαθύνει στην προώθηση των Συλλόγων Καλλιτεχνών και των καλλιτεχνικών ανταλλαγών και να εγείρει έναν πολιτιστικό διάλογο μεταξύ Κίνας και Ελλάδας αλλά και μεταξύ Κίνας και Ευρώπης. Ελπίζουμε πραγματικά το ελληνικό κοινό να απολαύσει σ’ αυτήν τη συνάντηση τον κινεζικό παραδοσιακό πολιτισμό και τη σύγχρονη τέχνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα