Τη δημιουργία ψηφιακού μουσείου για τον Μ. Αλέξανδρο προτείνει ο Γ. Ορφανός

Το πρόγραμμα του για τον Πολιτισμό παρουσίασε σήμερα στον πολυχώρο WE, ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης και επικεφαλής του συνδυασμού “Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον”, Γιώργος Ορφανός.

To πρόγραμμα του στηρίζεται σε έξι άξονες:

-Τη δημιουργία του Ψηφιακού Mουσείου του Μεγάλου Αλεξάνδρου
-Την ανάδειξη του μοναδικού σε όλο τον κόσμο Βυζαντινού προσώπου της πόλης
-Την αναβάθμιση,

γενναία οικονομική ενίσχυση και διεθνή προσανατολισμό των Δημητρίων
-Τη στήριξη των θεσμικών πολιτιστικών φορέων της πόλης σε συνεργασία με την πολιτεία για την ενδυνάμωση τους και την ενίσχυσης της εξωστρέφειας τους
-Την ιδιαίτερη μέριμνα για τις νέες καλλιτεχνικές και δημιουργικές δυνάμεις της πόλης, με την μεταφορά συγχρόνως αποκεντρωμένων δράσεων στις γειτονιές
-Την ανάδειξη της Νέας Παραλίας σε έναν χώρο πολιτισμού του μέλλοντος

Μιλώντας για τη δημιουργία ψηφιακού μουσείου για τον Μέγα Αλέξανδρο ανέφερε μεταξύ άλλων πως θα αποτελέσει πόλο έλξης για επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

“Σε μια εποχή που αμφισβητούνται τα πάντα και συμφωνίες όπως η κατάπτυση συμφωνία των Πρεσπών προσπαθούν να δημιουργήσουν νέα δεδομένα, πιστεύουμε ότι ο σχεδιασμός και η δημιουργία ενός μουσείου για τον Μέγα Αλέξανδρο και τον κόσμο που αυτός δημιούργησε και παρέδωσε στην οικουμένη είναι απαραίτητος και πρωτοποριακός”, τόνισε ο κ. Ορφανός.

Όπως είπε ο κ. Ορφανός πρόκειται για ένα οραματικό σχέδιο που θα γεφυρώσει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον, θα προσφέρει μια αδιαμφισβήτητη ιστορική συνέχεια 2.500 ετών, θα λειτουργήσει ως ισχυρό παγκόσμιο επικοινωνιακό όπλο της Θεσσαλονίκης και σε ιστορικό και σε πολιτικό και σε πολιτιστικό επίπεδο, θα τοποθετήσει τη Θεσσαλονίκη στην πρωτοπορία των δράσεων πολιτισμού παγκοσμίως και θα αποτελέσει πόλο έλξης για επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Το μουσείο όπως σημείωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης μέσα από διαδραστικές εφαρμογές θα δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να εξερευνήσουν μακρινές περιοχές στις οποίες έφθασε ο Αλέξανδρος, αλλά και να ανακαλύψουν εντυπωσιακές πτυχές της ζωής του.

Επίσης θα υπάρχει εκπαιδευτική διάσταση των ψηφιακών εφαρμογών ώστε μικρές και μεγάλοι επισκέπτες να μαθαίνουν με σύγχρονο και εύληπτο τρόπο για τον Μέγα Αλέξανδρο.

“Αυτό το μουσείο θα είναι όχι μόνο η συμβολή της Θεσσαλονίκης στην Ιστορίας της Μακεδονίας αλλά και αυτό που θα της προσδώσει ένα ισχυρό, μοντέρνο πολιτισμικό στίγμα. Σε συνδυασμό με τα άλλα σπουδαία μουσεία της πόλης και κυρίως το Αρχαιολογικό, καταστήσει την πόλη, πόλο έλξης μουσειακού τουρισμού”, ανέφερε ο Γιώργος Ορφανός.

Ο κ. Ορφανός στάθηκε ιδιαίτερα και στην αναβάθμιση του θεσμού των Δημητρίων.

Όπως είπε ακόμα και τώρα που δεν περνάνε την περίοδο της ακμής τους, ταυτίζονται με τον έννοια του Πολιτισμού, των Φεστιβάλ και των Τεχνών.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης σημείωσε πως τα 210.000 ευρώ που ξοδεύει σήμερα ο δήμος για τα Δημήτρια είναι αστείο ποσό και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προκύψει ένα πολιτιστικό γεγονός αντάξιο της ιστορίας τους.

“Εμείς φιλοδοξούμε να ξανακάνουμε το φθινοπωρινό Φεστιβάλ Τεχνών του Δήμου Θεσσαλονίκης, ένα μοναδικό πολιτιστικό γεγονός, να τα αναβαθμίσουμε ώστε όχι μόνο να γίνει εφάμιλλο και να και να ξεπεράσει το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, αλλά να ανταγωνίζεται τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά φεστιβάλ και να αποτελέσει πόλος έλξης ξένων επισκεπτών κυρίως νέων", σημείωσε ο κ. Ορφανός.

Για το σκοπό αυτό όπως τόνισε ο κ. Ορφανός:

-Θα ενισχυθεί σημαντικά ο προϋπολογισμός του Φεστιβάλ, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει συρρικνωθεί δραματικά
-Θα ενισχυθεί ο φορέας διοργάνωσης, δηλαδή η αντιδημαρχία Πολιτισμού με προσωπικό και συνεργάτες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο
-Θα αναζητηθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι άνθρωποι με υψηλές διεθνούς επιπέδου προδιαγραφές να αναλάβουν τη σύνθεση του καλλιτεχνικού προγράμματος.
-Θα επιδιωχθούν μόνιμες συνεργασίες με τους μεγάλους εθνικούς πολιτιστικούς φορείς στην κατάρτιση του προγράμματος

Μιλώντας για τη Νέα Παραλία ανέφερε ότι μπορεί να γίνει η βιτρίνα της πόλης και να αποτελέσει το σύμβολο για την γενικότερη αναβάθμιση της.

«Η Νέα Παραλία είναι ένα εμβληματικό έργο, μία από τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο την τελευταία εικοσαετία στην Ευρώπη. Αν αυτό το έργο είχε γίνει σε οποιαδήποτε πόλη του εξωτερικού θα είχε γίνει πόλος έλξης από όλο τον κόσμο. Δείτε το παράδειγμα της Βαρκελώνης», τόνισε ο κ. Ορφανός.

Αναφερόμενος στην πρόταση του συνδυασμού του για την αξιοποίηση της Νέας Παραλίας, πρότεινε μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός ευέλικτου, ανεξάρτητου φορέα για την λειτουργία, τη συντήρηση, την προβολή και τη χρηματοδότηση της.

«Τα επιτυχημένα παραδείγματα άλλων τέτοιων διεθνών επιχειρημάτων στο παρελθόν μας εξασφαλίζει την επιτυχίας μας».

“Εμείς ό,τι είπαμε θα το κάνουμε”, σημείωσε ο κ. Ορφανός.

Keywords
Τυχαία Θέματα