"Βάνδαλοι και φασίστες δεν χωρούν στη Θεσσαλονίκη" - Ηχηρό μήνυμα από τη σιωπηλή διαμαρτυρία στο ΑΠΘ (ΦΩΤΟ & VIDEO)

Σιωπηλή διαμαρτυρία σήμερα, στο εβραϊκό μνημείο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο άγνωστοι βανδάλισαν, πριν λίγες μέρες πραγματοποίησαν εκπρόσωποι αρχών της πόλης και απλοί πολίτες.

Καταθέτοντας ένα λουλούδι πάνω από το βανδαλισμένο μνημείο θέλησαν να εκφράσουν τον αποτροπιασμό τους για την βεβήλωση και την καταστροφή του.

Το μνημείο δημιουργήθηκε το 2014 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

σε ανάμνηση του παλαιού εβραϊκού νεκροταφείου, της μεγαλύτερης εβραϊκής νεκρόπολης της Ευρώπης με πάνω από 300.000 τάφους, που έστεκε εκεί για αιώνες και ισοπεδώθηκε το 1942.

Τη δέσμευση ότι θα σηκωθεί ξανά γρήγορα και ότι μνημείο και ο συμβολικός του χώρος θα αποκατασταθεί άμεσα, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

"Το μήνυμα σήμερα είναι τόσο σιωπηλό όσο και κραυγαλέο. Το ποτέ πια που δηλώσαμε χθες, είναι ταυτόχρονα και ένα ποτέ πια στον φασισμό, στον εθνικισμό που γεννά πόλεμο, που γεννά βία. Είναι τραγική η βεβήλωση της μνήμης της πόλης που έχει γίνει εδώ. Θέλουμε να ενώσουμε τα χέρια μας, τις φωνές μας σε μια πόλη που αγαπάει τον άνθρωπο, που αγαπάει τον πολιτισμό, τη ζωή χωρίς διακρίσεις. Η πόλη έδωσε την καλύτερη απάντηση με τον κ. Μπενσασσών στη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου της Θεσσαλονίκης. Το μέλλον της πόλης είναι δεμένο με το παρελθόν της. Η φιλία των λαών και η ειρήνη είναι το καλύτερο αντίδοτο στον φασισμό και τον πόλεμο", τόνισε ο κ. Φάμελλος.

Κτήνη που δεν έχουν θέση στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης, χαρακτήρισε για ακόμα μία φορά τους δράστες του βανδαλισμού του μνημείου, ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μπουτάρης.

Θεσσαλονίκη έχει εξελιχθεί σε μια κοινωνία ανεκτική με αποδοχή στη διαφορετικότητα και αγκαλιές σε όλο τον κόσμο. Όλα έχουν ένα όριο. Δεν δέχομαι τα κτήνη. Αυτά τα κτήνη που κάνανε αυτή την ιστορία, δεν έχουν θέση στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Η κοινωνία πρέπει να τα αποβάλλει", είπε ο κ. Μπουτάρης.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην πρόταση του για την συστηματική φύλαξη του μνημείου, σημειώνοντας πως ήρθε σε επικοινωνία με τις αρχές της πόλης, προκειμένου να γίνει συνάντηση και να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

"Μόνο θλίψη και αποτροπιασμό προκαλεί αυτή η εικόνα", δήλωσε ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περικλής Μήτκας.

"Πραγματικά απορούμε όλοι με τη σκέψη και το μυαλό των ανθρώπων που έκαναν κάτι τέτοιο. Θα φροντίσουμε να αποκατασταθεί σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα και με την ισραηλιτική κοινότητα. Ελπίζουμε ότι δεν θα συνεχιστούν τέτοιου είδους βανδαλισμοί", τόνισε ο κ. Μήτκας.

"Είμαστε συγκλονισμένοι που είμαστε εδώ σήμερα", ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Λάζαρος Σεφιχά.

"Είμαστε εδώ να διαδηλώσουμε απέναντι σε κάθε μορφή βίας. Ειδικά όταν αυτή , έγινε λίγες ώρες πριν την εκδήλωση μνήμης για το Ολοκαύτωμα. Μερικοί δεν θέλουνε να μάθουν ιστορία", είπε.

"Το μέτρο για την προστασία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά καταδεικνύει κα την αδυναμία της πολιτείας για λύση αυτού του προβλήματος. Επιτέλους ας μην είμαστε μόνο καταδίκες. Ας αναλάβει η πολιτεία πρωτοβουλίες, για αυτούς τους βάναυσους και ιερόσυλος να τους οδηγήσουν στη δικαιοσύνη", πρόσθεσε ο κ. Σεφιχά.

Την άποψη ότι δεν μόνο η προστασία η λύση για το πρόβλημα των βανδαλισμών, εξέφρασε ο Επίκουρος Καθηγητής, Έδρα Εβραϊκών Σπουδών ΑΠΘ, Γιώργος Αντωνίου.

"Είναι ένα πολύ σημαντικό μνημείο για την ιστορία του ΑΠΘ και της πόλης. Η πανεπιστημιακή κοινότητα είναι αποφασισμένη να προασπίσει και να το προστατεύσει και να μην το αφήσει στο έλεος των βανδάλων. Δεν είναι μόνο η προστασία η λύση. Πρέπει οι ενεργοί πολίτες να είναι ευαισθητοποιημένοι σε τέτοια ακραία φαινόμενα, να τα προστατεύσουμε με την παρουσία μας και την ενεργή συμμετοχή μας", είπε ο κ. Αντωνίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα