Το 78% των βρετανικών επιχειρήσεων παραδέχονται ότι πληρώνουν περισσότερο τους άνδρες από τις γυναίκες

Σχεδόν 8 στις 10 μεγάλες επιχειρήσεις στη Βρετανία παραδέχθηκαν ότι πληρώνουν περισσότερο τους άνδρες από τις γυναίκες εργαζόμενές τους, σύμφωνα με κατάλογο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η βρετανική κυβέρνηση η οποία επέβαλε τη διαφάνεια στο θέμα αυτό.

Το υπουργείο Εσωτερικών είχε δώσει διορία ως χθες τα μεσάνυχτα στις επιχειρήσεις όλων των τομέων με περισσότερους από 250 μισθωτούς, όπως και στην πλειονότητα των διοικήσεων, για να δημοσιοποιήσουν τις διαφορές στους μισθούς μεταξύ των ανδρών και των γυναικών εργαζομένων τους. Λίγο περισσότερες από 10.000 από αυτές είχαν παραδώσει τα

στοιχεία αυτά σήμερα το πρωί.

Από αυτές, το 92% παραδέχεται την ύπαρξη μισθολογικών διαφορών μεταξύ ανδρών και γυναικών --78% υπέρ των ανδρών και 14% υπέρ των γυναικών. Περίπου 8% των εταιρειών παρουσιάζουν μισθολογική ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Σε άρθρο γνώμης που δημοσίευσε χθες στην Daily Telegraph, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι χαρακτήρισε τις μισθολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών "κατάφωρη αδικία" που πρέπει να καταπολεμηθεί πολύ γρήγορα.

Η αεροπορική εταιρεία Ryanair βρίσκεται μεταξύ των εταιρειών στις οποίες υπάρχουν μισθολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η ιρλανδική εταιρεία αποκάλυψε ότι οι γυναίκες υπάλληλοί της πληρώνονται κατά μέσον όρο 71,8% λιγότερο από τους άνδρες εργαζόμενούς της.

Η διαφορά στους μισθούς μετράται υπολογίζοντας τον μέσο όρο των ωριαίων αποδοχών των υπαλλήλων κάθε φύλου, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το είδος της θέσης που κατέχει ο κάθε εργαζόμενος ή η αρχαιότητά του. Η βρετανική κυβέρνηση δεν επέβαλε την δημοσιοποίηση των μισθολογικών διαφορών στις ίδιες θέσεις, καθώς η διάκριση αυτή απαγορεύεται από την βρετανική νομοθεσία από το 1970.

Υπερασπιζόμενη τον εαυτό της, η Ryanair κατήγγειλε έναν τρόπο υπολογισμού ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι το επάγγελμα του πιλότου, που έχει υψηλές αποδοχές, είναι στην συντριπτική του πλειοψηφία ανδροκρατούμενο. Η ανταγωνίστριά της EasyJet παρουσιάζει για τον ίδιο λόγο διαφορά 45%.

Το επιχείρημα αυτό δεν φαίνεται να είναι κάτι που διαφεύγει της πρωθυπουργού, η οποία σημείωσε στο άρθρο της ότι "οι μισθολογικές διαφορές είναι συμπτώματα ενός μεγαλύτερου προβλήματος, αυτού της υπο-εκπροσώπησης των γυναικών στον επιχειρηματικό κόσμο".

Ο τραπεζικός τομέας παρουσιάζει και αυτός ανισότητα στους μισθούς μεταξύ ανδρών και γυναικών, όπως φαίνεται από τα στοιχεία των RBS, Lloyds, Barclays και HSBC, κυρίως αυτών που κλίνουν περισσότερο προς τον τομέα των επιχειρηματικών τραπεζών, ο οποίος είναι περισσότερο ανδροκρατούμενος.

Ορισμένες μεγάλες εμπορικές αλυσίδες ανακοίνωσαν αντιθέτως απόλυτη ισότητα στους μισθούς μεταξύ των ανδρών και γυναικών εργαζομένων τους, όπως οι Starbucks και McDonald.

Όσον αφορά τώρα τις επιχειρήσεις που δεν δημοσιοποίησαν τις μισθολογικές τους διαφορές, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αυτές μπορεί να αντιμετωπίσουν άμεσα νομικές διώξεις.

"Οι οργανισμοί που αρνούνται να δημοσιεύσουν τις μισθολογικές τους διαφορές δεν έχουν απολύτως καμία δικαιολογία", προειδοποίησε η υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα