Θεσσαλονίκη: Τα "σκάνδαλα", οι χειρισμοί στο Βουκουρέστι και το "αθέατο έργο" της κυβέρνησης Καραμανλή (ΦΩΤΟ)

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης Καραμανλή για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων στο Βουκουρέστι και το "αθέατο έργο" που παρήγαγε την πενταετία 2004-2009, αναλύθηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου της Σοφίας Λουκέρη «Κώστας Καραμανλής – Το τελευταίο εμπόδιο – Στόχος τους η Ελλάδα».

Στο κατάμεστο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος» οι ομιλητές έκαναν ιδιαίτερη μνεία στην

μετάβαση της χώρας στην οικονομική κρίση, τα "ψέματα του ΠΑΣΟΚ" υπό τον Γιώργο Παπανδρέου και τις "αλήθειες που ειπώθηκαν στον λαό εκείνη την κρίσιμη από το εθνικό κεφάλαιο", όπως χαρακτήρισαν, τον Κώστα Καραμανλή. Τον λόγο πήρε αρχικά ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος αναφέρθηκε στο όραμα και στην παρακαταθήκη που άφησε ο πρώην πρωθυπουργός.

"Η πρώτη μεγάλη ιστορική παρακαταθήκη του ήταν η πρόταση για εκλογή του Καρόλου Παπούλια για ΠτΔ. Δεύτερη, η στρατηγική του μεσαίου χώρου, που ήταν σταθερή και προσωπική επιλογή για την Ελλάδα και όχι κομματική. Τρίτη μεγάλη παρακαταθήκη δεν είναι άλλη από τον λόγο της υπευθυνότητας και της αλήθειας. Ειπώθηκε όλη η αλήθεια στον ελληνικό λαό" σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας. "Φοβούνται τον Καραμανλή. Όλα όσα ακόλουθησαν δικαιώνουν τις πράξεις του Καραμανλή εκείνη την κρίσιμη περίοδο. Υπάρχει μεγαλύτερη σκευωρία από το σκάνδαλο του Βατοπεδίου; Σήμερα που η δικαιοσύνη αποφάνθηκε, βγήκε κανείς να ζητήσει συγγνώμη;" τόνισε με έντονο ύφος ο περιφερειάρχης.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας, Ηλίας Κουσκουβέλης, έκανε εκτενή αναφορά στην περίφημη διαπραγμάτευση στο Βουκουρέστι για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. "Η προσπάθεια της κυβέρνησης στο Βουκουρέστι απέδωσε. Βρέθηκαν σύμμαχοι κυρίως στην Ευρώπη. Ο τότε πρωθυπουργός ενημέρωσε όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη, υπογραμμίζοντας την "κόκκινη γραμμή". Εκείνο που πέτυχε ήταν ο όρος πως εάν δεν βρεθεί συμφωνία με τα Σκόπια, δεν θα μπει η χώρα στο ΝΑΤΟ" εξήγησε ο κ. Κουσκουβέλης και συμπλήρωσε: "Έχει ακουστεί πως η σύνθετη ονομασία έχει υπονοηθεί στην διαπραγμάτευση στο Βουκουρέστι. Ναι, αλλά χωρίς το όνομα Μακεδονία. Τολμώ να πω ότι η σύνθετη ονομασία τότε ήταν "Κεντρική Βαλκανική Δημοκρατία".

Ευκαιρία να "φωτίσουν ορισμένες πτυχές που δεν έχουν προβληθεί" χαρακτήρισε το πόνημα της κα Λουκέρη ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Ευριπίδης Στυλιανίδης.

"Ο Κώστας Καραμανλής όλη εκείνη την περίοδο έβαλε το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό και έδειξε τι θα πει να είσαι ηγέτης ενός έθνους. Λέμε έθνος γιατί συμπεριλαμβάνει τους νεκρούς και τους αγέννητους στους οποίους οφείλουμε μια καλύτερη πατρίδα".

Κλείνοντας τον λόγο πήρε η συγγραφέας, η οποία υποστήριξε πως το βασικό συμπέρασμα για την κυβέρνηση της ΝΔ ήταν πως ο Κώστας Καραμανλής ήταν ένας πρωθυπουργός που είχε προβλέψει την κρίση που ερχόταν, με όποιο πολιτικό κόστος και ταυτόχρονα είχε θωρακίσει την χώρα με προληπτικά μέτρα για την οικονομία.

"Ο Κώστας Καραμανλής είναι ενας πατριώτης με όλα τα γράμματα της λέξης κεφάλαια και στηρίζει τη Νεα Δημοκρατία υπό την πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη, να επανέλθει η ανάκαμψη στη χώρα μας" ανέφερε κατα τον χαιρετισμό του ο βουλευτής της ΝΔ και επικαφαλεπ της δημοτικής παράταξης "Εντάξει", Σταύρος Καλαφάτης, με τον βουλευτή του κόμματος, Σάββα Αναστασιάδη να προσθέτει πως: "Αναμφισβήτητα η πατριωτική στάση του Καραμανλή κατά την περίοδο διακυβέρνησης ενόχλησε παρά πολύ και σε αυτό συμφωνούμε όλοι σήμερα".

Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, οι βουλευτές της ΝΔ, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Έλενα Ράπτη και Θεόδωρος Καράογλου, ενώ το "παρών" έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού ΑΕ, Απόστολος Αντωνούδης, ο πρώην υπουργός Γιώργος Ορφανός, ο πρώην γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στρατός Σιμόπουλος, "γαλάζια" κομματικά στελέχη και δημοτικοί σύμβουλοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα