Βουλή: Ένα εκατ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς

Ποσό τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου ευρώ θα διαθέσει η Βουλή για τους πλημμυροπαθείς, όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος του Σώματος, Ν. Βούτσης, μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού της Βουλής για το 2018, ο κ. Βούτσης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η Βουλή ήταν και θα συνεχίσει να είναι παρούσα για την ανακούφιση

προβλημάτων της κοινωνίας. Έφερε, δε, ως παράδειγμα τις χορηγίες που έγιναν από τη Βουλή, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους τα σχολεία που χρειάστηκε να λειτουργήσουν απογεύματα για τα προσφυγόπουλα.

Με την επισήμανση ότι όλη η οικονομική διαχείριση της Βουλής βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και με προληπτικό έλεγχο από το πρώτο ευρώ, ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι έχουν γίνει όλα τα βήματα για την απόλυτη εναρμόνιση των υπαλλήλων της Βουλής με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Ταυτόχρονα, έσπευσε να τονίσει ότι η Βουλή κινήθηκε και πιο μπροστά από το Δημόσιο, αναφορικά με την αξιολόγηση των υπαλλήλων της και τις κρίσεις προϊσταμένων.

Είναι εντυπωσιακές, πάντως, οι αναφορές του κ. Βούτση στις πιέσεις που ασκήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, από τους δανειστές, πιέσεις στις οποίες εάν η Ελλάδα είχε υποκύψει θα οδηγούσαν στην απώλεια της αυτοτέλειας της Βουλής με όλα τα συνεπαγόμενα. "Επειδή πλησιάζει ο καιρός για την ολοκλήρωση του προγράμματος, σε ό,τι αφορά τη Βουλή, είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορέσει πολύ γρήγορα να συμβάλει στο να περάσει ο κόσμος από την παρούσα κατάσταση σε μια άλλη" είπε και πρόσθεσε: "Θα μπορούσε εύκολα κάποιος να πει ότι η Βουλή θα μπορούσε να έχει τη μισή κοινοβουλευτική διπλωματία. Ή να μην έχει και καθόλου και να κάνει τα εντελώς απαραίτητα. Ή να κοπούν χορηγίες προς πλήθος φορέων που βρίσκονται και σε δύσκολες καταστάσεις λόγω κρίσης σε όλους τους τομείς. Ή ότι οι ξεναγήσεις ή οι φιλοξενίες που γίνονται κάθε χρόνο και ανταποκρίνονται πάνω από 100.000 και 120.000 μαθητές, δεν χρειάζονταν, δεν προσφέρουν κάτι. Πόσο μάλλον θα μπορούσε να πει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αποδοχές για τους βουλευτές και να είναι βουλευτές μόνο αυτοί που μπορούν από το επάγγελμά τους ή την οικογένεια τους και αυτοί να ασκούν πολιτική. Ή τα κόμματα να μην παίρνουν καμία κρατική ενίσχυση και να παίρνουν χρήματα από μία δημόσια πλατφόρμα ενισχυτών".

"Είναι πολιτική επιλογή να μην ακούμε αυτές τις σειρήνες. Όπως είναι επιλογή να προσπαθούμε με τον καλύτερο τρόπο να υποστηρίξουμε τις απόψεις για τη δημοκρατία και το πολιτικό σύστημα και το Σύνταγμα στην Ελλάδα, απέναντι σε απαιτήσεις που έρχονταν κατά καιρούς από τους δανειστές, στις συζητήσεις που γίνανε τα προηγούμενα χρόνια, και αφορούν σε μία περιπτωσιολογική, μεν, αλλά συστηματική απαξίωση του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα" υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής, για να συμπληρώσει: "Για όποιον δεν κατάλαβε το επαναλαμβάνω: Ήταν μεγάλες οι πιέσεις, οι οποίες υπήρξαν σε θέματα όπως το θέμα της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων, το θέμα της δυνατότητας να κάνουν οικονομικές εξορμήσεις τα κόμματα, το αν θα έχει τον λόγο της η Βουλή σε σχέση με τις ανεξάρτητες Αρχές στο μέτρο που επιβάλλει το Σύνταγμα και θέματα για την αυτονομία του προϋπολογισμού της Βουλής".

Ο κ. Βούτσης υποστήριξε ότι μεγάλες ήταν και οι πιέσεις να μην υπάρχει καμία εκπροσώπηση του πολιτικού συστήματος στον έλεγχο των δηλώσεων πόθεν έσχες. "Και συνέβησαν και άλλα πολλά, στο όνομα ενός ελιτίστικου λαϊκισμού εναντίον του πολιτικού συστήματος, γιατί περί αυτού πρόκειται. Διότι μπορεί να μην έχει ειπωθεί τόσο ρητά, αλλά αυτό είναι. Ότι, δηλαδή, "εφόσον το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα δεν ενήργησε σωστά και άρα δεν ήταν ικανό και οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία ή δεν είναι ικανό να διαχειριστεί τα δάνεια και τις οφειλές του ελληνικού κράτους, όλα να περάσουν σε ανεξάρτητες αρχές, σε ΜΚΟ, σε κατευθείαν επαφές, σε ανεξάρτητες Αρχές εσόδων, σε καμία πριμοδότηση της κομματικής λειτουργίας" η οποία είναι πυλώνας του Συντάγματος και της δημοκρατίας, δεν είναι το χόμπι κανενός" κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα