Βούρτσισμα δοντιών: Δείτε από ποιον καρκίνο προστατεύει

Το συχνό βούρτσισμα των δοντιών δεν σας εξασφαλίζει μόνο υγιές και όμορφο χαμόγελο αλλά μειώνει και τον κίνδυνο για σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος του οισοφάγου, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cancer Research της Αμερικανικής Ένωσης Έρευνας για τον Καρκίνο (AACR).

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, ορισμένα βακτήρια της στοματικής

κοιλότητας που συμβάλλουν στην περιοδοντική νόσο συνδέονται επίσης με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του οισοφάγου. Με τον όρο περιοδοντική νόσος περιγράφονται παθήσεις των ούλων που κυμαίνονται από την απλή φλεγμονή (περιοδοντίτιδα) έως και την καταστροφή των μαλακών ιστών και των οστών που υποστηρίζουν τα δόντια.

Ο καρκίνος του οισοφάγου είναι ο όγδοος συχνότερος καρκίνος και η έκτη συνηθέστερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, αναφέρει η Jiyoung Ahn από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, η οποία συμμετείχε στην εκπόνηση της νέας μελέτης. Σύμφωνα με την ίδια, επειδή η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου εντοπίζεται συχνά σε προχωρημένο στάδιο, το προσδόκιμο πενταετούς επιβίωσης κυμαίνεται από 15 έως 25% σε παγκόσμιο επίπεδο. «Ο καρκίνος του οισοφάγου είναι ένας άκρως θανατηφόρος καρκίνος, γι’ αυτό και είναι επιτακτική ανάγκη να ανοίξουν νέοι δρόμοι στην πρόληψη, την αξιολόγηση της βαρύτητας των παραγόντων κινδύνου και την πρώιμη διάγνωση» επισημαίνει η Ahn.

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι η περιοδοντική νόσος που προκαλείται από συγκεκριμένα βακτήρια του στόματος συνδέεται με διάφορες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του στόματος, της κεφαλής και του τραχήλου. Στόχος της νέας μελέτης ήταν να αποσαφηνιστεί εάν τα βακτήρια του στόματος εμπλέκονται και στην εκδήλωση καρκίνων του οισοφάγου, συγκεκριμένα στο οισοφαγικό αδενοκαρκίνωμα (EAC) και στο ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα του οισοφάγου (ESCC).

Για τον σκοπό αυτόν, οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα από τη στοματική κοιλότητα 122.000 ανθρώπων, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν συνολικά για 10 χρόνια. Σε αυτό το χρονικό διάστημα 106 συμμετέχοντες εκδήλωσαν καρκίνο του οισοφάγου. Σε δεύτερη φάση, οι ερευνητές ανέλυσαν τα δείγματα από τη στοματική κοιλότητα των συμμετεχόντων ώστε να εντοπίσουν τυχόν διαφορές στη σύνθεσή τους μεταξύ των ασθενών και των υγιών ατόμων.

Οι αναλύσεις υπέδειξαν ότι συγκεκριμένα βακτήρια συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του οισοφάγου. Για παράδειγμα, η ισχυρή παρουσία του βακτηρίου Tannerella forsythia συσχετίστηκε με 21% μεγαλύτερο κίνδυνο για οισοφαγικό αδενοκαρκίνωμα, ενώ το βακτήριο Porphyromonas gingivalis συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο για ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα του οισοφάγου. Και τα δύο αυτά βακτήρια είναι γνωστό ότι εμπλέκονται στην ανάπτυξη της περιοδοντικής νόσου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι άλλα βακτήρια του στόματος, όπως το Neisseria, συσχετίστηκαν με μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο του οισοφάγου και αυτό, σύμφωνα με την Ahn, υποδεικνύει ότι ενδεχομένως δρουν προστατευτικά ενάντια στη νόσο.

«Η μελέτη μας υποδεικνύει ότι η βαθύτερη κατανόηση του ρόλου των μικροβίων της στοματικής κοιλότητας μπορεί να οδηγήσει σε στρατηγικές πρόληψης του καρκίνου του οισοφάγου ή τουλάχιστον σε στρατηγικές διάγνωσής του σε πρωιμότερα στάδια. Το επόμενο βήμα θα είναι να επιβεβαιώσουμε αν τα βακτήρια του στόματος είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν ως βιολογικοί δείκτες πρόβλεψης στη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου» δηλώνει η Ahn, προσθέτοντας πως η νέα μελέτη επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά ότι η καλή στοματική υγιεινή, η οποία επιτυγχάνεται τόσο με το συχνό βούρτσισμα των δοντιών όσο και με την τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο, είναι βασικό μέτρο προστασίας από την περιοδοντική νόσο και την πληθώρα των ασθενειών που συνδέονται μ’ αυτή.

πηγή: onmed.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα