Το ζήτημα με τα "Μακεδονικά Κρασιά" έθεσαν στον Αλ. Τσίπρα οι οινοποιοί της Β. Ελλάδας (VIDEO)

Το θέμα με τα «Μακεδονικά κρασιά» στην έκθεση ProWein έθεσαν στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα οι οινοποιοί που παρευρέθηκαν στις σύσκεψη στο ξενοδοχείο, «Μακεδονία Παλλάς», στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν περίπου 40 επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας, βρέθηκαν επίσης και επιχειρηματίες που έχουν στον όνομα της εταιρεία

τους, τον όρο «Μακεδονικός» και εξέφρασαν την ανησυχία τους στον πρωθυπουργό. Πρόκειται για τις εταιρείες «Μακεδονικός Χαλβάς» και ΜΕΒΓΑΛ.

«Αυτό που είπαμε στον πρωθυπουργό είναι ότι όταν η πολιτική περνάει μέσα από τον άξονα της επιχειρηματικότητας είναι μονόδρομος ανάπτυξης», ανέφερε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά το πέρα της σύσκεψης ο οινοποιός, Άγγελος Ιατρίδης από το Αμύνταιο Φλώρινας.

«Συζητήθηκε το θέμα με την έκθεση οίνου στην Γερμανία. Η φίλη χώρα θα πρέπει να μάθει να σέβεται κάποιες συμφωνίες. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι λειτουργούν επιτροπές δεοντολογίας που θα δώσουν λύση στο θέμα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Ιατρίδη ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα πολύ θετικό κλίμα μετά τη συμφωνία ενώ είπε ότι αυτή τη στιγμή η χώρα μας έχει το πάνω χέρι στην συμφωνία.

Όπως ανέφερε ο κ. Ιατρίδης για τη δική του επιχείρηση «στόχος η προώθηση των προϊόντων. Είναι μια καινούρια προσπάθεια. Να δούμε τι δυνατότητες προσέγγισης υπάρχουν».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος, Αθανάσιος Σαββάκης τόνισε ότι «οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για τα peoject τους, τις προοπτικές της αγοράς της Βόρειας Μακεδονίας και τα σχέδια για εμπορική ή επιχειρηματική δραστηριότητα. Αντιστοίχως από την πλευρά του Πρωθυπουργού έγινε μια ενημέρωση σχετικά με το πρόγραμμα των δράσεων που σχεδιάζεται από τώρα και στο εξής και με βάση την Συμφωνία των Πρεσπών και μετά υπήρξε μια συζήτηση επί θεμάτων και προβλημάτων».

Σύμφωνα με τον κ. Σαββάκη στο πλαίσιο της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών «θα πρέπει όλοι μας να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, που εφαρμόζεται και που δεν εφαρμόζεται ώστε να καταγράφονται και επισήμως».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο οι επιχειρηματίες έθεσαν στον πρωθυπουργό το θέμα αποφυγής της διπλής φορολογίας, τη διασυνοριακή συνεργασία και τις υποδομές που σχεδιάζονται να κατασκευαστούν.

Αναφορικά με όσους αρνούνται να συμμετέχουν στην κυβερνητική αποστολή στα Σκόπια ο κ. Σαββάκης σημείωσε πως «είναι μια επιχειρηματική αποστολή. Είναι μια αγορά στην οποία δραστηριοποιούμαστε από τις αρχές του 1990, αυτή τη στιγμή μας δίνεται η ευκαιρία να επεκτείνουμε τις δραστηριότητες μας εκεί, θεωρώ ότι πρέπει να το εκμεταλλευτούμε».

«Ζητούμε από την κυβέρνηση όλα εκείνα τα εργαλεία που θα διευκολύνουν την δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων σε αυτή την αγορά», πρόσθεσε.

Τέλος ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, Κυριάκος Λουφάκης υπογράμμισε: «Θεωρώ ότι ήταν ένα πρόβλημα το οποίο έληξε. Μια συμφωνία η οποία έγινε, πιθανόν θα μπορούσε να είναι και καλύτερη, αλλά μην ξεχνάμε ότι για 30 χρόνια προσπαθούσαμε να κλείσουμε κάποια συμφωνία και το γεγονός ότι έκλεισε είναι θετικό. Εκτός από τις ευκαιρίες που ανοίγονται και για τις οποίες μιλήσαμε προφανώς αναφερθήκαμε και σε τυχόν προβλήματα που υπάρχουν, το σημαντικότερο από αυτά είναι η χρήση του όρου «Μακεδονικός» και από την πλευρά των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας. Δεν παύει να είναι μια πηγή ανησυχίας. Η λύση προς αυτή την κατεύθυνση είναι η όσο τον δυνατόν γρηγορότερη ενεργοποίηση των κοινών μεικτών επιτροπών που θα γίνουν προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το θέμα.Ένα εθνικό ζήτημα πρώτα η κυβέρνηση και στη συνέχεια η αξιωματική αντιπολίτευση το έκαναν κομματικό και αυτό δεν είναι καλό. Νομίζω ότι πρέπει να πρυτανεύσει η φωνή της λογικής καθώς και οι μετριοπαθείς απόψεις προκειμένου να βρούμε μια λύση, η οποία θα εξυπηρετεί τα δικά μας συμφέροντα. Η Συμφωνία δεν είναι το τέλος της ιστορίας. Πρέπει να δούμε πως θα εκμεταλλευτούμε τα θετικά της συμφωνίας και πως θα μειώσουμε τα τυχόν αρνητικά που έχει».

Keywords
Τυχαία Θέματα