Βρούτσης: Ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν μπορούν να εκπροσωπηθούν οι εργαζόμενοι στον κοινωνικό διάλογο

Βαρύτατες ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν εκπροσωπούνται σήμερα οι εργαζόμενοι, καταλόγισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ζητώντας την υπερψήφιση των διατάξεων του αναπτυξιακού νόμου για τα εργασιακά. Παράλληλα, ο Γιάννης Βρούτσης πέρασε στην αντεπίθεση και για τις κατηγορίες ότι ψηφίζει μέτρα του 2ου Μνημονίου,

καταγγέλλοντας την Έφη Αχτσιόγλου ότι έβαλε δύο βιομηχανικές οντότητες στον κοινωνικό διάλογο.

«Με ταυτίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον ΣΕΒ. Έχω πει όμως, ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι από τον ΣΕΒ που μιλάει για επιχειρησιακές σχέσεις και συμβάσεις εργασίας. Όμως να το λέει ποιος; Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του εργατικού δικαίου, στη χώρα μας, που δεν υπάρχει εκπροσώπηση των εργαζομένων. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άφησε χωρίς εκπροσώπηση του εργαζόμενους στη χώρα. Έχει ευθύνες για το ότι δεν έγινε το συνέδριο της ΓΣΕΕ. Με ευθύνη λοιπόν του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει σήμερα ΓΣΕΕ, επίσημη, θεσμοθετημένη, αλλά είναι στα δικαστήριο», είπε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εργασίας.

Άλλο τόσο, ο κ. Βρούτσης κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση, ότι με ευθύνη της κατέστη διπλή η εκπροσώπηση των βιομηχάνων στον κοινωνικό διάλογο:

«Είναι επίσης η πρώτη φορά που οι βιομήχανοι εκπροσωπούνται εις διπλούν. Με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, με δική του ψήφο και πρόταση, έφερε στους κοινωνικούς εταίρους, δίπλα στο ΣΕΒ και τους βιομηχάνους Βορείου Ελλάδος. Αυτό δεν το είχε διανοηθεί ποτέ κανένας. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δύο βιομηχανικές οντότητες ο ΣΥΡΙΖΑ στον κοινωνικό διάλογο και χωρίς εκπροσώπηση των εργαζομένων», είπε ο Γιάννης Βρούτσης.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα για στήριξη της πλήρους απασχόλησης και την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας.

«Όποιος συλληφθεί μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου με αδήλωτο εργασία, κακό του κεφαλιού του, τον περιμένουν μεγάλα δεινά» είπε ο κ. Βρούτσης και επισήμανε ότι προωθείται το ηλεκτρονικό μητρώο παραβατικότητας και όσοι συλλαμβάνονται θα καταγράφονται για πάντα, στη μαύρη λίστα του ΣΕΠΕ και του υπουργείου Εργασίας - και μάλιστα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα είναι υποχρεωμένοι για επανέλεγχο. Αν συλληφθούν ξανά, η προσαύξηση φτάνει το 100% και μπορεί να φτάσει τον επόμενο χρόνο στο 200%».

«Θέλουμε να αυξήσουμε την πλήρη απασχόληση», είπε επίσης ο υπουργός και τόνισε ότι από 1η Ιουλίου 2020 θα μειωθούν 5 μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές - και αυτό αποτελεί ένα ισχυρότατο κίνητρο για την πλήρη απασχόληση.

Ο υπουργός απάντησε και στην σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης για ξήλωμα των εργατικών δικαιωμάτων. «Ο πυρήνας της πολιτικής μας είναι οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Είμαστε υπέρ των κλαδικών συμβάσεων. Το κρίσιμο δίλημμα είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση απέναντι σε μια επιχείρηση που βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση. Θα πρέπει να κλείσει η επιχείρηση; Να χαθούν οι θέσεις εργασίας, ή να της δώσουμε το δικαίωμα, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας, με μια επιχειρησιακή σύμβαση να κρατηθεί στη ζωή και η μισή θα είναι πάνω από εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας;», αναρωτήθηκε ο υπουργός, και τόνισε ότι η κυβέρνηση «θέλει να επιβιώσει, να ζήσει η επιχείρηση, να μην κλείσει, να μην βάλει λουκέτο και να κρατηθούν ζωντανές οι θέσεις εργασίας».

Αναφορικά με την προσφυγή σε μονομερή διαιτησία, ο υπουργός είπε ότι αυτή η διάταξη είναι εισήγηση του ILO, του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, που επί 4,5 χρόνια ήταν η κορωνίδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα