12 μύθοι για τα πολύ παλιά χρόνια που πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε

Όταν μιλάμε για το Μεσαίωνα, συνήθως έχουμε μία πολύ συγκεκριμένη εικόνα στο μυαλό μας, που είναι κατά κύριο λόγο λανθασμένη. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν πολλοί μύθοι για τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο.

Στη λίστα που ακολουθεί, θα δείτε μερικούς ισχυρισμούς για το Μεσαίωνα, που μάλλον θα πρέπει να επεξεργαστείτε λίγο καλύτερα.

#12 Ο κόσμος πίστευε πως η Γη ήταν επίπεδη

Για να είμαστε ακριβείς, η ιδέα του ότι η Γη είναι επίπεδη παρουσιάστηκε στην παγανιστική Σκανδιναβία και εξαφανίστηκε με τον ερχομό του Χριστιανισμού στην περιοχή. Στο υπόλοιπο της Ευρώπης

και τη Μεσόγειο, ο κόσμος (μέχρι και ο λιγότερο μορφωμένος) γνώριζε ήδη από το Μεσαίωνα πως ο πλανήτης ήταν πιθανότατα σφαιρικός. Αυτό αποδεικνύεται με το μεγάλο αριθμό χαρτών και κειμένων εκείνης της περιόδου.

#11 Ο Κολόμβος ήθελε να αποδείξει ότι η Γη είναι σφαιρική

Αν οι άνθρωποι ήξεραν ότι η Γη είναι σφαιρική, δε θα χρειαζόταν να το αποδείξει κάποιος. Με το ταξίδι του, ο Κολόμβος απέδειξε κυρίως ότι ο κόσμος είναι πολύ μεγαλύτερος από όσο πίστευαν. Ο ναυτικός πίστευε πως μπορούσε να φτάσει στις πλούσιες αγορές της Ανατολικής Ασίας ταξιδεύοντας δυτικά, αλλά αντ’ αυτού, ανακάλυψε τα μέχρι τότε άγνωστα νησιά της Καραϊβικής.

#10 Οι Βίκινγκς φορούσαν κράνη με κέρατα

Τα κράνη με κέρατα ήταν στην πραγματικότητα μη πρακτικά και άβολα κατά τη διάρκεια μιας μάχης. Μόλις τον 19ο αιώνα ξεκίνησαν οι Σκανδιναβοί καλλιτέχνες να προσθέτουν κέρατα στις απεικονίσεις των Βίκινγκς.

#9 Ο άντρες υποχρέωναν τις γυναίκες τους να φορούν ζώνη αγνότητας

Όλοι έχουμε ακούσει για τη ζώνη αγνότητας που οι ευγενείς φορούσαν στις γυναίκες τους όσο έλειπαν σε εκστρατείες. Όμως αυτές οι τρομακτικές σιδερένιες κατασκευές που κάλυπταν το κάτω μέρος του σώματος, είναι στην πραγματικότητα μύθος. Είναι απλά μία ερωτική φαντασίωση των νεώτερων χρόνων.

#8 Οι άνθρωποι ζούσαν μέχρι τα 30

Οι δείκτες για το μέσο προσδόκιμο ζωής κατά το Μεσαίωνα ήταν πολύ χαμηλοί, λόγω της εξαιρετικά υψηλής παιδικής θνησιμότητας από ασθένειες. Όμως αν ένα άτομο έφτανε στην ενηλικίωση και δεν βίωνε κάποια ασθένεια, υπήρχε πολύ μεγάλη πιθανότητα να ζήσει μέχρι τα 60-70.

#7 Δεν έκαναν μπάνιο

Φυσικά, οι άνθρωποι δεν ήταν όσο καθαροί είμαστε εμείς σήμερα, αφού δεν είχαν συνεχή πρόσβαση σε ζεστό νερό. Όμως όλοι πλένονταν καθημερινά, εκτιμούσαν την υγιεινή και απομακρύνονταν από όσους μύριζαν. Εκείνη ήταν η εποχή που ξεκίνησε το σαπούνι να χρησιμοποιείται ευρέως και οι κατασκευαστές σαπουνιών είχαν μάλιστα δικές τους συντεχνίες στις μεγάλες πόλεις.

#6 Οι γυναίκες δεν είχαν δικαιώματα

Οι γυναίκες του Μεσαίωνα προφανώς δεν ήταν όσο ελεύθερες είναι οι σύγχρονες γυναίκες. Οι περισσότερες είχαν να διαλέξουν ανάμεσα στο γάμο και το μοναστήρι. Όμως, βοηθούσαν τους πατεράδες και τους συζύγους τους στο εμπόριο και τη δουλειά και μπορούσαν να κληρονομήσουν και να αγοράσουν ακίνητα ή να διαχειριστούν το νοικοκυριό. Υπήρχαν ακόμη και πολλές γυναίκες με επιρροή, ενώ δεν ήταν λίγες εκείνες που κυβερνούσαν.

#5 Δεν χρησιμοποιούσαν μαχαιροπίρουνα

Στην πραγματικότητα, τα μαχαιροπίρουνα είχαν ήδη ευρεία χρήση μέχρι εκείνη την εποχή. Για παράδειγμα, τα πιρούνια έκαναν την εμφάνισή τους στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία τον 6ο αιώνα και στην Ιταλία τον 11ο.

#4 Η εκκλησία επιβράδυνε την ανάπτυξη της επιστήμης

Οι περισσότεροι επιστήμονες ήταν άνθρωποι της εκκλησίας. Πολλοί δεν καταπιέζονταν και στην πραγματικότητα βραβεύονταν για τη γνώση και τη σοφία τους. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο οποιοσδήποτε κάηκε από την εκκλησία για την επιστημονική του προσπάθεια. Η περίπτωση του Γαλιλαίου είχε να κάνει πιο πολύ με την Αντιμεταρρύθμιση, παρά με τις σχέσεις μεταξύ εκκλησίας και επιστήμης.

#3 Εκατομμύρια γυναικών κάηκαν επειδή θεωρήθηκαν μάγισσες

Το φαινόμενο του «κυνηγιού των μαγισσών» δεν χρονολογείται στο Μεσαίωνα, αλλά εμφανίστηκε αργότερα (έφτασε το πικ του τον 16ο και τον 17ο αιώνα). Στο Μεσαίωνα, οι άνθρωποι δεν πίστευαν πως υπήρχαν μάγισσες.

#2 Οι φεουδάρχες απολάμβαναν «το δικαίωμα της πρώτης νύχτας» με τις συζύγους των υποδούλων τους

Δεν υπάρχει τίποτα που να αποδεικνύει ότι αυτός ο κανόνας υπήρχε και οι περισσότεροι ιστορικοί πιστεύουν πως η άποψη αυτή δημιουργήθηκε από την κακή ερμηνεία ιστορικών κειμένων.

#1 Οι ιππότες ήταν πάντα ευγενείς

Δυστυχώς, αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι ότι όταν οι ιππότες δεν βρίσκονταν σε μάχη, ήταν καταστροφικοί και τρομοκρατούσαν τα πλήθη. Ήταν γνωστό ότι βίαζαν και γυναίκες.

πηγη:tilestwra.com

Keywords
Τυχαία Θέματα