Το debate 10 υποψηφίων δημάρχων Θεσσαλονίκης

Πραγματοποιήθηκε ο δημόσιος διάλογος σχεδόν όλων των υποψήφιων δημάρχων του κεντρικού δήμου, στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι κλήθηκαν να απαντήσουν ερωτήσεις σχετικές με το προσφυγικό ζήτημα, τον εθελοντισμό και την κοινωνία των πολιτών, τη νεολαία, την κοινωνική πολιτική για ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες καθώς και τον δημόσιο χώρο, τη βιώσιμη κινητικότητα και την προσβασιμότητα των πολιτών της Θεσσαλονίκης.

Στο

debate συμμετείχαν με αλφαβητική σειρά οι εξής: Σπύρος Βούγιας (ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη), Γρηγόρης Ζαρωτιάδης (Υψίπολις), Κωνσταντίνος Ζέρβας (Ναι στη Θεσσαλονίκη), Μάκης Κυριζίδης (Θεσσαλονίκη Θετικά), Πέτρος Λεκάκης (Θεσσαλονίκη Πρώτη), Θανάσης Μαρίνης (Η πόλη ανάποδα), Ιωάννης Νασιούλας (Νέα αρχή για τη Θεσσαλονίκη), Κατερίνα Νοτοπούλου (Προχωράμε μαζί), Γιώργος Ρακκάς (Μένουμε Θεσσαλονίκη) και Μιχάλης Τρεμόπουλος (Οικολογία – Αλληλεγγύη).

Οι ερωτήσεις ήταν χωρισμένες σε τέσσερις πυλώνες όπου κάθε πυλώνας περιελάμβανε από δύο ερωτήσεις. Για κάθε μία ερώτηση του πυλώνα, οι υποψήφιοι είχαν στη διάθεσή τους 90 δευτερόλεπτα της ώρας προκειμένου να δώσουν τεκμηριωμένη απάντηση.

Απαντώντας σχετικά με το προσφυγικό, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας σημείωσε ότι η διατήρηση της χρηματοδότησης για το React είναι σημαντική για την άνετη και βιώσιμη διαβίωσης των προσφύγων.

Την ίδια στιγμή, ο Μάκης Κυριζίδης τόνισε ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση για να συνεχιστεί το πρόγραμμα του React για τους πρόσφυγες.

Όσον αφορά στην υποστήριξη των φορέων της κοινωνίας και των πολιτών της Θεσσαλονίκης, οι υποψήφιοι δήμαρχοι της πόλης απάντησαν ότι θα σταθούν στο πλευρό όλων των πολιτών. Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση του Γρηγόρη Ζαρωτιάδη ο οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι δε θα σταθεί στο πλευρό όλων των πολιτών της Θεσσαλονίκης παρά μόνο σε εκείνους που έχουν δημοκρατικό πρόσημο.

Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι κλήθηκαν να απαντήσουν σχετικά με το πρόβλημα της ανεργίας στη Θεσσαλονίκη αλλά και με το πώς ο δήμος μπορεί να δώσει λύσει και να «ανοίξει» θέσεις εργασίας.

Ο Γιάννης Νασιούλας και η παράταξή του πρότεινε το «άνοιγμα κοινωνιολογικών, ψυχολογικών και επαγγελμάτων των νέων μέσων που ξεφεύγουν από αυτά του γιατρού και του δικηγόρου».

Από την πλευρά του, ο Σπύρος Βούγιας χαρακτήρισε ως θέμα κεντρικής πολιτικής το ζήτημα εύρεσης εργασίας, συνδέοντας το με τις μεταφορές αλλά και τον τουρισμό. Ο Πέτρος Λεκάκης πρότεινε τη δημιουργία Κέντρου Νεολαίας το οποίο θα μορφώνει τους νέους με παράλληλη στήριξη του Γραφείου Εύρεσης Εργασίας του δήμου Θεσσαλονίκης.

Έπειτα, η επόμενη ερώτηση που τέθηκε προς απάντηση αφορούσε τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης ναρκωτικών ουσιών στη Θεσσαλονίκη. Οι απαντήσεις των υποψήφιων δημάρχων διέφεραν μεταξύ τους σε ορισμένα σημεία.

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος εξέφρασε την αντίθεσή του σε κάθε μορφή εξάρτησης. Ωστόσο, όπως είπε, συμπαραστεκόμαστε σε αυτούς τους ανθρώπους και δεν του έχουμε στο περιθώριο. Τέλος τόνισε πως κανένας χρήστης δεν πρέπει να είναι στη φυλακή.

Για το ίδιο ζήτημα, ο κ. Ζαρωτιάδης στον δημόσιο διάλογο που διεξήχθη στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, είναι υπέρ της αποποινικοποίησης της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και συμπλήρωσε ότι ναι μεν συμφωνεί στη δημιουργία τέτοιων χώρων στη Θεσσαλονίκη αλλά ελλοχεύει ο κίνδυνος κατάληξης σε «γκέτο» σε περίπτωση που δεν δομηθεί σωστά.

Ο κ. Ζέρβας, με τη σειρά του, φάνηκε κατηγορηματικός και υπογράμμισε πως: «Τα ναρκωτικά δεν είναι υγεία για κανέναν».

Αμέσως μετά, η ερώτηση που τέθηκε στους υποψήφιους δημάρχους που διεκδικούν τον δημαρχιακό θώκο του κεντρικού δήμου αφορούσε την προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρία στη Θεσσαλονίκη.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου πρεσβεύει μια ισότιμη πρόσβαση για όλους τους πολίτες σε όλους τους τομείς, ξεκαθαρίζοντας πως αυτό αποτελεί βασικό στοιχείο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Λεκάκης ισχυρίστηκε πως πρέπει να υπάρξει μια συνολική πολιτική για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ έτσι ώστε η Θεσσαλονίκη να γίνει φιλική πόλη προς αυτήν την κατηγορία πολιτών. Ο Θανάσης Μαρίνης, αναφορικά με αυτήν την ερώτηση του δημόσιου διαλόγου, υπογράμμισε σε έντονο ύφος ότι: «Η Θεσσαλονίκη είναι εχθρική πόλη για τα ΑμεΑ».

Μετά την ολοκλήρωση των οκτώ ερωτήσεων από τους τέσσερις πυλώνες, οι υποψήφιοι δήμαρχοι δέχτηκαν μια ερώτηση από το κοινό που προηγουμένως είχε γράψει και τις είχε καταθέσει στη διοργάνωση. Η ερώτηση που δέχθηκαν αφορούσε τα αδέσποτα ζώα της Θεσσαλονίκης.

Οι κ.κ. Τρεμόπουλος και Βούγιας φάνηκαν να έχουν κοινές απόψεις σχετικά με το ζήτημα αυτό και προβλέπουν το σχεδιασμό δημοτικού κτηνιατρείου αλλά και υλοποίηση προγράμματος στείρωσης και σίτισης όπου καθοριστικό ρόλο θα παίξει ο εθελοντισμός τόσο ειδικών όσο και νέων ευαισθητοποιημένων ανθρώπων. Το τελευταίο βρήκε σύμφωνο και των κ. Ζαρωτιάδη, ο οποίος συμπλήρωσε ότι και ο δήμος θα πρέπει να εκπαιδεύσει σωστά τους πολίτες έτσι ώστε να είναι αποτελεσματικοί.

Τέλος, η κα Νοτοπούλου πρότεινε ένα πρόγραμμα υιοθεσιών αδέσποτων ζώων καθώς και τη δημιουργία ασθενοφόρου ζώων για όλα όσα υποφέρουν.

Το debate αποτέλεσε πρωτοβουλία του Δικτύου Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης και διεξήχθη στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Θεσσαλονίκης «Μανόλης Αναγνωστάκης».

Συντονιστές του δημόσιου διαλόγου ήταν η δημοσιογράφος Αλεξία Καλαϊτζή και ο υπεύθυνος επικοινωνίας της PRAKSIS Θοδωρής Διαμαντόπουλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα