Το ΠΑΜΑΚ τιμά την Ημέρα των Ποντίων

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας τιμά σήμερα και μνημονεύει με βαθύτατο αίσθημα εκπλήρωσης ιερού χρέους την Ημέρα των Ποντίων.

Ο Στυλιανός Δ. Κατρανίδης, πρύτανης του Πανεπιστημίου αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του "ως απόγονος προσφύγων μικρασιατικής-ποντιακής καταγωγής αλλά κι ως απλός άνθρωπος, που τον διέπει το φυσικό αίσθημα της δικαιοσύνης και το ηθικό αίτημα της αλήθειας, όπως συμβαίνει σε όλες τις υγιείς κοινωνίες, τιμώ με απέραντο σεβασμό τη μνήμη των μαρτύρων και ηρώων, των θυμάτων

της Γενοκτονίας των Ποντίων και τον εν γένει Μικρασιατικού Ελληνισμού".

Αναλυτικά αναφέρεται ότι:

"Αγαπητά μέλη του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης,
το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας τιμά σήμερα και μνημονεύει με βαθύτατο αίσθημα εκπλήρωσης ιερού χρέους την Ημέρα των Ποντίων. Σήμερα τιμούμε τις εκατοντάδες χιλιάδες θύματα των Ελλήνων του Πόντου και αποτίουμε φόρο τιμής στην μνήμη τους. Ταυτόχρονα τιμούμε τους πρόσφυγες προγόνους μας, που ερχόμενοι σε μια κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα και χωρίς πάντα να τύχουν της καλύτερης δυνατής υποδοχής, συνέβαλαν καθοριστικά στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική της ανάπτυξη.

Μαζί με σύσσωμο το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ως Πρύτανής του κι ως απόγονος προσφύγων μικρασιατικής-ποντιακής καταγωγής αλλά κι ως απλός άνθρωπος, που τον διέπει το φυσικό αίσθημα της δικαιοσύνης και το ηθικό αίτημα της αλήθειας, όπως συμβαίνει σε όλες τις υγιείς κοινωνίες, τιμώ με απέραντο σεβασμό τη μνήμη των μαρτύρων και ηρώων, των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων και τον εν γένει Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Ανταποκρινόμαστε στην έκκληση-πρόσκληση του Συλλόγου σας, όχι για λόγους συμβατικούς, αλλά μετέχοντας με όλη την καρδιά μας στο νόημα της αφιερωματικής Ημέρας, και, συγχρόνως, απευθύνουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια για την πίστη σας και την εμμονή σας στην ιδέα του απαράγραπτου χρέους, αφενός για τη διαιώνιση της μνήμης και αφετέρου για την απόκρουση του ψεύδους που αλλοιώνει τα γεγονότα και επιχειρεί να ξεπλύνει τους βουτηγμένους στο αίμα εγκληματίες, βαφτίζοντάς τους στην κολυμβήθρα της λήθης.

Στη διαφύλαξη της Μνήμης οφείλουν να πρωτοστατούν τα εκπαιδευτικά μας Ιδρύματα και ιδιαίτερα αυτά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, επειδή, αυτά ειδικά τα τελευταία, έχουν τη δυνατότητα να ερευνήσουν επιστημονικά τις συνθήκες και τα δεδομένα και να τεκμηριώσουν ιστορικά τα κακουργήματα. Δε θα παραλείψω να σημειώσω, ως προς αυτό, ότι το Ίδρυμά μας συνεισφέρει ήδη με τις δυνάμεις του και συνεργάζεται εδώ και χρόνια με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών, διοργανώνοντας δωρεάν μαθήματα της Ποντιακής Διαλέκτου και συμβάλλοντας στη διαφύλαξη των ποντιακών ηθών, εθίμων και πολιτισμού. Στις σκέψεις μας είναι η δημιουργία μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών, που θα μπει στην υπηρεσία της ιστορικής αλήθειας, που μάταια προσπαθούν να θολώσουν και να κρύψουν οι δόλοι, οι αλαζονείες και οι απειλές από τη μια μεριά και ίσως κάποιες συγκυριακές σκοπιμότητες από την άλλη. Την αλήθεια της Γενοκτονίας του Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού και των λοιπών χριστιανικών εθνοτήτων της Ανατολής.

Δεν είναι η Μνησικακία και η Νέμεση οι θεότητες που υπαγορεύουν και επιβάλλουν σε όλους μας την τεκμηρίωση, ανάδειξη και παγκόσμια παραδοχή αυτής της Αλήθειας. Για εμάς στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, η συστηματική μελέτη και ανάδειξη των ιστορικών δεδομένων είναι καθήκον, αφενός για να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη των αθώων και αδικαίωτων θυμάτων, αφετέρου και πολύ περισσότερο, για να συμβάλλουμε στην αποτροπή ανάλογων κακουργημάτων στο μέλλον.

Με τις σκέψεις αυτές χαιρετίζω τις εκδηλώσεις του Συλλόγου σας, που φέτος διεξάγονται κάτω από τις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας και σας συγχαίρω ξανά για τις πρωτοβουλίες σας.
Στυλιανός Δ. Κατρανίδης
Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας".

Keywords
Τυχαία Θέματα