Θεσσαλονίκη: Προσφυγόπουλα γνώρισαν τα μνημεία και το κέντρο της πόλης

Σε μνημεία της Θεσσαλονίκης, όπως η Ροτόντα, η Αψίδα του Γαλερίου (Καμάρα) και το Γαλεριανό Συγκρότημα, ξεναγήθηκαν σήμερα περίπου 30 προσφυγόπουλα σχολικής ηλικίας μαζί με κάποιους γονείς, που μένουν στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας στη Βέροια ενώ παράλληλα είχαν την ευκαιρία να γνωρίζουν το κέντρο της πόλης.

Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος που ξεκίνησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης,

σε συνεργασία με το γραφείο Περιφερειακού Συντονισμού των δομών φιλοξενίας Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με τη συνδρομή της ΜΚΟ "Danish Refugee Council".

Να σημειωθεί ότι είναι δεύτερη φορά που ξεναγείται ομάδα προσφύγων σε μνημεία της πόλης με πρωτοβουλία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η πρώτη φορά ήταν κατά την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, οπότε πρόσφυγες από τη δομή φιλοξενίας των Λαγκαδικίων είχαν ξεναγηθεί στην Αρχαία Αγορά.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης Γιώργος Σκιαδαρέσης, η πρόθεσης είναι να υπάρξει συνέχεια αυτών των δράσεων μετά το φθινόπωρο σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς.

«Η Εφορεία Αρχαιοτήτων, πέρα από την προστασία των αρχαιοτήτων, έχει και έναν κοινωνικό ρόλο. Προς αυτή την κατεύθυνση, προσπαθούμε να αγκαλιάσουμε και αυτές τις ομάδες των νεαρών προσφύγων, οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, για όσο διάστημα θα παραμείνουν. Είναι σημαντικό να γνωρίσουν τον τόπο αυτό και τον πολιτισμό του. Έναν πολιτισμό ο οποίος, εκτός από χιλιετίες ιστορίας που έχει, επεκτάθηκε και πέρασε και από τις πατρίδες τους», τόνισε ο κ Σκιαδαρέσης.

Και πρόσθεσε: «Προς αυτή την κατεύθυνση λοιπόν σκοπεύουμε και τους επόμενους μήνες, δηλαδή από το φθινόπωρο και μετά, σε σταθερή συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, να έχουμε μια σταθερή εκπαιδευτική παρουσία. Είμαστε ακόμη στο στάδιο του σχεδιασμού. Ευελπιστούμε και είμαστε σίγουροι ότι και στο μέλλον θα του συνεχίσουμε».

Όπως ανέφερε ο περιφερειακός συντονιστής των δομών προσφύγων στη Βόρεια Ελλάδα και την Ήπειρο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νικόλαος Ράγκος, στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να γνωρίσουν τα προσφυγόπουλα, εκτός από την ιστορία, και τον αστικό ιστό της πόλης. «Σήμερα δοκιμάζουμε να δούμε κατά πόσο μπορούμε να επεκτείνουμε αυτή τη δράση. Από τα αποτελέσματα αυτής της δράσης να δούμε κατά πόσο μπορούμε να την εφαρμόσουμε και για τις υπόλοιπες δομές» είπε ο κ Ράγκος.

Ο υπεύθυνος για τη διοργάνωση της ξενάγησης από την πλευρά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, αρχαιολόγος-μουσειολόγος Γιάννης Καρλιάμπας, ανέφερε: «Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι οι ομάδες προσφύγων που συμμετέχουνε σε δράσεις μας να γνωρίσουν πρώτα από όλα την πόλη, όχι μόνο αρχαιολογικά- ιστορικά αλλά και τη σύγχρονη πόλη. Για αυτό επιλέξαμε να κάνουμε αυτή τη διαδρομή. Ουσιαστικά πρόκειται για μια βόλτα στην πόλη μέσα στον άξονα της οδού Γούναρη που είναι ο δεύτερος σημαντικότερος μνημειακός άξονας της πόλης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

*φωτογραφία αρχείου

Keywords
Τυχαία Θέματα