Βραζιλία: Ο εκλεγμένος πρόεδρος Μπολσονάρο εμβαθύνει τη σχέση με το Ισραήλ

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος αναλαμβάνει αρχηγός του κράτους (και της κυβέρνησης) την 1η Ιανουαρίου, δήλωσε πως η εταιρική σχέση με το Ισραήλ βρίσκεται σε καλό δρόμο, ανακοινώνοντας διαπραγματεύσεις για την παραγωγή νερού στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας που πλήττεται από μακρά επεισόδια ξηρασίας.

"Η εταιρική σχέση ανάμεσα στη Βραζιλία και στο Ισραήλ που θα ωφελήσει το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας είναι σε καλό δρόμο", έγραψε στο Twitter

ο ηγέτης της Ακροδεξιάς, ο οποίος θέλει να μεταφέρει την πρεσβεία της Βραζιλίας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, όπως έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάιο.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι ο μελλοντικός υπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας, ο αστροναύτης Μάρκος Πόντες, θα μεταβεί στο Ισραήλ τον Ιανουάριο για να συναντήσει τον Ισραηλινό ομόλογό του και να "επισκεφθεί εργοστάσια αφαλάτωσης, φυτείες και το Γραφείο ευρεσιτεχνιών".

Στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης προβλέπεται να διενεργηθούν δοκιμές τεχνολογιών για την "παραγωγή νερού από την υγρασία της ατμόσφαιρας στα σχολεία και στα νοσοκομεία της περιοχής", πρόσθεσε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναμένεται να μεταβεί στα τέλη της εβδομάδας στη Βραζιλία για μια "ιστορική επίσκεψη", σύμφωνα με την εφημερίδα Jerusalem Post.

"Μετά την άφιξή μου θα συναντήσω τον εκλεγμένο πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρο και στη συνέχεια άλλους πολιτικούς ηγέτες", σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, που είχε επιβεβαιώσει την επίσκεψή του στη Βραζιλία την παραμονή μιας ανακοίνωσης για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Απρίλιο από τον κυβερνώντα συνασπισμό.

Ο Μπολσονάρο, πρώην λοχαγός του στρατού, είναι ευνοϊκός σε μια συμμαχία με το Ισραήλ ακόμη κι αν αυτή η πολιτική αντιπροσωπεύει έναν κίνδυνο για τις εμπορικές σχέσεις της Βραζιλίας με τις αραβικές χώρες και για τον αγροτικό τομέα, σύμφωνα με ειδικούς.

Η Βραζιλία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο στις εξαγωγές κρέατος χαλάλ.

Στις 18 Δεκεμβρίου, ο Αραβικός Σύνδεσμος ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καλεί τη Βραζιλία και την Αυστραλία, που είναι ευνοϊκές σε μια αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, "να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο" στο θέμα της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης. Ο οργανισμός αποφάσισε να "στείλει μια κυβερνητική αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου (...) για συναντήσεις με Αυστραλούς και Βραζιλιάνους αξιωματούχους".

Το εβραϊκό κράτος θεωρεί πως όλη η πόλη της Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσά του, ενώ οι Παλαιστίνιοι φιλοδοξούν να κάνουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του μελλοντικού κράτους τους.

Για τη διεθνή κοινότητα, το καθεστώς της ιερής πόλης πρέπει να καθοριστεί σε διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών, και οι πρεσβείες δεν πρέπει να μεταφερθούν εκεί πριν από την εξεύρεση μιας συμφωνίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα