Θεσσαλονίκη: Κατά 60 - 65% έχει μειωθεί η προσέλευση στις εφημερίες των νοσοκομείων

Κατά 60% έως 65 % έχει μειωθεί η προσέλευση των πολιτών στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης μετά την εμφάνιση των κρουσμάτων Covid-19. Οι κλινικές αδειάζουν από νοσηλευόμενους καθώς πλέον δεν γίνονται τα προγραμματισμένα χειρουργεία παρά μόνο τα επείγοντα ενώ γίνονται εισαγωγές μόνο έκτακτων περιστατικών, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι

εκπρόσωποι των Σωματείων Εργαζομένων σε αυτά. Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία εκφράζουν την ανησυχία τους για την έλλειψη υλικών προστασίας από τον κορωνοϊό, κυρίως μασκών καθώς επίσης στολών και αντισηπτικών. Οι ελλείψεις αυτές δεν είναι οι ίδιες σε όλα τα νοσοκομεία , καθώς σε κάποια είναι μεγαλύτερες, σε κάποια άλλα μικρότερες ενώ υπάρχουν και νοσοκομεία ,τα οποία, προς το παρόν, έχουν επαρκείς ποσότητες.

Στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Παναγιώτης Τουχτίδης, η προσέλευση των πολιτών στις εφημερίες έχει μειωθεί μέχρι και 60% ενώ η μείωση των χειρουργείων είναι 80% καθώς σε κανένα νοσοκομείο δεν γίνονται πλέον τα προγραμματισμένα χειρουργεία, παρά μόνο τα επείγοντα. « Η πληρότητα στο παθολογικό τμήμα είναι 40%. Το νοσοκομείο διατηρεί κλίνες σε ετοιμότητα για ενδεχόμενο περιστατικό Covid 19. Όσον αφορά τα υλικά αυτή την εβδομάδα έχουμε την αίσθηση ότι γίνεται οριακή οικονομία μέχρι να έρθουν νέα υλικά τα οποία αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα. Τα αποθέματα αρκούν για αυτή την εβδομάδα» πρόσθεσε ο κ. Τουχτίδης.

Μειωμένη είναι η προσέλευση και στις εφημερίες του ΑΧΕΠΑ (σ.σ. Κέντρο Αναφοράς και για τον κορωνοϊό). Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Χαράλαμπος Κοροξενός, έχει μειωθεί πολύ, ίσως και κατά 50%, η προσέλευση κατά τις εφημερίες στο Νοσοκομείο. «Τώρα φαίνεται ποιοι από αυτούς που έρχονται στα εφημερεύοντα έχουν πραγματικά ανάγκη» επισημαίνει ο κ. Κοροξενός ενώ παράλληλα αναφέρει ότι το νοσοκομείο δεν έχει πια την πληρότητα που είχε παλαιότερα καθώς αφενός οι νοσηλευόμενοι παίρνουν εξιτήριο και αφετέρου γίνονται εισαγωγές μόνο επειγόντων περιστατικών. Τονίζει ωστόσο, ότι αυτές τις ημέρες έχουν αρχίσει να δίνουν λιγότερα υλικά προστασίας όπως μάσκες και αντισηπτικά στους εργαζόμενους.

Στο «Ιπποκράτειο» , σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου, Χρήστο Τζελέπη, η προσέλευση των πολιτών στις εφημερίες έχει πέσει στο 1/3. «Ενώ παλιότερα σε κάθε εφημερία έρχονταν 1000-1200 άτομα τώρα έρχονται 300-350 που είναι τα πολύ σοβαρά περιστατικά. Εκτιμώ ότι κάποιοι ασθενείς απευθύνονται σε ιδιώτες γιατρούς και προσπαθούν να καθυστερήσουν να πάνε στο νοσοκομείο. Έχει μειωθεί και ο αριθμός των νοσηλευόμενων στο χειρουργικό επειδή δεν γίνονται τα προγραμματισμένα χειρουργεία. Τα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίσουμε είναι η έλλειψη υλικών προστασίας όπως μάσκες , ποδιές χειρουργείου καθώς και αντισηπτικά. Μας τα δίνουν με φειδώ μέχρι να έρθουν οι προμήθειες» ανέφερε ο κ Τζελέπης.

Στο νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» η κατάσταση είναι ιδιαίτερη, καθώς λειτουργούν δύο Τμήματα Επειγόντων, το ένα για τα επείγοντα περιστατικά και το άλλο για περιστατικά ύποπτα για κορωνοϊό ή για επιβεβαιωμένα. Η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Παπανικολάου , Ελένη Σιώτου εξηγεί ότι :«Λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας υπάρχει κίνηση στις εφημερίες. Πριν εμφανιστούν τα κρούσματα κορωνοϊού στις εφημερίες η προσέλευση έφτανε τα 800 άτομα σε όλο το 24ωρο, τώρα υπάρχει μικρότερη προσέλευση στο τμήμα των επειγόντων το οποίο δεν αφορά τους ύποπτους ή τους ασθενείς με κορωνοϊό . Όσο για τα υλικά έχουμε έλλειψη σε μάσκες».

Στο νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος», όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων και μέλος στου ΔΣ του νοσοκομείου, Στέφανος Χατζηλιάδης η προσέλευση έχει πέσει στο 1/3. «Ενώ παλιά στις εφημερίες έρχονταν 350-400 άτομα τώρα έρχονται 100 . Αυτό σημαίνει ότι τώρα έρχονται τα περιστατικά που πραγματικά έχουν ανάγκη» εξηγεί ο κ Χατζηλιάδης . Σε ότι αφορά τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την προστασία των εργαζομένων αναφέρει: Υπάρχει έλλειψη μασκών και μας δίνουν περιορισμένο αριθμό στο 24ωρο . Υπάρχει επίσης έλλειψη στολών και αντισηπτικών. Μας είπαν να κρατάμε τα μπουκάλια από το αντισηπτικό για να βάζουν αντισηπτικό που θα παρασκευάζουν στο φαρμακείο του νοσοκομείου».

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς». Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Γεννηματάς Πέτρος Κετικίδης λέει πως όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού άρχισε να παρατηρείται μείωση της προσέλευσης στις εφημερίες κατά 20% ενώ σήμερα η μείωση της προσέλευσης φτάνει το 50%. «Εκεί που είχαμε 650-700 άτομα σε κάθε εφημερία τώρα έχουμε 300-350. Έχει μειωθεί και η πληρότητα στις κλινικές ενώ υλικά όπως μάσκες και στολές μας δίνουν με το σταγονόμετρο» προσθέτει..

Η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Άγιος Παύλος, Βασιλική Χήτα αναφέρει ότι και σε αυτό το νοσοκομείο έχει μειωθεί η προσέλευση στις εφημερίες και ότι έρχονται τα πραγματικά επείγοντα περιστατικά. Όσον αφορά τα υλικά προστασίας απάντησε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει έλλειψη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτό:Intime

Keywords
Τυχαία Θέματα