Το ΝΟΗΣΙΣ αποχαιρετά τον Νίκολα Τέσλα

Εκδήλωση αφιερωμένη στον Νίκολα Τέσλα θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Αμφιθέατρο του ΝΟΗΣΙΣ.

Νίκολα Τέσλα (1856-1943 ) : Επιστήμονας, εφευρέτης, ανθρωπιστής, εκκεντρικός, φιλόσοφος, οραματιστής… Μια αινιγματική και παρεξηγημένη μορφή, που παραμένει ο μύθος και το αρχέτυπο όλων των επιστημόνων του 20ΟΥ αιώνα. Ο Τέσλα δεν ήταν μόνο ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες και εφευρέτες της εποχής του με πάνω από 700 κατοχυρωμένες εφευρέσεις. Ήταν στην κυριολεξία ο «Προμηθέας» του ηλεκτρισμού και ο άνθρωπος που εφηύρε

τον σύγχρονο κόσμο. Ήταν ένας πρωτοπόρος που με την ευαισθησία ενός ποιητή μετέδωσε στην Αθρωπότητα το όραμά του για έναν κόσμο με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.

Την Τετάρτη 30 Μαϊου στις 18.30 στο Αμφιθέατρο του ΝΟΗΣΙΣ με αφορμή τη λήξη της Έκθεσης που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ίδρυμα Νίκολα Τέσλα στο Βελιγράδι, πραγματοποιείται εκδήλωση αφιερωμένη στον μεγάλο Σέρβο επιστήμονα:

Μεταξύ των ομιλητών ο Dr Branimir Jovanovic o οποίος από το 2000 ασχολείται με τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη διάδοση της πράσινης ενέργειας στη Σερβία. Την περίοδο 2009-2011 δίδαξε στη Σχολή Εφαρμοσμένης Οικολογία στο Βελιγράδι. Το 2006 ίδρυσε τη ΜΚΟ «Κέντρο Tesla» με στόχο την προώθηση της κοσμοθεωρίας του Tesla και την ιδέα της αληθινής βιωσιμότητας.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει και ο Πρόεδρος του Νόησις καθηγητής του ΑΠΘ Μιχάλης Σιγάλας , ενώ Δρ. Oliver Subotic θα αναφερθεί στο θέμα : «Ο πνευματικός χαρακτήρας του Nikola Tesla – Η ιστορική διάσταση και το σύγχρονο πλαίσιο.Ο ιερέας Oliver Subotic γεννήθηκε το 1977 στο Nova Varos της Σερβίας. Σπούδασε πληροφορική (2004) και Ορθόδοξη Θεολογία (2005) στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου ενώ απέκτησε διδακτορικό στην κοινωνιολογία (2011). Τα τελευταία δέκα χρόνια είναι αρχισυντάκτης της “Pravoslavni misionar”, της επίσημης ιεραποστολικής εφημερίδας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας (SOC).
Ο θριαμβευτής του Εναλλασσόμενου ρεύματος κέρδισε τις εντυπώσεις

«Έχουν περάσει αρκετές δεκαετίες από το θάνατο του Τέσλα και το ημιτελές έργο του μεγάλου Σερβοαμερικάνου εφευρέτη συνεχίζει ν απασχολεί δεκάδες επιστήμονες κι ερευνητές ανά τον κόσμο. Ο κύριος λόγος που ακόμη και επιφανή μέλη της επιστημονικής κοινότητας σκύβουν σήμερα μ ενδιαφέρον πάνω στο έργο του, είναι οι ανάγκες της επιστημονικής και τεχνολογικής εξέλιξης, που έπειτα από κάποιες δεκαετίες άνετου «περιπάτου» πάνω σε γνωστά μονοπάτια, βρέθηκε και πάλι σε αδιέξοδο. Το σύγχρονο ενεργοβόρο μοντέλο ανάπτυξης, που λεηλατεί απερίσκεπτα τους μη ανανεώσιμους φυσικούς πόρους του πλανήτη μας, φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι δεν έχει κανέναν μέλλον. Και πως μπορεί άραγε να προχωρήσει η επιστημονική πρόοδος όταν συνεχίζει να καταναλώνει τα δύο τρίτα του δυναμισμού της πάνω στη θεραπεία των παρενεργειών της; Έτσι το όνειρο της Ελεύθερης Ενέργειας, το οποίο είχε συνεπάρει τον Τέσλα πριν από έναν αιώνα, συνεχίζει να θεωρείται «απαγορευμένος καρπός» για τον κόσμο των αρχών του 21ου αιώνα». (Απόσπασμα από κείμενο του Γιώργου Στάμκου, συγγραφέα και βιογράφου του Νίκολα Τέσλα)

Keywords
Τυχαία Θέματα