Βουλή: Αντιπαράθεση κυβέρνησης-Ν.Δ. για τον νόμο Παρασκευόπουλου

«Η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί από την πρώτη στιγμή συγκεκριμένο σχέδιο και υλοποιεί μια νέα σωφρονιστική πολιτική, που κινείται με άξονες την ασφάλεια, τον ανθρωπισμό, την επανένταξη, τη διαφάνεια. Είναι υποχρέωση νομιμότητας» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, αναφερόμενος στην παράταση του νόμου Παρασκευόπουλου, σημειώνοντας πως αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης και δική του ότι είναι σε απόλυτη προτεραιότητα

οι νέοι κώδικες για τον εξορθολογισμό των αδικημάτων και των ποινών.

«Δεν χρειάζεται να υπερασπιστώ εγώ τον κ. Παρασκευόπουλο. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα στοχοποιείται για συγκεκριμένη πολιτική της κυβέρνησης, η οποία είναι συλλογική και για λόγους που δεν στοιχειοθετούνται και δεν υφίστανται αντικειμενικά» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι οι αποσυμφορητικές διατάξεις σήμερα είναι αναγκαίες.

«Το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στις φυλακές και των συνθηκών μία λύση έχει. Η αποσυμφορητική διάταξη θα πάψει να ισχύει όταν ψηφιστούν οι νέοι κώδικες. Έχω δεσμευτεί από την ανάληψη των καθηκόντων μου ότι απόλυτη προτεραιότητα είναι να έχουμε επιτέλους νέο Ποινικό Κώδικα με εξορθολογισμό και των αδικημάτων και των ποινών, διαφορετικά φοβάμαι ότι οποιοσδήποτε άλλος σχεδιασμός είτε μεσοπρόθεσμος, είτε μακροπρόθεσμος δεν θα αποδίδει» επισήμανε ο κ. Καλογήρου.

Όπως είπε, «μπορεί κάποιος να έχει πολιτικό σχέδιο να υπάρξουν παντού φυλακές ή να εξοντώνονται βιολογικά οι κρατούμενοι, και προκειμένου να μην υπάρξει νέο αδίκημα από κάποιον κατηγορούμενο να μην αποφυλακίζεται. Ή να επινοήσουμε μια διάταξη ώστε να διασφαλίζεται το κοινωνικό σύνολο από οποιαδήποτε παραβατικότητα. Μέχρι τότε ο μόνος τρόπος για αντικειμενικές λύσεις είναι ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επέκρινε εκείνους που επιχειρούν να δημιουργήσουν μία θολή εικόνα και πανικό στην κοινωνία. «Ξεχνάμε ότι από το 2017 τα σκληρά κακουργήματα έχουν εξαιρεθεί από την αποσυμφορητική διάταξη. Υπήρξε απόλυτος αποκλεισμός σε αδικήματα, με τροπολογία Κοντονή, όπως είναι η αρπαγή ανηλίκων, ο βιασμός, η αποπλάνηση παιδιών, ασέλγεια σε ανήλικο έναντι αμοιβής, οι ληστείες από την οποίες προκλήθηκε θάνατος, με ιδιαίτερα σκληρά χαρακτηριστικά και με χρήση όπλου, αυτά έχουν εξαιρεθεί» υπογράμμισε ο κ. Καλογήρου και ανέγνωσε τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. που δείχνουν φθίνουσα πορεία -από το 2010 και μετά - των ανθρωποκτονιών, των βιασμών και των ληστειών. Υπενθύμισε, επίσης, ότι από το 2008 έως το 2014 η Ελλάδα κλήθηκε να πληρώσει για τις συνθήκες κράτησης 3.238.800 ευρώ συν τόκους από καταδικαστικές αποφάσεις, κι αυτό ενώ οι καταδικαστικές αποφάσεις από το 2015 έως το 2017 ήταν ύψους 122.300 ευρώ.

Η παρέμβαση του υπουργού προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Καραγκούνη. «Το ίδιο το Συμβούλιο της Ευρώπης λέει ότι πρέπει να ενισχυθεί η αντεγκληματική πολιτική, πρέπει να υπάρχουν φυλακές υψίστης ασφαλείας, όπως υπάρχουν σε όλον τον δυτικό κόσμο. Παντού. Όλες οι χώρες της Ευρώπης, η Αμερική, ο Καναδάς έχουν φυλακές υψίστης ασφαλείας. Τι δεν καταλαβαίνετε; Έρχεται το Συμβούλιο της Ευρώπης και το λέει ρητά. Η Ελλάδα είναι σε κομβικό σημείο. Η Ελλάδα έχει μετανάστευση, υπάρχει αλλαγή της βαθμίδας και της ποιότητας των εγκλημάτων. Ο κόσμος φοβάται να βγει από το σπίτι του. Τα εγκλήματα είναι καθημερινά και σκληρά και αυτή είναι η απάντησή σας; Παραμένετε αμετανόητοι» ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ, λέγοντας πως «οι πολίτες βιώνουν τα επίχειρα αυτού του νόμου».

«Είναι ξεκάθαρο ότι εμείς θα καταργήσουμε αυτόν τον νόμο. Εσείς γιατί δεν τον καταργείτε από τώρα, αφού σε λίγους μήνες θα φέρετε τον Ποινικό Κώδικα; Ήδη καταλαβαίνετε ότι υπάρχει πρόβλημα, αφού λέτε ότι θα το καταργήσετε. Είναι σαφές ότι η Ν.Δ. θα καταργήσει αυτόν τον νόμο και θα φέρει τις φυλακές υψίστης ασφαλείας. Όχι από ιδεολογική εμμονή, αλλά για να προσφέρουμε στους πολίτες το ύψιστο αγαθό που είναι η δημόσια ασφάλεια» σημείωσε ο κ. Καραγκούνης.

«Εγώ ο ίδιος έχω πει ότι είναι ένας νόμος προσωρινός, που κάποια στιγμή πρέπει να λήξει. Αυτή τη στιγμή προτεραιότητα είναι η αναμόρφωση των κωδίκων» σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος.

«Αποκρύπτετε ότι από το 2008 μέχρι και σήμερα έχουν υπάρξει 10 αποσυμφορητικές διατάξεις, με διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, με αυξομοίωση στις προβλέψεις, στα χρονικά όρια» απευθύνθηκε στη Ν.Δ. ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Γνωρίζουμε για ποια πράγματα έχει δεσμευτεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γι' αυτό και στα θέματα δικαιοσύνης θα συγκρούονται δύο διαφορετικές πολιτικές. Εσείς λέτε, ουσιαστικά, ότι με την κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου θα επαναφέρετε τις δυνατότητες εγκλεισμού σε μια σειρά αδικημάτων ανηλίκων, άρα συμφωνείτε στην αυστηρότερη ποινική μεταχείριση ανηλίκων. Επίσης, θα καταργήσετε ευνοϊκές συνθήκες σε ασθενείς, σε άτομα με αναπηρία και σε υπερήλικες. Θα καταργήσετε και τις ρυθμίσεις που διευκολύνουν την επιλογή της απεξάρτησης και το δικαίωμα στη θεραπεία των εξαρτημένων. Αυτός είναι ο νόμος Παρασκευόπουλου που λέτε ότι θα καταργήσετε» είπε ο Μιχάλης Καλογήρου.

«Καμία από αυτές τις ευεργετικές διατάξεις που αναφέρατε δεν πρόκειται να καταργήσουμε. Εμείς λέμε όχι σε προνομιακές διατάξεις» σχολίασε ο κ. Καραγκούνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα