Το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα "Ιβάν Σαββίδη" στηρίζει την υλοποίηση του 14ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου "Αναγνώσματα του Αριστοτέλη"

Ξεκίνησαν χθες 24 Μαΐου 2018 στις εγκαταστάσεις του τμήματος Φιλοσοφίας του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας «Μιχαήλ Λομονόσοφ», οι εργασίες του 14ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου «Αναγνώσματα του Αριστοτέλη. Η φιλοσοφία του Αριστοτέλη στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής και ρωσικής πολιτιστικής συνείδησης».

Τα εγκαίνια του συνεδρίου έλαβαν χώρα στις 24 Μαΐου 2018 στο αμφιθέατρο «Λόσεφ» του τμήματος Φιλοσοφίας του Κρατικού Πανεπιστημίου

Μόσχας «Μιχαήλ Λομονόσοφ» (Πτέρυγα «Σουβάλοφσκι»). Για πρώτη φορά στην ιστορία της 40ετούς διεξαγωγής τους, τα Αναγνώσματα λαμβάνουν χώρα στη Μόσχα.

Πριν από την έναρξη της τελετής εγκαινίων του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής με τον πρύτανη του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας «Μιχαήλ Λομονόσοφ» Βίκτορ Σαντόβνιτσι. Την ελληνική πλευρά εκπροσώπησαν ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Ρωσίας Ανδρέας Φρυγανάς, ο Ειδικός Σύμβουλος για πολιτιστικά θέματα της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Μόσχα Δημήτρης Γιαλαμάς, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Μόσχας και διδάκτωρ Ιατρικών Επιστημών Χρήστος Ταχτσίδης και η συντονίστρια των δράσεων της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας Μελίνα Λεόνοβα.

Διοργανωτές του συνεδρίου είναι: Το Κρατικό Πανεπιστήμιο Μόσχας «Μιχαήλ Λομονόσοφ» (Τμήμα Φιλοσοφίας), η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, το Νότιο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο. Το συνέδριο διοργανώνεται με την υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη, της Ένωσης Τμημάτων Φιλοσοφίας και Τομέων Κλασικών Πανεπιστημίων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, του Ρωσικού Φιλοσοφικού Συλλόγου.

Τους συμμετέχοντες στο συνέδριο χαιρέτισαν: ο διδάκτωρ Φιλοσοφικών Επιστημών, Καθηγητής της Έδρας Οντολογίας και Θεωρίας της Γνωστικής Λειτουργίας του τμήματος Φιλοσοφίας του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας, κοσμήτορας του τμήματος Φιλοσοφίας του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας «Μιχαήλ Λομονόσοφ» Β.Β. Μιρόνοφ, ο Έκτακτος και Πληρεξούσιος Πρέσβης της Ελλάδας στη Μόσχα Ανδρέας Φρυγανάς.Η συντονίστρια των δράσεων της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας Μελίνα Λεόνοβαανάγνωσε τον χαιρετισμό του Προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας και μέλους του Συμβουλίου Διεθνοτικών Σχέσεων του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ιβάν Σαββίδη. Το κεντρικό μήνυμα των χαιρετισμών της τελετής εγκαινίων του συνεδρίου ήταν ότι η συμβολή του σπουδαίου Έλληνα επιστήμονα, του φιλοσόφου Αριστοτέλη από τα Στάγειραυπήρξε καθοριστική, και ότι όποιος μελετάει το έργο του Αριστοτέλη, ανακαλύπτει συνέχεια κάτι καινούργιο και αξιοποιήσιμο.

Αναφορά έγινε και στον πρώτο διοργανωτή και εμπνευστή των «Αναγνωσμάτων του Αριστοτέλη», τον διακεκριμένο ακαδημαϊκό φιλόσοφο Θεοχάρη Κεσσίδη, ο οποίος πριν από σαράντα χρόνια μαζί με άλλους φιλοσόφους της ΕΣΣΔ έδωσε ζωή στα πρώτα «Αναγνώσματα του Αριστοτέλη» στη Τσάλκα της Γεωργίας, όπου διέμενε συμπαγής ελληνικός πληθυσμός προερχόμενος από τον Πόντο. Την τιμή να αναβιώσουν την παράδοσή του, το 2009, είχαν ο συμπατριώτης του, ο πολιτικός και κοινωνικός παράγοντας Ιβάν Σαββίδης και ο μαθητής του, ο καθηγητής και διδάκτωρ Φιλοσοφίας Γκ. Β. Ντρατς, στις εγκαταστάσεις του Νότιου Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου στο Ροστόφ στον Ντον. Συμβολικής αξίας ήταν το γεγονός ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο που έλαβε το όνομα του προς τιμήν του διακεκριμένου καθηγητή Α. Λόσεφ στις 24 Μαΐου, στην 30ή επέτειο του θανάτου του καθώς και στην ημέρα μνήμης των σπουδαίων Ελλήνων αγίων ιεραποστόλων από τη Θεσσαλονίκη, του Κυρίλλου και του Μεθοδίου.

Αναγνώστηκε και ο χαιρετισμός του μικρότερου αδελφού του εκκινητή των «Αναγνωσμάτων του Αριστοτέλη» Θεοχάρη Κεσσίδη, του επικεφαλής της ρωσο-ελληνικής λέσχης «Δ. Βερναρδάκης» Ι. Κεσσίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στην επιστημονική και πνευματική κληρονομιά του.

Στη συνέχεια ξεκίνησαν οι εργασίες του συνεδρίου, στις οποίες λαμβάνουν μέρος διακεκριμένοι επιστήμονες από τη Ρωσία, την Ελλάδα, την Κύπρο και από άλλα κράτη της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών: ο αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, πρόεδρος του τμήματος Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Αντώνιος Τσακμάκης, ο επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Παντελής Γκολίτσης, ο Καθηγητής Ηθικής στον τομέα Φιλοσοφίας στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Πανταζάκος, ο διδάκτωρ Φιλοσοφικών Επιστημών, Καθηγητής της Έδρας Οντολογίας και Θεωρίας της Γνωστικής Λειτουργίας του τμήματος Φιλοσοφίας του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας, κοσμήτορας του τμήματος Φιλοσοφίας του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας «Μιχαήλ Λομονόσοφ» Β.Β. Μιρόνοφ, ο διδάκτωρ Φιλοσοφικών Επιστημών, Καθηγητής της Έδρας Θεωρίας του Πολιτισμού, της Ηθικής και της Αισθητικής του Ινστιτούτου Φιλοσοφίας και Κοινωνικο-πολιτικών Επιστημών του Νότιου Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου (Ροστόφ στον Ντον) Γκ. Β. Ντρατς κ.ά.

Keywords
Τυχαία Θέματα