Τουρκικό ΥΠΕΞ: Το Καστελόριζο και νησιά κοντά στην Ανατολία δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα

Την ευθύνη για την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο την έχουν η Ελλάδα και η Κύπρος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι «με τις μαξιμαλιστικές τους απαιτήσεις και τις παράνομες τους ενέργειες».

«Αυξάνει περισσότερο την ένταση, με την δικαιολογία της αλληλεγγύης, η άνευ όρων υποστήριξη που δίνει η Ε.Ε με την δικαιολογία της αλληλεγγύης , σε αυτό το δίδυμο που θέλει να αγνοήσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της

χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο», συνέχισε ο Ακσόι, όπως μεταδίδει στον Ελεύθερο Τύπο ο Μανώλης Κωστίδης.

Τουρκία κατά Ευρώπης

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Τουρκίας συνέχισε το… παραλήρημα, με επίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που, όπως είπε, «δεν έχει το δικαίωμα να επικρίνει και να ζητάει τον τερματισμό των δραστηριοτήτων ερευνών υδρογονανθράκων εντός της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας».

«Καλούμε την Ε.Ε και τις χώρες μέλη της, με την δικαιολογία της αλληλεγγύης της ένωσης, να μην υποστηρίξουν τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».

«Η Ελλάδα δεν είναι αρχιπελαγικό κράτος. Κυρίως το Καστελόριζο αλλά και νησιά που βρίσκονται κοντά στην Ανατολία, δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα αυτό είναι εναντίον στο διεθνές δίκαιο και τα δεδικασμένες αποφάσεις», συνέχισε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας «διαμαρτυρήθηκε» γιατί… όταν η Άγκυρα «τονίζει την ανάγκη του διαλόγου και της διπλωματίας, η Ε.Ε οδηγείται στην ρητορική των κυρώσεων. Αυτό δεν βοηθάει στην επίλυση των παρόντων προβλημάτων και αυξάνει την αποφασιστικότητα της χώρας μας» και πρόσθεσε πως «η Τουρκία παρά τις παράνομες συμμαχίες που δημιουργούνται εναντίον της, θα συνεχίσει να υποστηρίζει με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα της όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων.

Αν υπάρχει ειλικρινής βούληση της επίλυσης του ζητήματος, πρέπει η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση πρέπει να δουν πως αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί να πάψουν να κινούνται με τους λανθασμένους υπολογισμούς αυτών που βρίσκονται από πίσω τους. Aν η Ε.Ε επιθυμεί λύση στην ανατολική Μεσόγειο τότε πρέπει να συμπεριφερθεί αμερόληπτα και πρέπει να γίνει ένας έντιμος διαμεσολαβητής».

Πηγή: eleftherostypos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα