Θ. Παπαθεοδώρου στο Thestival: Ο ελληνικός λαός δεν είναι διχασμένος- Τάσσεται κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ο Θοδωρής Παπαθεοδώρου γεννήθηκε στα Δίκαια του Έβρου και κατοικεί στην Αθήνα. Αύριο Παρασκευή 12 Απριλίου θα παρουσιάσει στο κοινό της Θεσσαλονίκης το νέο του βιβλίο με τίτλο "Συναξάρια της μικρής Πατρίδας".

Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα που συμπληρώνει την τριλογία στην οποία προηγήθηκαν οι "Γυναίκες της μικρής Πατρίδας" (2018) και τα "Λιανοκέρια της μικρής Πατρίδας" (2018).

Ο ίδιος μίλησε στο Thestival

και όπως είπε, υπήρξε παιδιόθεν φανατικός αναγνώστης, χωρίς ωστόσο η συγγραφή βιβλίων να είναι μέσα στις σκέψεις του.

"Ένα τυχαίο γεγονός ήταν η αφορμή για να γράψω. Ένας διαγωνισμός διηγήματος που υπέπεσε στην αντίληψή μου συμπτωματικά και είπα «γιατί όχι;». Όταν έλαβα το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού, τότε το σκέφτηκα πρώτη φορά, στρώθηκα κι έγραψα το πρώτο μου μυθιστόρημα. Όσο για το τι περίμενα; Ξέρετε, περισσότερο το είδα σαν έκφραση, παρά σαν επάγγελμα για να περιμένω κάτι". Στόχος του συγγραφέα ήταν η έκδοση του συγγράμματος του κάτι που ο ίδιος δε χαρακτηρίζει εύκολη υπόθεση.

Αναφερόμενος στο νέο του βιβλίο, ο κ. Παπαθεοδώρου το χαρακτηρίζει ως ένα καθαρό ιστορικό μυθιστόρημα για τον Μακεδονικό Αγώνα, που πέρα από την συγκινητική μυθιστορηματική πλοκή, παρακολουθεί βήμα προς βήμα και γεγονός προς γεγονός όλα όσα συνέβησαν εκείνη την ιστορική περίοδο για την Ελλάδα. "Φιλοδοξώ, όπως εξάλλου έπραξα και στην ΤΕΤΡΑΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ, ο αναγνώστης και η αναγνώστρια, όταν κλείσουν το βιβλίο, πέρα από τις ώρες της αναγνωστικής απόλαυσης, να έχουν αποκομίσει και την ιστορική γνώση, να έχουν μια πλήρη εικόνα όσων συνέβησαν την χαραυγή του περασμένου αιώνα στην Βόρεια Ελλάδα μας που βρισκόταν κάτω από το ζυγό των Τούρκων και την απειλή των Σλάβων", τόνισε χαρακτηριστικά ο συγγραφέας.

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Παπαθεοδώρου υποστήριξε στο Thestival ότι ο ελληνικός λαός δεν είναι διχασμένος, αλλά τάσσεται κατά της Συμφωνίας αυτής.

'"Όλες οι δημοσκοπήσεις, δείχνουν τα 2/3 κατά της συμφωνίας και μόνο το 1/3 υπέρ. Και στη Μακεδονία, την άμεσα ενδιαφερόμενη περιοχή, τα ποσοστά είναι συντριπτικά κατά της συμφωνίας. Πέραν αυτού, εγώ προσωπικά δεν διαφωνώ μόνο ως προς το σημείο του ονόματος διότι άλλα είναι αυτά που με προβληματίζουν και με ανησυχούν περισσότερο. Η αναγνώριση από μέρους μας «μακεδονικής γλώσσας» και κυρίως «μακεδονικής εθνότητας». Αυτή η αναγνώριση ανοίγει μια κερκόπορτα από την οποία μπορεί να περάσουν θέματα μειονοτικά και κατά συνέπεια αλυτρωτικά. Ποια «μακεδονική γλώσσα»; Ο κάθε Βορειοελλαδίτης ξέρει πως τα σκοπιανά είναι μια βουλγαρική διάλεκτος στην οποία ο Τίτο πρόσθεσε ολίγα Σερβοκροατικά για πολιτικούς λόγους και στην οποία, επίσης για πολιτικούς λόγους, προστέθηκαν το 1992 και ολίγα αλβανικά. Ένας επίπλαστος αχταρμάς δηλαδή. Χειρότερο όμως κι από αυτό, είναι η αναγνώριση «μακεδονικής εθνότητας». Οποιαδήποτε στιγμή πλέον, ο κάθε τυχάρπαστος, προβοκάτορας ή απλώς ψώνιο που ποθεί δημοσιότητα, μπορεί να δηλώσει πως ανήκει στη «μακεδονική εθνότητα» και να προσφύγει στα ελληνικά ή τα ευρωπαϊκά δικαστήρια ζητώντας μειονοτικά σχολεία, αναγνώριση αλυτρωτικών σωματείων, αναγνώριση αλυτρωτικών δικαιωμάτων και πάει λέγοντας. Άλλη μια «Θράκη» δηλαδή στα βορειοδυτικά σύνορά μας. Το σηκώνει αυτό η πατρίδα μας σήμερα", διερωτήθηκε σχολιάζοντας τη Συμφωνία Ελλάδας- Σκοπίων, ο κ. Παπαθεοδώρου.

Ο συγγραφέας δε δίστασε να χαρακτηρίσει ανιστόρητο τον ελληνικό λαό, ρίχνοντας την ευθύνη στις πολιτικές ενός αναχρονιστικού και αγκυλωμένου, όπως το χαρακτήρισε, εκπαιδευτικού συστήματος. "Εάν κανείς ανατρέξει στα σχολικά του χρόνια τι του έχει μείνει από όσα διδάχθηκε πέρα από την ύλη των Πανελλαδικών; Η διδαχή της Ιστορίας στα σχολειά, παρεκτός των απαράδεκτων εγχειριδίων και της τυπολατρικής, ξύλινης γλώσσας τους, ακολουθεί μια κεντρική γραμμή που εκπορεύεται από τον εκάστοτε Υπουργό και τους παρατρεχάμενούς του. Άλλοτε σβήνει, άλλοτε γράφει, άλλοτε ράβει κι άλλοτε ξηλώνει, πολλές φορές όχι με επιστημονικά, αλλά με πολιτικά, κομματικά, ακόμη και μικροκομματικά συμφέροντα", είπε.

Επίσης, ο κ. Παπαθεοδώρου ισχυρίζεται ότι "αγνοούμε σημαντικότατα σημεία στη νεότερη Ιστορία μας και όχι μόνο για τον άγνωστο Μακεδονικό Αγώνα τον οποίο πραγματεύεται η Τριλογία. Πόσοι γνωρίζουν τι συνέβη πραγματικά στον Εμφύλιο Πόλεμο ακόμη κι αν οι παππούδες και οι προπαππούδες τους πολέμησαν σε αυτόν, ακόμη κι αν επηρέασε τη ζωή των οικογενειών τους για ολόκληρες δεκαετίας; Πώς θα αποφύγουμε έναν παρόμοιο αδελφοκτόνο σπαραγμό στο μέλλον αν αγνοούμε πλήρως τη συνέβη μόλις εβδομήντα χρόνια πριν; Ένα μικρό λιθαράκι στην κατάρα της ιστορικής άγνοιας προσπαθώ κι εγώ να βάλω, λοιπόν, με τα ιστορικά μου μυθιστορήματα", επισήμανε ο ίδιος.

Όσον αφορά στους νέους και κατά πόσο είναι κοντά στη λογοτεχνία, ο Θοδωρής Παπαθεοδώρου εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι νέοι δε διαβάζουν λογοτεχνικά βιβλία. "Οι ρυθμοί έχουν ανέβει πολύ, το ίδιο και ο εθισμός όλων μας στην τεχνολογία και τα μέσα μαζικής δικτύωσης. Η αλήθεια είναι πως σήμερα κατά βάση διαβάζουν τα παιδιά μέχρι τα δώδεκα το πολύ δεκατέσσερα χρόνια τους και οι συνειδητοποιημένοι άνθρωποι μετά τα σαράντα. Τα παιδιά διαβάζουν μόνο για την απόλαυση κι έτσι πρέπει να αντιμετωπίζουμε αυτούς τους μικρούς αναγνώστες, να μην τους κουνάμε το δάχτυλο και τους γεμίζουμε το κεφάλι με διδαχές ακόμη και στα εξωσχολικά τους διαβάσματα, για να παραμείνουν αναγνώστες. Η δεύτερη κατηγορία, προτιμά τα τελευταία χρόνια το ιστορικό μυθιστόρημα, ιδιαίτερα μετά την κρίση, ίσως προσπαθώντας να ψηλαφίσει τις ρίζες και τις καταγωγές, να αντιληφθεί από που έρχεται και που μπορεί να φτάσει".

Τέλος, ο συγγραφέας ανέφερε πως δεν έχει σχεδιάσει κάτι για το άμεσο μέλλον μιας και σύμφωνα με τον ίδιο, συμπάσχει ακόμα με τους ήρωες και τις ηρωίδες του: την Αρετή, τη Φωτεινή, τη Βάσιλκα, τον Μάνο, τον Λευτέρη, τον Παύλο Μελά, τον Τέλλο Άγρα.

"Προσώρας, μου είναι αδύνατο να τους αποχωριστώ…", κατέληξε.

Η παρουσίαση του βιβλίου "Συναξάρια της μικρής Πατρίδας" του Θοδωρή Παπαθεοδώρου από τις Εκδόσεις Ψυχογιός θα γίνει την Παρασκευή 12 Απριλίου στις 19:00 στο βιβλιοπωλείο "ΙΑΝΟΣ", Αριστοτέλους 7.

Keywords
Τυχαία Θέματα