Τζιτζικώστας: Ανακοίνωσε 133 εκατομμύρια ευρώ από ΕΣΠΑ της ΠΚΜ για την επιχειρηματικότητα

Στην ανακοίνωση κονδυλίων ύψους 133 εκατομμυρίων ευρώ για την επιχειρηματικότητα, την έρευνα και την καινοτομία μέσω του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προχώρησε σήμερα από το βήμα του Thessaloniki Summit 2017, που διοργανώνει ο ΣΒΒΕ, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας το επόμενο διάστημα ανοίγουν οι σχετικές προσκλήσεις του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνολικού προϋπολογισμού

133 εκ. ευρώ που κατανέμονται ως εξής:

-104 εκ. ευρώ για τα επιχειρηματικά σχέδια ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας των τοπικών επιχειρήσεων.

-18 εκ. ευρώ για την ενδυνάμωση έρευνας, για την ενίσχυση των ιδιωτικών ερευνητικών υποδομών και για την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ ερευνητικών φορέων και επιχειρήσεων.

-11 εκ. ευρώ για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών από τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και για τη βελτίωση των παρεχόμενων ψηφιακών υπηρεσιών από δημόσιους φορείς προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εξελίσσεται, εκσυγχρονίζεται, γίνεται πιο εξωστρεφής, γίνεται ακόμα πιο φιλική στην επιχειρηματικότητα», επισημαίνοντας τέσσερα συγκεκριμένα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση:

1.Μειώσαμε γραφειοκρατία.

2.Εισάγουμε παντού τις Ηλεκτρονικές Διαδικασίες.

3.Ολοκληρώσαμε την πιο μεγάλη, την πιο βαθιά μεταρρύθμιση δημόσιου φορέα στη χώρα μας: Καταρτίσαμε το Νέο Οργανισμό της Περιφέρειας, μειώνοντας το ίδιο το κράτος, μέσα από τον περιορισμό των γραφειοκρατικών μας δομών κατά 20%.

4.Δημιουργήσαμε, την ειδική Αυτοτελή Διεύθυνση για την Υποστήριξη της Επιχειρηματικότητας και της Καινοτομίας, κάτι που επίσης, γίνεται για πρώτη φορά από δημόσιο φορέα, καθώς είναι η πρώτη υπηρεσία με τη φιλοσοφία του one stop shop για νέα επιχειρηματικά και επενδυτικά σχέδια.

«Για να αλλάξει κάτι στη χώρα, για να βγούμε επιτέλους από την κρίση, πρέπει να απελευθερώσουμε το επιχειρείν από την κρατική ομηρία. Πρέπει να ανοίξουμε την οικονομία μας στις νέες επενδύσεις. Να δώσουμε κίνητρα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Το κράτος δεν παράγει πλούτο, πλούτο παράγει ο ιδιωτικός τομέας. Η ανάπτυξη, οι νέες θέσεις εργασίας, το εισόδημα, τα έσοδα, σε μια σύγχρονη οικονομία έρχονται από έναν και μόνο δρόμο, από το δρόμο της επιχειρηματικότητας. Σ’ αυτό το δρόμο βαδίζουμε σταθερά και αταλάντευτα και θα συνεχίσουμε και την επόμενη πενταετία, να δουλεύουμε εντατικά και μεθοδικά:

-Για να σταματήσει η αιμορραγία του ανθρώπινου κεφαλαίου.

-Για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

-Για να γίνει στην πράξη και όχι στα λόγια η περιοχή μας ένα Innovation Hub.

-Για να φτιάξουμε μια ανοιχτή, εξωστρεφή οικονομία με θετικό αναπτυξιακό πρόσημο.

-Για να δημιουργήσουμε νέο εισόδημα και νέες θέσεις εργασίας.

-Για να είναι η Κεντρική Μακεδονία, η πρώτη Περιφέρεια της χώρας που θα βγει οριστικά από την κρίση», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έκανε αναφορά στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, μεταξύ των οποίων:

-Πρώτη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην απορρόφηση πόρων του ολοκληρωμένου ΕΣΠΑ 2007-2013, ολοκληρώνοντας 523 έργα σε όλους τους τομείς και μία από τις πέντε Περιφέρειες σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, που έχει ήδη απορροφήσει και αξιοποιήσει κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.

-Από το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εκδόθηκαν 62 προσκλήσεις ύψους 641 εκ. ευρώ. Εντάχθηκαν 167 νέα έργα ύψους 504 εκ. ευρώ. Εκταμιεύθηκαν και πληρώθηκαν έργα ύψους 133 εκ. ευρώ.

-Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναδείχθηκε Επιχειρηματική Περιφέρεια της Ευρώπης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που αποτελεί σημαντική αναγνώριση τόσο για αυτά που έχει επιτύχει, όσο και για το σχέδιο της διοίκησης για την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις, τη δημιουργία πλούτου και την ανάπτυξη του τόπου και της οικονομίας του.

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε και στις προϋποθέσεις εξόδου της χώρας από την κρίση:

-Σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον.

-Φιλικό περιβάλλον στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

-Άρση των εμποδίων που βάζει η Πολιτεία στην επιχειρηματικότητα: υπέρμετρη φορολογία και γραφειοκρατία.

-Συνεννόηση και συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων στα βασικά ζητήματα.

-Κράτος δικαίου με γρήγορη απονομή δικαιοσύνης.

-Αλλαγή του μοντέλου διοίκησης της χώρας: Από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση.

Από την πλευρά του δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης τόνισε την ανάγκη για σύσταση ενός Eurocup αυτοδιοίκησης και ενός Champions League πόλεων, εξέφρασε από το βήμα του Thessaloniki Summit, ο δήμαρχος της πόλης,

Όπως τόνισε ο κ. Μπουτάρης, είναι απαραίτητος ένας μητροπολιτικός σχεδιασμός για να αντιμετωπισθούν ορθολογικά τα προβλήματα του πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης.

Παράλλληλα επέκρινε το κεντρικό κράτος για τις παρεμβάσεις του σε τοπικό επίπεδο.

«Δεν μπορεί ο πολίτης να τα ρίχνει στο δήμαρχο για το κυκλοφοριακό όταν δεν υπάρχει δημοτική Αστυνομία. Δεν γίνεται το κεντρικό κράτος να αποφαζίσει πότε θα ανοίγουν και ποιες ώρες τα καταστήματα σε μια πόλη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης.

Keywords
Τυχαία Θέματα