Θεσσαλονίκη: Έγραψαν με σπρέι συνθήματα σε θρησκευτικούς χώρους και καταστήματα εκκλησιαστικών ειδών (ΦΩΤΟ)

Επιθέσεις σε θρησκευτικούς χώρους και καταστήματα εκκλησιαστικών ειδών πραγματοποίησαν αναρχικοί στη Θεσσαλονίκη, πριν από λίγες ημέρες.

Όπως αναφέρουν τα μέλη της Συνέλευσης Αναρχικών Ενάντια στην Κοινωνική Μηχανή, πραγματοποίησαν παρεμβάσεις στην Ευαγγελική εκκλησία, στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή, σε καταστήματα εκκλησιαστικών ειδών επί της Αγίου Δημητρίου, με σπρέι και τρικάκια.

"Την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν αντιθρησκευτικές παρεμβάσεις στην Ευαγγελική

εκκλησία, στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή, σε καταστήματα εκκλησιαστικών ειδών επί της Αγίου Δημητρίου, με σπρέυ και τρικάκια. Παράλληλα, μια πρωτοβουλία ατόμων προχώρησε σε αντίστοιχες παρεμβάσεις και σε γραφεία τελετών.

Τί είναι θεός, πέρα από ένα σύμβολο της άθλιας ανάγκης του ανθρώπου να μην ενεργεί για τον εαυτό του, να μη δημιουργεί τη δική του ζωή και τα δικά του νοήματα, υπό τους όρους που θέτει;

Από τις απαρχές του πολιτισμού, η θρησκεία διαδραμάτισε καίριο ρόλο στην οργάνωση και επάνδρωση των μαζικών κοινωνιών. Το ανεξήγητο, το αλλόκοτο, το άγνωστο, συνήθως προκαλούσε δέος και φόβο και συχνά μετουσιωνόταν σε ιερό σύμβολο με θεία σημασία (πχ: καιρικά φαινόμενα). Με την άνοδο των πρώτων μεγάλων πολιτισμών(Εγγύς Ανατολή, Κίνα, Ινδία) εμφανίστηκαν οι προφήτες (6ος αιώνας) όπως ο Βούδας, ο Ζαρατούστρα, ο Κομφούκιος, ο Ησαΐας κλπ. Πράγμα που συνέβαλε στη γέννηση των πιο διαδεδομένων θρησκευτικών δογμάτων, στην καθιέρωση του ανθρώπινου πνεύματος και στην αναδιαμόρφωση και εξέλιξη των διαφόρων κοινωνικών μορφωμάτων.

Ανά τους αιώνες, λοιπόν, η θρησκεία αποτελεί ένα ακόμη μέσο που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι, ώστε να εξουσιάζουν και να εξουσιάζονται. Ο άνθρωπος δημιούργησε μια αυθαίρετη ύπαρξη, θέλοντας να ερμηνεύσει και να ορίσει την οντότητα του μέσα στο χρονικό πλαίσιο που ονομάζεται ζωή. Μια ύπαρξη που την υπολόγισε ως δύναμη και σήμερα την αναγνωρίζουμε με τη λέξη “θεός”. Επέλεξε τα χαρακτηριστικά του (δίκαιος, καλοκάγαθος, τιμωρός) και αντίστοιχα ο θεός είπε στο ποίμνιο του πως θα πρέπει να ζει, να σκέφτεται, να αισθάνεται, να συμπεριφέρεται και ούτω καθεξής. Μια σχέση λοιπόν, εξάρτησης και εξουσίας. Σχέση εξάρτησης, γιατί ο ένας δίνει λόγο ύπαρξης στον άλλον και εξουσίας, γιατί δημιουργείται ιεραρχία. Στην κορυφή της πυραμίδας τίθεται η θεϊκή ύπαρξη, που κυριαρχεί και ελέγχει, ενώ στη βάση της, οι θνητοί. Μεταξύ αυτών διαμορφώνονται επιμέρους εξουσιαστικές σχέσεις ανάλογα με το ρόλο που προσδίδει σε κάθε άτομο το αφήγημα του εκάστοτε δόγματος, όπως: διερμηνέας του Θεού, πιστός, τηρητής του λόγου του θεού/της θεάς/ των θεών, λιγότερο πιστός, άπιστος", αναφέρουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα