Βασίλης Λεβέντης: Δεν θέλω εκλογές, αλλά ευρεία κυβέρνηση

Την πρόταση του για την ανάγκη συναίνεσης και συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων και το σχηματισμό ευρείας κυβέρνησης από αυτή τη Βουλή, με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με εντολή, να μείνει η χώρα στο ευρώ και να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, κατέθεσε στη συνέντευξη του στη ΔΕΘ, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ενώ έβαλε και κατά του δικομματισμού που "επιχειρείται να ξαναστηθεί", από "τον ΣΥΡΙΖΑ

και τη ΝΔ".

"Επιχειρείται από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τη ΝΔ να ξαναστηθεί ένας δικομματισμός με κάθε τρόπο, με τα κανάλια, με τις δημοσκοπήσεις, με τις εφημερίδες" τόνισε ο κ. Λεβέντης και προσέθεσε: "Επιχειρείται, ξανά, να αναβιώσουν τα βαμπίρ και τα φαντάσματα. Αυτοί που πτώχευσαν τη χώρα είναι ξανά στο προσκήνιο με τον ένα, ή με τον άλλο τρόπο και προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την αμνησία μας και τη λήθη μας. Αυτό προσπαθούν να κάνουν. Δεν θα τους αφήσουμε", είπε ο κ. Λεβέντης. Προσέθεσε ότι μέσα σε αυτό το σκηνικό η Ε.Κ. προσπαθεί να νικήσει "μια συνεχή ομοβροντία προπαγάνδας, ένθεν και ένθεν" και τόνισε: "Δεν θα τα καταφέρουν, όμως, γιατί ο ελληνικός λαός έχει αντιληφθεί ότι τα δύο αυτά κόμματα εκφράζουν το σάπιο και το παλιό".

Ο πρόεδρος της Ε.Κ. υποστήριξε ότι "πλαστογραφούν ακόμη και δημοσκοπήσεις" και ανέφερε περιστατικό με δημοσίευση δημοσκόπησης που ανέγραφε το δημοσκοπικό ποσοστό της Ε.Κ. κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή, ενώ η εταιρία δημοσκοπήσεων το είχε υπολογίσει πάνω από αυτό και εντός Βουλής. "Είναι σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης τα βασίζει όλα στο να μπουν πέντε κόμματα στη Βουλή. Του απαντώ, από τη Θεσσαλονίκη, ότι και πέντε κόμματα να μπουν η Ένωση Κεντρώων θα είναι μέσα", πρόσθεσε ο κ. Λεβέντης.

Ο πρόεδρος της Ε.Κ. έβαλε και κατά της κ. Γεννηματά, γιατί το κόμμα της ψήφισε την ενισχυμένη αναλογική, με το μπόνους των πενήντα εδρών στο πρώτο κόμμα. "Αυτό δεν θα περάσει έτσι. Θα πετύχουμε να μη βγει αυτοδυναμία, αλλά οι ευθύνες της κ. Γεννηματά είναι τεράστιες", είπε ο κ. Λεβέντης και πρόσθεσε: "Αν δεν υπήρχε το μπόνους της ενισχυμένης θα είχαμε τελειώσει με τον Μητσοτάκη. Είναι ευθύνη της κ. Γεννηματά, που τον διατηρεί στο προσκήνιο και μαζί με τον Μητσοτάκη διατηρεί τη Δεξιά".

Σε ερώτηση για τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά και γιατί ο ίδιος δεν συμμετέχει, απάντησε ότι ο ίδιος και το κόμμα του για σαράντα χρόνια "πάλεψαν εναντίον του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όχι ως κομμάτων", "ως καθεστώτων", τα οποία "κατέστρεψαν τη χώρα", με "σκάνδαλα, ρουσφέτια", κ.τ.λ. και διερωτήθηκε: "Πώς μπορώ να πάω, από ηθικής πλευράς σας ρωτώ;".

"Δεν ανησυχώ καθόλου. Γιατί όποιος και αν βγει θα έχει να κάνει μαζί μου", συνέχισε ο κ. Λεβέντης και πρόσθεσε: "Πρέπει να πληρώσουν πρώτα τα διακόσια δέκα εκατομμύρια, τα χρέη, πρέπει να ζητήσουν συγνώμη για το ένα εκατομμύριο διορισμούς και πρέπει να μας εξηγήσουν γιατί έδωσαν στον Μητσοτάκη πενήντα έδρες δώρο. Γιατί λένε τώρα ότι "θα δούμε εμείς, μπορεί να μην πάμε με τον Μητσοτάκη". Και τότε γιατί δεν τον αφήνατε με ενενήντα έδρες, χωρίς το μπόνους, για να μπορώ εγώ να τον παλέψω; Καταλάβατε; Δεν μπορούν, οι κύριοι, από κατηγορούμενοι να γίνονται κατήγοροι".

Για τον πρωθυπουργό ο κ. Λεβέντης είπε ότι "προσπαθεί να σώσει, ότι μπορεί να σωθεί" και να διατηρηθεί στην εξουσία "ένα μήνα παραπάνω, δύο μηνες παραπάνω", "από τη μια είναι υπέρ της απλής αναλογικής και από την άλλη λέει "μόνος μου θα σώσω τη χώρα"", ενώ για την κυβέρνηση πρόσθεσε "από τη μια λένε ότι είναι υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και υπέρ των επενδύσεων και από την άλλη υπόσχονται θέσεις στο δημόσιο".

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ- ΜΠΕ αν θεωρεί ότι αυτή η περίοδος είναι κατάλληλη για εκλογές και το ποια είναι ακριβώς η πρόταση του για τη διακυβέρνηση της χώρας ο πρόεδρος της Ε. Κ. απάντησε:

"Εγώ δεν ζητώ εκλογές, εγώ πιστεύω ότι και αυτή η Βουλή μπορεί να φτιάξει μια κυβέρνηση, να πάρει 240 έδρες, η οποία κυβέρνηση θα έχει την εντολή να μείνει η χώρα στο ευρώ και επιτελέσουμε τις μεταρρυθμίσεις".

Σε τοποθέτηση του για την εξωτερική πολιτική της χώρας τόνισε ότι "είναι χρέος μας να αναπτύξουμε σχέσεις με την Κίνα, με την Ινδία και με όλους, αλλά με σταθερό τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό μας".

Επανέλαβε, εν συντομία, τα εννέα σημεία που είχε προτείνει η Ε.Κ. για την ανασυγκρότηση του κράτους και την έξοδο από την κρίση, με συναίνεση. "Ούτε το παρελθόν με εμπνέει γιατί ήταν άδικο, ούτε και αυτό το καταλυμένο κράτος" είπε ο κ. Λεβέντης.

Σε ερώτηση για το ζήτημα της Eldorado Gold και την πρόσφατη ανακοίνωση της, ο κ. Λεβέντης είπε ότι η Ε.Κ. θα κάνει επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό να απαντήσει για αυτό το θέμα, διευκρινίζοντας ότι ως κόμμα, δεν έχει λάβει ακόμη θέση για το θέμα, γιατί δεν γνωρίζει "εάν οι περιβαλλοντικοί όροι καλύπτονται". Εάν αυτό δεν ισχύει, είπε ο κ. Λεβέντης, τότε πρέπει η εταιρία να συμμορφωθεί και η κυβέρνηση να χορηγήσει αμέσως τις σχετικές άδειες. "Καταθέτουν, λένε, στις υπηρεσίες φακέλους που είναι άδειοι, δεν έχουν μελέτες μέσα. Αυτά πρέπει όμως να ελεγχθούν, γιατί είναι ένα κατηγορητήριο που βγαίνει από τις τοπικές του ΣΥΡΙΖΑ στη Χαλκιδική και δεν μπορώ να το υιοθετήσω απόλυτα", είπε ο κ. Λεβέντης και πρόσθεσε: "Να μας τους φέρει τους φακέλους στη Βουλή". "Δε θέλουμε εδώ να έρθουν σαν νταβατζήδες οι ξένοι, δεν είναι προς τιμήν μας, αλλά δεν είμαστε και τρελοί σε μια εποχή τέτοια να διώχνουμε, χωρίς εξήγηση και χωρίς δικαιολογία, επενδύσεις" σημείωσε ο κ. Λεβέντης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα