Βραχνάς η "παραξενοδοχεία" σε Χαλκιδική και Πιερία

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι ευελπιστούν οι άνθρωποι του τουρισμού να κυμανθεί η τουριστική κίνηση τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν, στους νομούς Χαλκιδικής και Πιερίας, καθώς μέχρι στιγμής, τα δεδομένα καταγράφουν πτώση, τουλάχιστον σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρη Τάσιο, η ενοικίαση δωματίων μέσω της πλατφόρμας του airbnb, η οποία δεν καταγράφεται στατιστικά, "έχει πάρει σημαντικό μερίδιο πελατών από τα ενοικιαζόμενα δωμάτια".

Αντίστοιχο είναι το πρόβλημα και στην

Πιερία όπου σύμφωνα με την Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων, Ευαγγελία Ξυπτερά "ο Ιούλιος και ο Αύγουστος παρουσιάζουν μία υστέρηση στις κρατήσεις. Όλα όσα ακούγονται για αυξήσεις σε αεροπορικές αφίξεις και σε οδικό τουρισμό, δεν καταγράφονται στις πληρότητες των ξενοδοχείων. Όλοι αυτοί που έρχονται, μένουν κάπου αλλού. Υπάρχει πολύ μεγάλη παραξενοδοχεία. Ο καθένας μπορεί να νοικιάζει ό,τι έχει για μικρό χρονικό διάστημα κι αυτό δεν καταγράφεται πουθενά" τονίζει.

Η κ. Ξυπτερά περιγραφεί ως "πληγή" για τις τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και για την οικονομία της χώρας, τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. "Δεν αποδίδουν φόρους, δεν έχουν ασφαλιστικές εισφορές και επιβαρύνουν τις πόλεις. Υπό την έννοια πως δημιουργούν αύξηση της τιμής των ενοικίων, με αποτέλεσμα να είναι ανέφικτο να βρούνε οι ντόπιοι σπίτια, σε φυσιολογική τιμή. Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο αυτό έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις" λέει.

Μάλιστα, η ίδια υποστηρίζει πώς αρκετοί Βαλκάνιοι, έχουν αγοράσει σπίτια στη Βόρεια Ελλάδα και τα νοικιάζουν τελείως παράνομα. "Χωρίς καμία αδειοδότηση, χωρίς να κόβουν τιμολόγιο, χωρίς να αποδίδουν ασφαλιστικές εισφορές, φέρνουν δύο άτομα παράνομα να καθαρίσουν και νοικιάζουν τα σπίτια τους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη φοροδιαφυγή", τονίζει χαρακτηριστικά στο Thestival.

Η τουριστική κίνηση σε αριθμούς

Nirgendwo auf der welt ist wie in Chalkidiki* λένε οι Γερμανοί, αφού σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, αποτελούν τη μεγαλύτερη τουριστική δύναμη στο νομό Χαλκιδικής. "Έχουμε 300.000 Γερμανούς τουρίστες, 80.000 Άγγλους, 70.000 Ρώσους. Το μερίδιο των Σκοπιανών τουριστών είναι κατά πολύ μικρότερο, σε σύγκριση και με την υπόλοιπη βαλκανική, Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία, καθώς σε αυτήν την κατηγοριοποίηση, αποτελούν την τέταρτη χώρα, σε αφίξεις. Κάτι που έχει λογική βέβαια και βάση του πληθυσμού", αναφέρει στο Thestival.

Διαφορετική είναι η εικόνα στο νομό Πιερίας που στηρίζεται κυρίως σε τουρίστες που έρχονται από τα Βαλκάνια. "Έχουμε τουρίστες από την Τσεχία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Γερμανία και φέτος για πρώτη χρονιά μπήκαμε στις αγορές της Αγγλίας, της Σουηδίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας. Ο κύριος όγκος των τουριστών όμως προέρχεται από τα Βαλκάνια. Βέβαια, έχουμε και τουρίστες από ολόκληρο τον κόσμο που έρχονται στην περιοχή μας αποκλειστικά και μόνο για να επισκεφτούν τον Όλυμπο".

Πρόωρες αναχωρήσεις και ακυρώσεις

Αυτό που δημιούργησε σημαντικό πρόβλημα στην τουριστική κίνηση της Χαλκιδικής, ήταν τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νομό, τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα να υπάρξουν ακυρώσεις αλλά και πρόωρες αναχωρήσεις. "Ο Ιούνιος ήταν ένας μήνας με πολύ κακό καιρό με αποτέλεσμα να έχουμε απώλειες, ιδίως στο τελευταίο δεκαήμερο. Στην περιοχή του δήμου Σιθωνίας για παράδειγμα είχαμε ακυρώσεις και πρόωρες αναχωρήσεις", περιγράφει στο Thestival ο κ. Τάσιος. Παράλληλα, ο ίδιος κάνει λόγο για επιμήκυνση της σεζόν, όσον αφορά στις ξενοδοχειακές μονάδες. " Είναι ακόμη νωρίς να κάνουμε κάποια εκτίμηση, καθώς έχουμε ακόμη τρεις μήνες μπροστά μας. Φαίνεται πως η καλοκαιρινή σεζόν θα παραταθεί για περίπου μία εβδομάδα, 8-15 Οκτωβρίου, μόνο όμως για τα ξενοδοχεία. Τα ενοικιαζόμενα κλείνουν. Όμως, τότε ο τιμοκατάλογος είναι πολύ χαμηλός κι έτσι το όφελος δεν είναι σημαντικό. Προσπαθούμε μέσω των χαμηλών τιμών να προσελκύσουμε τουρίστες και να ανοίξουμε λίγο την περίοδο".

Καθαρίζουν οι... ιδιώτες

Τέλος, με αφορμή τον μεγάλο όγκο τουριστών που έχει αρχίσει να κατακλύζει τη Χαλκιδική, ρωτήσαμε τον κ. Τάσιο για το κομμάτι της καθαριότητας κι αν αυτό βαθμολογείται σε ικανοποιητικά επίπεδα. "Αν αναλογιστούμε πως υπάρχουν περιοχές της χώρας όπου αντιμετωπίζουν τραγικά ζητήματα - όπως είναι η Κέρκυρα-, η κατάσταση στο νομό Χαλκιδικής είναι καλή. Κι αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, καθώς οι δήμοι σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, έχουν αναθέσει την αποκομιδή των απορριμάτων σε ιδιώτες. Βέβαια, βλέπουμε πως οι αντίστοιχοι ΧΥΤΑ (Ανθεμούντα, Πολυγύρου και Κασσάνδρας) είναι στα όρια τους που σημαίνει πως πρέπει άμεσα να υπάρξει κάποιος σχεδιασμός για τα επόμενα χρόνια", καταλήγει ο κ. Τάσιος.

(*Nirgendwo auf der welt ist wie in Chalkidiki = Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει)

Keywords
Τυχαία Θέματα