Τι απάντησε ο Σωτήρης Τσιόδρας στο αν θα υπάρξει μείωση της διασποράς του κορωνοϊού το καλοκαίρι

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πανδημία του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο. Επιστημονική κοινότητα και πολίτες αναρωτιούνται αν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, που οι θερμοκρασίες θα είναι αρκετά υψηλότερες, ο ιός θα υποχωρήσει και η διασπορά του θα μειωθεί. Στο ερώτημα αυτό απάντησε ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας στη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Όπως τόνισε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, υπάρχουν ορισμένα βασικά επιστημονικά δεδομένα

τα οποία λένε ότι οι αναπνευστικοί ιοί -και οι κορωνοϊοί- το καλοκαίρι υποχωρούν. «Έχουν μάλιστα ένα περίβλημα από λίπος και σε υψηλές θερμοκρασίες, αλλά με χαμηλή υγρασία, σπάει. Από την άλλη πλευρά η πρόσληψη νερού και η υγρασία βοηθούν στο να πέφτουν τα σωματίδια που κουβαλούν τον ιό (τα αεροσταγονίδια) πολύ γρήγορα κάτω», εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.

«Δεν ξέρουμε για τον νέο ιό τι θα γίνει το καλοκαίρι. Ελπίζουμε ότι θα μειωθεί η διασπορά του, όπως γίνεται για όλους τους αναπνευστικούς ιούς και θα μειωθεί η επιβίωσή του στο περιβάλλον στην πατρίδα μας, η οποία έχει κάποιες ειδικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας», είπε στη συνέχεια για να συμπληρώσει πως περιοχές όπως το Χονγκ Κονγκ που έχουν υψηλές θερμοκρασίες αλλά με αρκετή υγρασία ζουν μία επάνοδο του ιού, η οποία οφείλεται βέβαια και στην επανεισαγωγή κρουσμάτων. Το άλλο στοιχείο, όπως είπε, είναι ότι το καλοκαίρι ο ιός θα κυκλοφορεί σε χώρες που έχουν διαφορετικές συνθήκες περιβάλλοντος και κλιματολογικές και θα μπορεί να εισαχθεί στη χώρα μας απ’ αυτές.

«Άρα το μόνο που μπορούμε να πούμε με σιγουριά αυτή τη στιγμή είναι ότι ελπίζουμε ότι οι ζεστές θερμοκρασίες θα μειώσουν τη διασπορά του ιού στο περιβάλλον, δεν θα εξαφανίσουν τον ιό, αυτό είναι σίγουρο, και φυσικά θα υπάρχει η δυνατότητα επανεισαγωγής του ιού από χώρες όπου θα κυκλοφορεί ο ιός - δεν μπορούμε να αποκοπούμε απ’ όλους για πάντα - και θέλει πάρα πολλή προσοχή για να υπάρχει επαγρύπνηση».

«Εμείς ελπίζουμε στο καλό σενάριο, ότι η χώρα μας θα έχει κλιματολογικές συνθήκες που δεν θα ευνοούν τη διασπορά του ιού, αλλά κανένας δεν μπορεί να το πει με σαφήνεια», πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας εξηγώντας πως αυτός είναι ο λόγος που μερικοί μιλούν και για δεύτερο κύμα της επιδημίας. «Το 2009 με την πανδημία γρίπης –που με μαθηματική ακρίβεια υποχωρεί το καλοκαίρι- είχαμε δεύτερο κύμα την άνοιξη του επόμενου έτους στο Μεξικό απ όπου διεσπάρη στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο», είπε και συμπλήρωσε: «Δεν πρέπει να δίνουμε ψεύτικες ελπίδες».

Φωτό: Intime

Keywords
Τυχαία Θέματα