Θεσσαλονίκη: Την Κυριακή ξεκινούν οι Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου στο Θέατρο Κήπου

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης «Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου 2019», παρουσίασαν σήμερα η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών του δήμου Θεσσαλονίκης, Έλλη Χρυσίδου, μαζί και με τα μέλη της επιτροπής Θεάτρου.

Σε συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Κήπου, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα της διοργάνωσης στην οποία θα συμμετέχουν πέντε θίασοι από όλη την Ελλάδα, ανεβάζοντας γνωστές και καταξιωμένες

παραστάσεις.
Από τις 30/06 έως και τις 25/07 οι παραστάσεις αυτές θα λάβουν χώρα στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Κήπου.

Παράλληλα, η Αντιδήμαρχος και τα μέλη της επιτροπής αναφέρθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον.

Όπως τόνισαν «δεν έχει βρει τη θέση που του αξίζει στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης και πρέπει ο συγκεκριμένος χώρος να γίνει χώρος πολιτισμού».

Να σημειωθεί ότι κατά καιρούς έχουν γίνει προσπάθειες να αναβαθμιστεί το συγκεκριμένο θέατρο, με ερασιτεχνικές παραστάσεις, παραστάσεις τελειοφοίτων και με διάφορα κατά καιρούς δρώμενα.

Η κ. Χρυσίδου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναφέρθηκε και στο ποιο είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της σημερινή διοίκησης στον τομέα του Πολιτισμού.

«Ανοίξαμε τις συνεργασίες ,μεταξύ των καλλιτεχνών. Ο πολιτισμός αφορά όλους, όχι μόνο τους καλλιτέχνες. Από την άλλη το μεγαλύτερο λάθος ή μάλλον αδυναμία είναι ότι έδωσα ελπίδες και υποσχέσεις, που λόγω των αργών διαδικασιών του Δημοσίου δεν υλοποιήθηκαν», δήλωσε η Έλλη Χρυσίδου.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης:

Μαρία Πενταγιώτισσα του Μποστ

Την ξεκαρδιστική κωμωδία του Μποστ «Μαρία Πενταγιώτισσα» και τον ομώνυμο ρόλο να υποδύεται ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης παρουσιάζει στο Θέατρο Κήπου η «5η Εποχή» στα πλαίσια των Γιορτών Ανοιχτού Θεάτρου.

Το 1982 ο Μποστ έγραψε τη Μαρία Πενταγιώτισσα, ένα από πιο αστεία έργα του νεοελληνικού ρεπερτορίου, ακολουθώντας τον προσφιλή του 15σύλλαβο.

Η Μαρία Πενταγιώτισσα, πραγματικό πρόσωπο από τους Πενταγιούς Φωκίδας υπήρξε το αντικείμενο του πόθου για πολλούς επίδοξους εραστές που δημιουργούσαν συχνά επεισόδια, ενώ δείχνει να ήταν από τις πρώτες φεμινίστριες. Μέσω της ιστορίας της θρυλικής Μαρίας, ο Μποστ σαρκάζει τους θεσμούς αμφιβάλλοντας για αυτούς.

Άφθονο γέλιο, μουσική που βασίζεται στην παράδοση και σκηνικά και κοστούμια που ανατρέχουν στον Τσαρούχη και στον Μόραλη φιλοδοξούν να χαρίσουν στο κοινό «ψυχαγωγία» με την πραγματική έννοια του όρου.

Ο Χρύσανθος Μέντης Μποσταντζόγλου, σκιτσογράφος, γελοιογράφος, ζωγράφος, θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός, αρθρογράφος – δημιούργησε ένα μοναδικό έργο που τα έχει όλα: χιούμορ, πολιτικό στοχασμό και αγάπη για τους ανθρώπους.
Παραστάσεις: Κυριακή 30 Ιουνίου, Δευτέρα 1 Ιουλίου, Τρίτη 2 Ιουλίου, στις 21:30

Ρένα

Ένα έργο που μέσα από την ιστορία της Ρένας, μας ταξιδεύει στην ιστορία της Ελλάδας.Τα προσόντα που αναγκάστηκε να αποκτήσει η Ρένα η Σμυρνιά για να επιβιώσει και να αγαπήσει τη ζωή της είναι αυτά που έψαχνε στην πορεία της ιστορίας της και η χώρα ενώ σπάραζε, έπεφτε και ανασταινόταν μέσα από τα συντρίμμια της.

Παραστάσεις: Πέμπτη 11 Ιουλίου στις 21:30

Άρης

Ο ηθοποιός Θοδωρής Τσουανάτος και ο μικρός Πέτρος Φλωράκης «έδωσαν» τις φωνές τους.

Το τραγούδι «Άρη μου», σε στίχους Αγλαϊας Κλάρα, μελοποίησε και ερμηνεύει η Ερωφίλη.

Το μουσικό κομμάτι της έναρξης και του τέλους είναι του Βασίλη Καραγιάννη.

Ο Άρης βασίζεται στη ζωή και τους αγώνες του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ, Άρη Βελουχιώτη, που ταυτίστηκε με τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα ενάντια στη γερμανοϊταλική κατοχή.

Το πρωί της 16ης Ιουνίου 1945 σταματάει η καρδιά του Πρωτοκαπετάνιου της Αντίστασης. Έδωσε ο ίδιος τέλος στη ζωή του. Το νεκρό σώμα του δε βρέθηκε ποτέ. Ούτε το κομμένο κεφάλι του, αυτό που εκτέθηκε σε δημόσια θέα από τους διώκτες του στους φανοστάτες της κεντρικής πλατείας των Τρικάλων.
Παραστάσεις: Δευτέρα 15 Ιουλίου, Τρίτη 16 Ιουλίου Ώρα: 21.30

Αντιγόνη του Σοφοκλή

Η παράσταση «Αντιγόνη» της Ομάδας Σημείο Μηδέν, είναι το αποτέλεσμα πολύμηνου εργαστηρίου πάνω στην αρχαία τραγωδία. Η πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Άττις – Νέος Χώρος, τον Μάιο του 2019. Για τις ανάγκες της παράστασης δημιουργήθηκε νέα μετάφραση από τον Δημήτρη Δημητριάδη.

Η Αντιγόνη έχει ιδωθεί ως Τραγωδία για τη Διεκδίκηση της Ζωής. Ο Μύθος δεν εξετάζεται στο βάθος του παρελθόντος, αλλά στη θεώρηση.

του Μέλλοντος μετά από έναν πόλεμο. Μπορεί η ζωή να επανεκκινήσει μετά τον πόλεμο; Μπορεί ο άνθρωπος να διεκδικήσει εκ νέου τους όρους της ζωής του; Ο πόλεμος αφορά την οικουμένη και δεν έχει χωρικό όριο. Το ίδιο και η τραγωδία…
Παραστάσεις: Δευτέρα 22 Ιουλίου, στις 21.30

Όνειρο Θερινής Νυκτός του Σαίξπηρ

Το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» φέτος περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη έρχεται για 3 παραστάσεις την Τρίτη 23, Τετάρτη 24 και Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019 στο Θέατρο Κήπου, σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια.

Από τα πιο ερωτικά έργα του William Shakespeare που χρησιμοποιεί με περίσσια τέχνη την κωμωδία, μιλώντας σοβαρά χωρίς να είναι σοβαρό, σκορπάει άφθονο γέλιο μέσα από σκοτεινές και βίαιες βάσεις, ο έρωτας οδηγός και αρχηγός, προκαλεί, πολιορκεί, μηχανεύεται, αλλάζει, κατευθύνει και ανατρέπει τα πάντα με την δύναμή του την ανεξέλεγκτη. Τροφή για σκέψη, για ψυχαγωγία και για διασκέδαση όπως μόνο ο Shakespeare ξέρει να αποδίδει με τα έργα του.

Παραστάσεις: Τρίτη 23, Τετάρτη 24, Πέμπτη 25 Ιουλίου Ώρα: 21.30

Keywords
Τυχαία Θέματα