ΥΠΕΘΑ: Δεν τίθεται θέμα μετεγκατάστασης του Γ' Σώματος Στρατού

Με κατηγορηματικό τρόπο απορρίπτει κάθε σενάριο μετεγκατάστασης του Γ' Σώματος Στρατού, στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Το θέμα προέκυψε από σχετική ερώτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας με αφορμή μια τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του στην 84η ΔΕΘ.

"Πρέπει να

προχωρήσει η ανάπλαση του μητροπολιτικού πάρκου. Πρέπει να γίνει άμεσα η μετεγκατάσταση του Γ’ Σώματος Στρατού. Να αποδοθεί στους πολίτες της πόλης ο χώρος. Τι χρειάζεται ένα σώμα στρατού στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, από ποιους μας φυλάει;", είχε πει μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του.

Με αφορμή την παραπάνω τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βελόπουλος ρώτησε τον ΥΠΕΘΑ:

"Είναι στις προθέσεις σας να προβείτε στην μετεγκατάσταση του Γ' Σώματος Στρατού και εάν ναι για ποιους λόγους;"

ΥΠΕΘΑ: Δεν μας έχει απασχολήσει ζήτημα μετεγκατάστασης του Γ΄ Σώματος Στρατού

Απαντώντας στην ερώτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, ο υπουργόςΕθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος καθιστά σαφές πως δεν υπάρχει σενάριο μετεγκατάστασης του Γ' Σώματος Στρατού.

Είναι ενεργό και σε αυτό στρατωνίζονται Μονάδες και Υπηρεσίες του ΣΞ", υποστηρίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος και επισημαίνει:

"Ζήτημα μετεγκατάστασης του Γ΄ Σώματος Στρατού και των λοιπών Στρατιωτικών Υπηρεσιών, που στρατωνίζονται στο εν λόγω στρατόπεδο δεν έχει απασχολήσει το ΥΠΕΘΑ και δεν υφίσταται ανάλογος σχεδιασμός για αυτό".

Αναλυτικά η απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας στον Κυριάκο Βελόπουλο

"Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Κυριάκος Βελόπουλος με θέμα «Μετεγκατάσταση του Γ΄ Σώματος Στρατού.» σας γνωρίζω, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τέθηκαν υπόψη μου, τα ακόλουθα:

Το Στρατόπεδο «ΠΕΔΙΟ ΑΡΕΩΣ», βρίσκεται εντός της πόλεως της Θεσσαλονίκης, πλησίον του νέου Δημαρχείου, έχει συνολική έκταση 107.194,61 τ.μ. και έχει περιέλθει στην κυριότητα του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), βάσει του ιδρυτικού νόμου του Ταμείου (Ν.4407/29), ως κατεχόμενο από τον Ελληνικό Στρατό
προ του 1929. Είναι ενεργό και σε αυτό στρατωνίζονται Μονάδες και Υπηρεσίες του ΣΞ.

Περαιτέρω, κατά το παρελθόν, ο Δήμος Θεσσαλονίκης προχώρησε στην πολεοδόμηση τμήματος του Στρατοπέδου, σύμφωνα με το ισχύον ΓΠΣ του Δήμου, δίνοντας σε αυτό χρήσεις γης αστικό πράσινο-ελεύθεροι χώροι, χωρίς την ενημέρωση και συναίνεση της Στρατιωτικής Υπηρεσίας και παρά το γεγονός ότι ως ενεργό Στρατόπεδο, με βάση τον ΑΚ άρθρο 966 θεωρείται πράγμα εκτός συναλλαγής, εφόσον εξυπηρετεί δημόσιο σκοπό (άμυνα της Χώρας) και συνεπώς, δεν επιτρέπεται η πολεοδόμηση του.

Ο Δήμος, στην παρούσα φάση, βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης του ΓΠΣ (έχει υποβληθεί το Β2 Στάδιο). Η έκταση του Στρατοπέδου στο σύνολό της εντάσσεται σε μία ευρύτερη Ζώνη Μητροπολιτικών Λειτουργιών («ΜητροπολιτικόΠάρκο»), μεταξύ του Κεντροδυτικού και του Νοτιανατολικού Τομέα της πόλης (πάρκο ΧΑΝΘ - Θέατρα - Μουσεία, Δημαρχείο, Γ' ΣΣ, ΔΕΘ, Τελλόγλειο, Κέδρινος Λόφος,
Κήποι του Πασά, ανατολικά τείχη).

Συνεπώς, ως προς την αναφορά του τέως Πρωθυπουργού από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, δεν υπάρχει η συγκατάθεση των αρμοδίων Υπηρεσιών του ΥΠΕΘΑ ούτε καν σκέψη.

Τέλος, ζήτημα μετεγκατάστασης του Γ΄ Σώματος Στρατού και των λοιπών Στρατιωτικών Υπηρεσιών, που στρατωνίζονται στο εν λόγω στρατόπεδο δεν έχει απασχολήσει το ΥΠΕΘΑ και δεν υφίσταται ανάλογος σχεδιασμός για αυτό".

Keywords
Τυχαία Θέματα