Ζωγράφος: Σε λίγο θα ζητάνε να εξετάζουμε κι αν πέρασε ένα πουλί πάνω από το γήπεδο

Ο παλαίμαχος ρέφερι και πρώην αρχιδιαιτητής, Χριστόφορος Ζωγράφος μίλησε για την κατάσταση της ελληνικής διαιτησίας, τάχθηκε κατά των ξένων που έρχονται να σφυρίξουν, αναφέρθηκε στις παθογένειες του VAR, αλλά και στις επιθέσεις κατά του ίδιου και συναδέλφων του.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ:

Για τη σύντομη θητεία του στην ΕΠΟ: «Μου ζητήθηκε να αναλάβω για έναν μήνα μέχρι να διεξαχθούν οι εκλογές.

Υπήρχαν κάποια ζητήματα να τρέξουν. Ηταν νοικοκυρεμένα. Ευτυχώς αυτόν το μήνα δεν είχα θέματα».

Για την επίθεση που είχε δεχθεί: «Ηταν μία δολοφονική επίθεση. Γύριζα στο σπίτι μου, ξαφνικά χωρίς λόγο και αιτία μου επιτέθηκαν με λοστούς. Η υπόθεση εκκρεμεί ακόμη στη δικαιοσύνη. Εχουν περάσει πέντε χρόνια από τότε, μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε άλλα πέντε… Μου επιτέθηκε ένα άτομο και ένας άλλος τον περίμενε στο μηχανάκι. Μία κυρία ήταν αυτόπτης μάρτυρας και φώναξε. Παραλίγο να με σκοτώσει, με χτύπησε στο κεφάλι. Προφανώς το χτύπημα προερχόταν από το ποδόσφαιρο. Τότε είχε διακοπεί για έναν μήνα το πρωτάθλημα. Προσωπικά δεν είχα θέματα με τους ορισμούς. Τότε εγώ έκανα ορισμούς στη Β’ εθνική, τους ορισμούς στης πρώτης κατηγορίας τους έκανε ο Χιου Ντάλας. Ισως ήθελαν να περάσουν κάποιο μήνυμα. Για ένα χιλιοστό μπορεί να ήμουν ανάπηρος ή να έχανα τη ζωή μου».

Για το πώς αισθάνθηκε βλέποντας να συμβαίνει κάτι ανάλογο στον Τζήλο: «Πολύ άσχημα. Ετσι στο ξαφνικό δεν μπορείς να καταλάβεις γιατί γίνονται αυτά. Πιο παλιά είχαν γίνει παρόμοιες επιθέσεις στον Καλύβα και στον Βασάρα ή έκαψαν το σπίτι του Μπίκα».

Γιατί κλιμακώνονται οι επιθέσεις στους διαιτητές: «Στοχοποιούμαστε συνέχεια από παράγοντες και ΜΜΕ. Οι παράγοντες κάνουν καυστικές δηλώσεις, τα ΜΜΕ προωθούν αυτό το πράγμα και ο κόσμος διαβάζει και πορώνεται».

Μπορεί ένας παράγοντας να κάνει bullying σε έναν διαιτητή: «Πολλές φορές έχουν πει για διαιτητές δεν θέλω τον τάδε ή τον άλλον. Αυτό είναι στοχοποίηση. Όταν υπάρχει όμως μία κακή διαιτησία υπάρχουν άλλοι που την ελέγχουν. Αυτοί είναι ο παρατηρητής και η ΚΕΔ, μόνο αυτοί μπορεί να επέμβουν. Ο διαιτητής όταν ακούει τέτοια πράγματα επηρεάζεται. Το σωστό είναι ο παρατηρητής και η ΚΕΔ να βλέπουν αν κάνει λάθη ένας διαιτητής. Δεν μπορείς να μην ξαναβάλεις ποτέ έναν διαιτητή, όμως αν έχει κάνει ένα σοβαρό λάθος δεν μπορείς να τον βάλεις ξανά την ερχόμενη Κυριακή. Δυστυχώς ένας διαιτητής ακόμη 200 καλές διαιτησίες να έχει κάνει, θα κοιτάξουν να τον στήσουν στα λάθη του».

Για το αν έχει στοχοποιηθεί από ομάδες: «Ποτέ καμία ομάδα δεν με έχει στοχοποιήσει κι έχω παίξει πολλά ντέρμπι. Μου έχουν πει παράγοντες ότι δεν έχω παίξει καλά. Εχω παραδεχθεί λάθη μου, έχω πει σε πρόεδρο όντως ότι δεν ήμουν σε καλή μέρα. Στο νοσοκομείο που ήμουν χτυπημένος, είχαν ήρθαν και πρόεδροι μεγάλων ομάδων και μου έλεγαν δεν γίνεται να χτύπησαν εσένα».

Για τη σημερινή κατάσταση στην ελληνική διαιτησία: «Η πορεία της ελληνικής διαιτησίας είναι μέτρια προς κακή, αν όχι στάσιμη. Κάθε χρόνο αλλάζουν διαιτητές. Αυτοί οι διαιτητές δεν γίνεται να μπαίνουν άμεσα από τη Β’ εθνική. Εμείς για να φτάσουμε στη Σούπερ Λιγκ έπρεπε να είχαμε 4-5 χρόνια στη Β’ εθνική. Σίγουρα υπάρχουν ταλαντούχα παιδιά, όμως μπαίνουν και καίγονται και χαλάνε το όνομά τους γιατί δεν έχουν την εμπειρία, διότι μπαίνουν στους πίνακες πριν την ώρα τους.

Για τους ξένους διαιτητές: «Εχουμε καλύτερους διαιτητές από ορισμένους που ήρθαν από το εξωτερικό. Δεν είναι ωραίο να έρχονται ξένοι διαιτητές. Οι Ελληνες διαιτητές φοβούνται. Είπαν ότι θα κάνουν σεμινάρια και τώρα τα αναβάλλουν. Γίνονται παιδικά λάθη διαιτητών στη Σούπερ Λιγκ, υπάρχει πρόβλημα εκεί, χωλαίνουμε στην εκπαίδευση. Προσωπικά, είμαι κατά των ξένων διαιτητών. Απαξιώνουν τους Ελληνες διαιτητές. Πότε θα παίξουν, να δούμε την κλάση τους. Αν δεν παίξει ένα ντέρμπι πώς θα αξιολογηθεί από την ΚΕΔ».

Ποια είναι τα βασικά προβλήματα των Ελλήνων διαιτητών: «Πρώτον η στοχοποίηση. Όταν ήμουν με τον Ντάλας κοιτάζαμε να τους αγκαλιάσουμε. Τώρα βλέπω ότι δεν έχουν την πρέπουσα επαφή με την ΚΕΔ. Εμείς παίζαμε με ελληνική ΚΕΔ, το δέσιμο και η διαχείριση ήταν διαφορετική. Τότε υπήρχαν μέντορες. Τώρα οι διαιτητές έχουν αφεθεί στη μοίρα τους και φοβούνται. Επίσης έχουν απαξιώσει τους παρατηρητές, βάζουν κακό βαθμό στην έκθεσή τους σε έναν διαιτητή και μετά βλέπουμε να ορίζονται οι ίδιοι διαιτητές».

Για το πρώτο του ντέρμπι: «Το πρώτο μου ντέρμπι το έπαιξα σαν βοηθός. Ηταν το ΠαναθηναϊκόςΑΕΚ, ένας τελικός κυπέλλου στο Καραϊσκάκη. Με Ψυχομάνη πρώτο διαιτητή και Βαρούχα τέταρτο. Ημουν 24 χρονών, ήμουν τυχερός που κληρώθηκα από 120 βοηθούς. Ευτυχώς πήγε καλά το παιχνίδι τότε.

Ενας παρατηρητής όμως μου είπε σταμάτα, γιατί θα κοπείς σαν βοηθός, είσαι ταλαντούχος διαιτητής. Οντως ήμουν τραγικός βοηθός.

Το πρώτο μου ντέρμπι ως διαιτητής ήταν το 2005 στην Τούμπα, το ΠΑΟΚΟλυμπιακός 1-1. Αν δεν παίξεις ένα τέτοιο ματς δεν είσαι διαιτητής. Λέω τότε στους βοηθούς μου πάμε μέσα και να σφυρίξουμε ό,τι δούμε. Πάμε να παίξουμε σαν να είναι το τελευταίο μας παιχνίδι. Πήγα ήπια καφέ στη Θεσσαλονίκη δεν κλεινόμουν μέσα. Θυμάμαι τότε ακυρώθηκε ένα γκολ του Ολυμπιακού ως οφσάιντ, όμως η φάση ήταν κανονική. Ηταν το μόνο λάθος, αλλά αυτά γίνονται. Ηταν δύσκολη φάση. Πάντα θα γίνονται θα λάθη, κι εγώ έχω δώσει πέναλτι που δεν ήταν και ο Κολίνα έχει δώσει».

Για τον ποιον ξεχωρίζει από τους τωρινούς διαιτητές: «Η Χρυσούλα Κουρομπύλια όταν ήμουν επιτροπή με τον Ντάλας μας είχε βγάλει τα περισσότερα ντέρμπι. Δουλεύει πολύ και βγάζει καλύτερα αποτελέσματα από άνδρα».

Για την εισαγωγή του VAR: «Είναι ένα καλό βήμα, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι στην Ελλάδα. Μπήκε πολύ γρήγορα, η μετάβαση έγινε γρήγορα. Απορώ πώς οι διαιτητές τα έμαθαν όλα περί VAR σε ένα μήνα. Δεν ξέρουμε να το χρησιμοποιούμε σωστά. Ο κόσμος κουράζεται. Δεν γίνεται να εξετάζεται επτά λεπτά ένα κόρνερ… Μας ζητάνε να εξετάζουμε το πλάγιο, το κόρνερ σε λίγο θα μας ζητάνε να εξετάζουμε και αν πέρασε ένα πουλί από πάνω από το γήπεδο. Δεν είναι ωραίο για τον διαιτητή να περιμένει το VAR. Εμείς παίρναμε μόνοι μας τις αποφάσεις. Ωστόσο είναι ένα βοήθημα σε δύσκολες φάσεις, ή σε στιγμές που οι διαιτητές δεν έχουν καλή θέση. Ειδικά στο οφσάιντ θα πρέπει να μπουν οι γραμμές»

Γιατί δεν αξιοποιούνται παλιοί διαιτητές: «Εδώ και τρία χρόνια έχουμε πιστοποιήσεις για να γίνουν ανακατατάξεις στους πίνακες. Η ΚΕΔ έχει πάρει απόφαση να μην μας χρησιμοποιεί. Είμαι πιστοποιημένος UEFA εκπαιδευτής και παρατηρητής και μας έχουν απαξιώσει εντελώς. Δεν πάμε ούτε παρατηρητές, ούτε εκπαιδευτές. Δεν μας κάνουν τη χάρη ούτε να δεχθούν τα χαρτιά μας για να μας αξιολογήσουν. Τουλάχιστον πρέπει να μας εξετάσουν».

Για τα σεμινάρια που γίνονται: «Δεν μπορεί να υπάρχει σεμινάριο διαιτητών και να μην υπάρχει ένας μέσα από τα σπλάχνα της διαιτησίας να μιλήσει. Δεν γίνεται ο Μπίκας να πηγαίνει μόνο στη Λιβαδειά και στη Λάρισα για παρατηρητής. Υπάρχουν τόσοι εκπαιδευτές, όπως για παράδειγμα ο Τσαχειλίδης».

Keywords
Τυχαία Θέματα