7 αλήθειες που θα καταλάβουν μόνο όσες γυναίκες γέννησαν με καισαρική

Το έχουμε ξαναπεί ότι η καισαρική δεν είναι ο εύκολος δρόμος, αφού μια γυναίκα που δεν φέρνει το παιδί της στον κόσμο με φυσιολογικό τοκετό, πρέπει, εκτός όλων των άλλων, να αναρρώσει από ένα σημαντικό χειρουργείο. Τις παρακάτω 7 αλήθειες, λοιπόν, θα τις «νιώσουν» όλες οι γυναίκες που γέννησαν με καισαρική.

Η επίσκεψη στην τουαλέτα δεν είναι εύκολη υπόθεση

Τις πρώτες μέρες μετά την καισαρική, η ούρηση δεν είναι και ό,τι πιο ανακουφιστικό, αφού η τομή μπορεί να σας «ενοχλεί» κατά τη διάρκειά της. Θεωρείται αναμενόμενο και φυσιολογικό, ωστόσο αν ο πόνος επιμένει και η γυναίκα εκδηλώσει συχνοουρία,

η επικοινωνία με τον γιατρό επιβάλλεται. Η ίδια δυσκολία, φυσικά, παρατηρείται και στην ανάγκη νούμερο 2, όμως, συνήθως περνάει 2-3 μέρες μετά την επέμβαση.

Όπως ούτε το να γελάς, να βήχεις και να φταρνίζεσαι

Στην ίδια λογική με την τουαλέτα, το γέλιο, το βήξιμο και το φτάρνισμα μπορεί να γίνουν από ενοχλητικά έως επίπονα λόγω της τομής. Καλό θα είναι, λοιπόν, να προσπαθήσετε να τα ελέγξετε κάποιες μέρες μετά την επέμβαση, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό!

Τέλος στα μπάνια!

Για τις μαμάδες που σκέφτονταν ότι ένα μπάνιο είναι ό,τι χρειάζονται για να χαλαρώσουν έπειτα απ’ όλη αυτή τη διαδικασία, τα νέα δεν είναι καλά. Η μπανιέρα και γενικότερα το… μούλιασμα στο νερό απαγορεύονται για τουλάχιστον 3 εβδομάδες μετά την καισαρική. Τα γρήγορα και προσεκτικά ντους φυσικά επιτρέπονται, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες του γιατρού για τον τρόπο που θα πλυθείτε.

Ο πόνος της επέμβασης

Η καισαρική είναι μια κανονική επέμβαση με τους πόνους που συνεπάγεται αυτό. Μετά τις 3 πρώτες μέρες (με την δεύτερη και την τρίτη να είναι οι πιο δύσκολες λόγω της ανάκαμψης του εντέρου) , θεωρείται ότι επέρχεται σταδιακά η πλήρης ανάρρωση, η οποία όμως μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 6 εβδομάδες. Δεν είναι τυχαίο το ότι μόνο η παραμονή στο νοσοκομείο διαρκεί 3-4 ημέρες για να αποφευχθούν τυχόν μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Αιμορραγία, η ανεπιθύμητη

Μετά την καισαρική, ο κόλπος θα εκκρίνει τα λόχεια, τα υγρά της μήτρας που έχουν αναμιχθεί με αίμα. Το ίδιο συμβαίνει και στις γυναίκες που γέννησαν με φυσιολογικό τοκετό, ωστόσο στην περίπτωση της καισαρικής, τα υγρά είναι συνήθως περισσότερα. Βέβαια, σταδιακά μειώνονται και εν τέλει εξαφανίζονται (θα το καταλάβετε γιατί, το χρώμα τους θα αλλάξει από κόκκινο σε ροζ), ωστόσο αν δείτε ότι συνεχίζουν, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Καλό θα είναι να προμηθευτείτε αρκετές σερβιέτες γι’ αυτό το διάστημα.

Το ιδανικό εσώρουχο

Το εσώρουχο που πιθανώς θα φορέσετε και στο νοσοκομείο σίγουρα δεν είναι σέξι, δεν είναι εφαρμοστό και δεν είναι όμορφο. Είναι, όμως, ιδανικό για την περίπτωσή σας γιατί είναι απαλό, βοηθάει στην επούλωση της τομής και συγκρατεί τις μεγάλες σερβιέτες που σχεδόν σίγουρα θα χρειαστείτε. Μη βιαστείτε να το απορρίψετε!

Αχ, αυτές οι ερωτήσεις!

Μπορεί πλέον το ποσοστό των Ελληνίδων που υποβάλλονται σε καισαρική να είναι υψηλό, όμως οι έστω και καλοπροαίρετες ερωτήσεις από συγγενείς και φίλες για την όλη διαδικασία θα είναι πολλές, να είστε σίγουρη. Προετοιμαστείτε, λοιπόν, για την πιθανότητα να ακούσετε ερωτήσεις του τύπου: «Ένιωσες τίποτα κατά τη διάρκεια του χειρουργείου;» ή «Μπορείς να θηλάσεις τώρα που γέννησες με καισαρική;». Το καλύτερο που έχετε να κάνετε αν δεν θέλετε να τις απαντήσετε, είναι να τις αγνοήσετε ευγενικά…

Πηγή : mama365.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα