Θεσσαλονίκη: Έτσι θα μεταμορφωθεί το ιστορικό 5ο γυμνάσιο της Κριεζώτου (ΦΩΤΟ)

Ένα ιστορικό σχολείο της Θεσσαλονίκης, που στέγαζε το 5ο Γυμνάσιο και Λύκειο θα ανοίξει και πάλι τις πόρτες του, καθώς ο δήμος Θεσσαλονίκης προχωρά στην αποκατάσταση του.

Στο πρώην Ε’ Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης της οδού Κριεζώτου θα γίνουν παρεμβάσεις για την στατική αποκατάστασή του, καθώς είχε κριθεί ακατάλληλο, εργασίες βελτίωσης του εδάφους και ηλεκτρομηχανολογικές παρεμβάσεις. Στόχος του έργου αποκατάστασης του ιστορικού σχολείου, συνολικού προϋπολογισμού 4.800.000,00 €, είναι να υποδεχτεί και πάλι μαθητές.

Στη μελέτη της αποκατάστασης του σχολείου έχει ληφθεί υπόψη η αυτόνομη και ασφαλής πρόσβαση στο σχολικό συγκρότημα σε άτομα με αναπηρία και η εξυπηρέτησή τους στο εσωτερικό του με ανελκυστήρες και ειδικά διαμορφωμένους χώρους υγιεινής.

Σημειώνεται ότι μελέτη που είχε εκπονηθεί παλαιότερα έδειξε ότι υπάρχει έλλειμμα στατικής επάρκειας, με βάση τους σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς. Έτσι, το ιστορικό κτίριο είχε σφραγιστεί.

Σύμφωνα με τον δήμο Θεσσαλονίκης, η δημοπράτηση του έργου προτείνεται να πραγματοποιηθεί με ανοικτό δημόσιο διαγωνισμό. Για την υλοποίηση του έργου έχει ήδη εκδοθεί η σχετική απόφαση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, με την οποία εγκρίθηκε δαπάνη 4.800.000,00 €.Την ερχόμενη Τετάρτη η εισήγηση κατάρτισης των όρων δημοπράτησης του έργου θα συζητηθεί στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου.

«Προχωράμε σε ένα ακόμη σημαντικό έργο για την πόλη μας. Ένα έργο το οποίο ήταν κολλημένο για αρκετά χρόνια και αποτελεί ιστορικό γυμνάσιο. Θα μας δώσει ακόμη μία ανάσα για την σχολική στέγη της περιοχής. Το διατηρητέο σχολείο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί έργο τέχνης, θα διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές για την πρόσβαση ατόμων με αναπηρία και οι εργασίες θα υλοποιηθούν βάσει σύγχρονων προδιαγραφών. Το επόμενο τρίμηνο θα έχουμε ανάδοχο έτσι ώστε να ξεκινήσει το έργο», ανέφερε στο Thestival, o αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Μάκης Κυριζίδης.

Πρόσβαση Α.μ.Ε.Α. στον αύλειο χώρο και στα δύο κτίρια, χώροι υγιεινής

Το διατηρητέο κτίριο της οδού Κριεζώτου 2 λειτούργησε αρχικά ως Παρθεναγωγείο της Γαλλικής Λαϊκής Αποστολής. Κτίστηκε μεταξύ των ετών 1936-1939, με σχέδια που στάλθηκαν από την Γαλλία και υπογράφονται από τους Αρχιτέκτονες A. Paul Leclerc και Α. Γραικό (μελετητής και επιβλέπων του έργου).

Χρησιμοποιήθηκε για διάφορους σκοπούς μέχρι το 1958, όπως Παρθεναγωγείο της Γαλλικής Λαϊκής Αποστολής, Υπηρεσία Ξένων, Επιτελείο της στρατιάς της Καβάλας, στρατιωτικό νοσοκομείο κ.α.

Tο 1959 το «Ταμείον Ανεγέρσεως Διδακτηρίων Θεσσαλονίκης» αγόρασε από τη Γαλλική Λαϊκή Αποστολή το κτίριο προκειμένου να στεγαστεί το 5ο Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης.

Το κτίριο χαρακτηρίστηκε ως έργο τέχνης το 1987, με απόφαση του τότε Υπουργού Πολιτισμού, με το σκεπτικό ότι «αποτελεί δείγμα αξιολόγησης αρχιτεκτονικής Διεθνούς Τύπου. Επίσης αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής σχολικού κτιρίου της τρίτης δεκαετίας του αιώνα μας...»

Στη δεκαετία του '60 και πιο συγκεκριμένα το 1966 προστέθηκε στον προαύλιο χώρο του σχολείου γυμναστήριο, ενώ δύο χρόνια αργότερα το 1968 διαμορφώθηκε ο χώρος ανάμεσα στα δύο κτήρια.

Το 1989, προστέθηκε στο γυμναστήριο επί της οδού Κριεζώτου ακόμα ένα πρόκτισμα, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως χώρος αποδυτηρίων.

Στο συγκρότημα φιλοξενήθηκαν εκτός από το 5ο Γυμνάσιο και Λύκειο, το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο και το 2ο Πειραματικό Λύκειο.

Τα έτη 2012‐2013, ο Δήμος Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε μελέτη για την προσθήκη νέας πτέρυγας στον χώρο, που περιλάμβανε μελέτη για την συντήρησή του. Σκοπός ήταν μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, τα δύο κτίρια να λειτουργήσουν ταυτόχρονα ως ένα ολοκληρωμένο σχολικό συγκρότημα. Κατά τη φάση εκτέλεσης του έργου διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα στην στατική επάρκεια των δομικών στοιχείων του διατηρητέου κτιρίου και έτσι απαγορεύτηκε η χρήση του, έως ότου αποκατασταθούν. Το νέο σχολείο έχει χτιστεί και λειτουργεί δίπλα στο διατηρητέο.

Δείτε φωτογραφίες από το πώς ειναι σήμερα το κτίριο:

Keywords
Τυχαία Θέματα