Τμήμα Προσωπικού Δράματος: Όταν η Ζωή στο Γραφείο αποτυπώνεται απόλυτα σε μια σελίδα στο Facebook!

Είναι καλοκαίρι, είσαι στη δουλειά, βλέπεις τους τέσσερις τοίχους και εύχεσαι να ήσουν σε μια παραλία και να άκουγες το κυματάκι. Αντ' αυτού, ακούγεται η φωνή του αφεντικού από το διπλανό γραφείο να ζητά να επιταγχύνεις και να σου υπενθυμίζει ότι το deadline είναι σφιχτό.

Οι "ευχές" που δίνεις- αν και σιωπηλές- πέφτουν βροχή, αλλά δεν είναι ικανές να σε γλιτώσουν από την εργασιακή ρουτίνα και την... υπέροχη ζωή στο γραφείο. Εκεί που λες ότι ήρθε η ώρα να

κλείσεις το facebook πέφτεις πάνω στη σελίδα που θα μπορούσε να είναι το προσωπικό σου ημερολόγιο. Είναι "Η Ζωή στο γραφείο".

Η σελίδα δημιουργήθηκε το 2017 όταν ο εμπνευστής της, Δημήτρης Κανέλλης, ξεκίνησε να δημοσιεύει διάφορα memes για το εργασιακό του περιβάλλον. Ο ίδιος εργάζεται σε μια εταιρεία στην Αθήνα και ασχολείται με το Digital και την Τεχνολογία, ενώ είναι υπεύθυνος Δημιουργικού και φτιάχνει κυρίως περιεχόμενο για τα social media.

Η σελίδα αυτή, όπως αναφέρει στο Thestival.gr, απέκτησε τεράστια απήχηση και ο ένας μετά τον άλλον άρχισαν να δηλώνουν πως «τους αρέσει». Αμέσως ξεκίνησε μια αλληλεπίδραση και πολλοί ήταν εκείνοι που ταυτίστηκαν με όσα κοινοποιούσε στη σελίδα ο κ. Κανέλλης.

Δύο χρόνια αργότερα, τον Μάρτιο του 2019, η μεγάλη ανταπόκριση χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και το γεγονός ότι στη σελίδα δεν μπορούσε να δημοσιεύσει ο καθένας, οδήγησε τον Δημήτρη Κανέλλη, να δημιουργήσει την ομάδα με το όνομα: «Τμήμα Προσωπικού Δράματος» και να απογειώσει την κατάσταση.

«Το Μάρτιο του 2019 έβλεπα συνέχεια την άνοδο των groups που μου επισήμανε το Facebook και λάμβανα πάρα πολλά μηνύματα "Στη Ζωή στο Γραφείο". Κάποια στιγμή λέω καλή η σελίδα αλλά μιλάει μόνο ένας άνθρωπος και πολλοί κάνουν like και σχολιάζουν. Αυτό που χρειάζονται οι άνθρωποι είναι να έχουν το group, το "Τμήμα προσωπικού δράματος" και να μπορούν οι ίδιοι να γράψουν ώστε να ταυτίζονται κιόλας, να λειτουργεί σαν ψυχοθεραπεία, να νιώθουν ότι δεν συμβαίνουν μόνο στη δική μας ζωή αυτά αλλά και σε άλλες», υποστήριξε ο κ. Κανέλλης.

Για όσους δε γνωρίζουν την ομάδα με τίτλο: «Τμήμα Προσωπικού Δράματος» πρόκειται για μια σελίδα στην οποία μπορεί ο καθένας να γράψει τον προσωπικό «γολγοθά» που ζει καθημερινά στο εργασιακό του περιβάλλον. Σε μια γρήγορη περιήγηση, το γέλιο προσφέρεται άφθονο αφού πολλοί είναι εκείνοι που μοιράζονται τις προσωπικές τους ιστορίες, τα ευτράπελα που τους συμβαίνουν, τα περίεργα, τις αντιδράσεις συναδέλφων τους και όλα εκείνα που θέλουμε να φωνάξουμε μέσα στις αίθουσες των γραφείων, όμως κρατιόμαστε.

Η απήχηση των χρηστών του Facebook ήταν τόσο μεγάλη που χρειάστηκε να επιστρατευτούν ακόμη δύο άνθρωποι για τη διαχείρισή της. Ο λόγος για τη Σουζάνα Βαρτάνη και τον Γιάννη Ρέσκο.

«Μόλις έφτιαξα το group πήρε φωτιά κατευθείαν λες και το περίμεναν. Μπήκαν όλοι μέσα χωρίς να γράψω καν κάτι και ξεκίνησαν να γράφουν τις ιστορίες τους. Μου στέλνανε μηνύματα και άνθρωποι που δεν δούλευαν στα γραφεία οπότε άρχισα να σκέφτομαι ότι θα ήθελα ένα group στο οποίο να γράφει ο καθένας το δικό του δράμα», σημείωσε ο εμπνευστής της σελίδας, Δημήτρης Κανέλλης.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η κατάσταση σε έναν χώρο εργασίας δεν είναι συνέχεια ρόδινη, όσο και αν δε θέλουμε να το παραδεχτούμε (#not). «Σε κάθε γραφείο υπάρχει λίγη τρέλα και παράνοια. Υπάρχουν κάποια πράγματα που γίνονται με συγκεκριμένο τρόπο, υπάρχουν κάποιοι συνάδελφοι που απορούμε γιατί βρίσκονται εκεί», πρόσθεσε.

Πρωταγωνιστές στις ιστορίες είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Εργαζόμενοι σε σούπερ μάρκετ και καφέ, υπάλληλοι σε εταιρείες καλλυντικών, κούριερ και delivery, εργαζόμενοι σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ή καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών. Τα δράματά τους ποικίλα. Πελάτες που τους ψεκάζουν με αντισηπτικά, καταναλωτές που επιμένουν να επιστρέψουν χρησιμοποιημένα αντικείμενα, άνθρωποι σε ανάγκη που... αφήνουν το στίγμα τους σε τουαλέτες και άλλες ιστορίες καθημερινής τρέλας που αποδεικνύουν ότι καλώς ή κακώς, ο πελάτης δεν έχει πάντα δίκαιο!

Αρκετοί από τους χρήστες μοιράζονται σχεδόν καθημερινά ιστορίες από την εργασία τους και κάπως έτσι κάνουν και την ψυχοθεραπεία τους μαζί με άλλους ανθρώπους με τους οποίους έχουν αναπτύξει μια άτυπη διαδικτυακή φιλία. Υπάλληλοι στην εστίαση μετράνε τα tips τους, εργαζόμενοι σε καταστήματα ρούχων παρουσιάζουν γλαφυρά περιγραφές που τους κάνουν πελάτες ζητώντας ένα προϊόν, υπάλληλοι γραφείου μετράνε τα χρόνια για τη σύνταξη. Αν πάλι κάποιος γράψει με δόξα και τιμή ότι... παραιτήθηκε από τη δουλειά του, τα likes και τα σχόλια πέφτουν βροχή!

Τις περισσότερες φορές το «Τμήμα Προσωπικού Δράματος» μοιράζει άφθονο γέλιο στους κοινωνούς αυτής της ομάδας, όμως δεν είναι λίγες και οι φορές που προβληματίζει. Είναι αρκετοί οι άνθρωποι που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από τους εργοδότες τους ή έρχονται αντιμέτωποι με απαράδεκτες συμπεριφορές από πελάτες. Αγένεια, εκμετάλλευση και παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι λίγα από τα κακώς κείμενα τα οποία βιώνουν πολλοί εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους.

«Στεναχωριέμαι σχεδόν πάντα με δύσκολες ιστορίες από υπαλλήλους delivery. Υπάρχουν κάποιες δουλειές οι οποίες απαιτούν μεγαλύτερη σωματική ικανότητα, τις βλέπω ως βουνό στα μάτια μου. Όταν βλέπω τέτοιες ιστορίες με άτομα που πέσανε σε κακούς ανθρώπους και τους φέρονται σα να είναι σκουπίδια ή και ιστορίες από σερβιτόρους από μαγαζιά, με κάνουν να αισθάνομαι πολύ άσχημα, με νευριάζουν», δήλωσε ο κύριος διαχειριστής της σελίδας.

Αν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σελίδα με μία μόνο λέξη, αυτή θα ήταν «αληθινή». Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε ο Δημήτρης Κανέλλης, γιατί όπως είπε, πολλές φορές έγιναν γνωστά γεγονότα στα οποία πολλοί έκλειναν τα μάτια. Μάλιστα, δε διστάζει να δώσει ένα παράδειγμα για την περίοδο της καραντίνας, στην οποία δεν επιτρέπονταν οι απολύσεις, ενώ την ίδια στιγμή, σύμφωνα πάντα με μαρτυρίες εργαζομένων στην ομάδα «Τμήμα Προσωπικού Δράματος», πολλοί αναγκάστηκαν από τους εργοδότες τους να δηλώσουν παραίτηση.

«Πολλοί λέγανε δεν έχει γίνει καμία απόλυση και έμπαινες στο γκρουπ και μαύριζε η ψυχή σου. Γράφανε σήμερα απολύσανε 20 άτομα και άλλοι ότι τους εκβιάζουν να υπογράψουν παρατήσεις. Αυτό που του ταιριάζει είναι ότι είναι αληθινό. Γιατί το αληθινό δε σημαίνει όμορφο, σημαίνει απλά αληθινό, είναι η αληθινή πλευρά της αγοράς εργασίας της Ελλάδας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παρόλο που το συγκεκριμένο group, σε πρώτο στάδιο, φτιάχτηκε για χιουμοριστικούς λόγους, όπως είπε ο εμπνευστής του, φαίνεται να προσφέρει και ψυχολογική υποστήριξη, καθώς ο κάθε χρήστης διαπιστώνει ότι υπάρχουν και άλλοι οι άνθρωποι που ενδεχομένως να βιώνουν παρόμοιες ή και δυσκολότερες καταστάσεις.

«Φτιάχτηκε για χαβαλέ στην πορεία όμως συνειδητοποίησε ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι κερδίζουν πολύ παραπάνω πράγματα από το χαβαλέ και βοηθάει ψυχολογικά. Θεωρώ ότι οι εργαζόμενοι έχουν ξυπνήσει. Προσαρμοζόμαστε σε λίγο ανώτερα πράγματα και δεν δεχόμαστε όλα τα πράγματα όπως είναι και αυτό το βλέπω μέσα από πολλές ιστορίες που συμβαίνουν. Εργοδότες και εταιρείες νοιάζονται όταν υπάρχει κοινωνική κατακραυγή. Όλα να γίνονται με όριο», δήλωσε ο δημιουργός.

Το κοινωνικό μήνυμα του «Προσωπικού Δράματος» εν μέσω κορωνοϊου

Εν μέσω πανδημίας και καθολικής απαγόρευσης, το «Τμήμα Προσωπικού Δράματος» έστειλε ένα κοινωνικό μήνυμα. Με όλες τις αλλαγές στα εργασιακά, τις ανακοινώσεις που διαδέχονταν η μία την άλλη και τις τροποποιήσεις σε όλους τους κλάδους, ορισμένα μέλη βρέθηκαν σε απόγνωση, όπως μας εξήγησε ο εμπνευστής.

Αμέσως, άνθρωποι που γνώριζαν για αυτές τις αλλαγές (δικηγόροι, λογιστές κ.ά.) έσπευσαν αφιλοκερδώς να βοηθήσουν και να καθοδηγήσουν εκείνους που ήταν σε απόγνωση. Όχι μόνο για να ανακουφιστούν ψυχολογικά αλλά για να προστατευτούν από τυχόν παγίδες στις οποίες θα έπεφταν σε άλλη περίπτωση. «Είναι καλό κάποιος να μην αισθάνεται ότι είναι μόνος του», είπε.

Κανόνες ένταξης στην ομάδα

Προκειμένου κάποιος χρήστης να γίνει μέλος της συγκεκριμένης ομάδας θα πρέπει να αποδεχτεί ορισμένους κανόνες, οι οποίοι εμφανίζονται αμέσως μετά τη δήλωση αιτήματος ένταξης σε αυτήν.

Γενικότερα, κύριος κανόνας είναι το να μην προσβάλλει κανένας κάποιο από τα υπόλοιπα μέλη. Οι προσωπικές επιθέσεις είναι ανεπιθύμητες όπως επίσης και η δημοσίευση φωτογραφιών άλλων προσώπων. Προκειμένου να υπάρξουν όλα τα παραπάνω, κάθε δημοσίευση φιλιτράρεται από τους τρεις συντονιστές και έπειτα, εφόσον σέβεται τους κανόνες, κοινοποιείται στην ομάδα.

«Όποιος μπαίνει στο group υποτίθεται αποδέχεται τους κανόνες. Οι συντονιστές εγκρίνουν τις δημοσιεύσεις και προσπαθούμε να βρούμε δημοσιεύσεις που δε θα προκαλέσουν περίεργες αντιδράσεις και σχόλια και να τις σβήνουμε πριν γίνει το κακό. Είναι ένα καθημερινό κυνήγι του να περάσουμε ένα post ακόμα και υπερβολικό αλλά να μη δημιουργήσει υπερβολικά σχόλια», υποστήριξε στο Thestival.gr ο κ. Κανέλλης.

Μέχρι σήμερα, πάνω 150.000 χρήστες του Facebook είναι μέλη της ομάδας "Τμήμα Προσωπικού Δράματος" και σε περισσότερα από 40.000 προφίλ "αρέσει" η σελίδα "Η Ζωή στο Γραφείο".

Γίνετε και εσείς μέλη:

Η Ζωή στο Γραφείο

Τμήμα Προσωπικού Δράματος

Δείτε μερικές απολαυστικές δημοσιεύσεις στην ομάδα:

Keywords
Τυχαία Θέματα