Βουλή: Συγκροτήθηκε σε σώμα η Προανακριτική Παπαγγελόπουλου

Με την εκλογή Προεδρείου σήκωσε αυλαία η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, που θα εξετάσει την τέλεση τυχόν αξιόποινων πράξεων του τέως αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και τις καταγγελίες περί «σκευωρίας» και «Ρασπουτινικού παραδικαστικού κυκλώματος».

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το skai.gr, πρόεδρος της Επιτροπής εξελέγη ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Μπούγας, αντιπρόεδρος ο βουλευτής της ΝΔ, Βασίλης – Νικόλαος Υψηλάντης και Γραμματέας η «γαλάζια» βουλευτής

Ζωή Ράπτη. Και οι τρεις έλαβαν 15 ψήφους σε σύνολο 25 ψηφισάντων, ενώ δεν υπήρξε υποψηφιότητα από άλλο κόμμα.

Με την εκλογή του Προεδρείου η Προανακριτική συγκροτήθηκε σε σώμα και πλέον επόμενο στάδιο αποτελεί, ο προγραμματισμός των εργασιών της, που θα γίνει σε αυριανή συνεδρίαση, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η κατάρτιση της λίστας μαρτύρων, που θα κληθούν στην Επιτροπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτήν υπάρχει πρόθεση να συμπεριληφθούν η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου και ο αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής, οι οποίοι έχουν ήδη περιγράψει με λεπτομέρειες πιέσεις, απειλές και εξωθεσμικές παρεμβάσεις του κ. Παπαγγελόπουλου.

Από τις δικές τους καταθέσεις κατά την πλειοψηφία προκύπτει και η ανάγκη κλήτευσης του τέως Υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, δεδομένου ότι ο κ. Αγγελής είχε υποστηρίξει ότι εξέφραζε τη δυσφορία του για τις ενέργειες της Ελένης Τουλουπάκη, αλλά είχε παραπέμψει για την τυχόν αποπομπή της σε αποφάσεις ανώτερων στην κυβερνητική ιεραρχία.

Σχεδόν βέβαιη θεωρείται και η κλήση της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, για την οποία ο κ. Αγγελής είχε υποστηρίξει πως γνώριζε ποιος είναι ο «Ρασπούτιν» και τη δράση του, καθώς και της τέως επικεφαλής της Γενικής Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης, Μαρίας Παπασπύρου, για την οποία ο ίδιος αντεισαγγελέας έχει καταθέσει ότι είχε γνώση των παρεμβάσεων του πρώην Υπουργού Παπαγγελόπουλου.

Επίσης, όλα τα κόμματα - πλην του ΣΥΡΙΖΑ - επισημαίνουν την ανάγκη κλήτευσης των προστατευόμενων μαρτύρων, οι καταθέσεις των οποίων αποτέλεσαν τη βάση για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στη Novartis και κατά τις καταγγελίες το στήσιμο της «σκευωρία».

Για την κλήση τους, ωστόσο, απαιτείται η άρση της προστασίας τους και γι’ αυτό πηγές από την πλειοψηφία αναφέρουν ότι αναζητείται η καλύτερη νομική φόρμουλα, ώστε να αποφευχθεί η επίκληση δικονομικών μέσων προστασίας και τα συγκεκριμένα πρόσωπα να εμφανιστούν αυτοπροσώπως στην Επιτροπή.

Στον κατάλογο μαρτύρων ακούγεται ότι θα ενταχθεί και το όνομα του πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου της Novartis Hellas, Κωνσταντίνου Φρουζή, ο οποίος αν και καταγγέλλεται από τους προστατευόμενους μάρτυρες ότι χρημάτιζε Έλληνες πολιτικούς, δεν έχει κληθεί ποτέ για εξηγήσεις από την αρμόδια εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Σημειώνεται, ότι η ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης είναι 25μελής. Τα 14 μελή προέρχονται από τη ΝΔ, 7 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 2 από το Κίνημα Αλλαγής και μετέχει από ένας βουλευτών από την ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση, ενώ δεν συμμετέχει εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25.

Keywords
Τυχαία Θέματα