Εισπνεόμενη φόλα: Μια νέα “μόδα” όπου μια σταγόνα είναι αρκετή για να σκοτώσει ένα σκυλί. Πως πρέπει να το αντιμετωπίσουμε!

Με αφορμή τον τραγικό θάνατο του Νόντυ, του πιστού φίλου του Βασίλη Γρηγορόπουλου που εισέπνευσε φόλα, ψάξαμε λεπτομέρειες για αυτό το νέο τρόπο που κάποιοι χρησιμοποιούν για να θανατώσουν τα σκυλιά. Πως μπορούμε να τις εντοπίσουμε και να προστατέψουμε το μικρό μας φίλο;

Μιλήσαμε με το γεωπόνο Ηλία Κάνταρο και δυστυχώς έχουμε να σας μεταφέρουμε άσχημα νέα.

Οι εισπνεόμενες φόλες είναι μια νέα αλλά αυξανόμενη πρακτική.

Εκτός από το πάρκο του

Αγίου Αρτεμίου, έχουν εντοπιστεί και σε άλλα πάρκα και περιοχές της Αθήνας, όπως το πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Πρόκειται για ισχυρά παράνομα φυτοφάρμακα τα οποία δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτά από το ανθρώπινο μάτι και μόνο μια σταγόνα μπορεί να προκαλέσει το θάνατο σε ένα ζώο.
Αν η δόση είναι μεγαλύτερη ο θάνατος επέρχεται σε λίγα λεπτά ή ακόμα και ακαριαία.
Αυτές οι δόσεις μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο ακόμη και στους ανθρώπους!!!
Ο Ηλίας Κάνταρος, Γεωπόνος – Σύμβουλος βιολογικής γεωργίας & αειφόρου ανάπτυξης, μας είπε:
«Οι περισσότερες φόλες (δηλητηριασμένα δολώματα) περιέχουν οργανοφοσφωρικά εντομοκτόνα, πολλές δε φορές χρησιμοποιούνται δραστικές ουσίες των οποίων η κυκλοφορία έχει απαγορευτεί σε Ελλάδα και Ε.Ε. – λόγω της υψηλής τοξικότητας και υπολειμματικότητας που έχουν -.


Ο τρόπος δράσης τους στα έντομα, είναι με επαφή, με κατάποση ή δια της αναπνοής. Τα θηλαστικά μπορούν να δηλητηριαστούν είτε τρώγοντας την φόλα είτε ερχόμενα σε επαφή με αυτή, σπάνια αλλά όχι αδύνατο (αν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας ώστε να υπάρχει εξάτμιση και ικανή ποσότητα της δραστικής) μπορεί να γίνει και δια της αναπνοής.
Η τοξικότητα της δραστικής ουσίας (δεν αναγράφουμε την δραστική ουσία γιατί μπορεί να μας διαβάζουν και κάποιοι διεστραμμένοι) μετριέται σε χιλιοστογραμμάρια (mg) ανά κιλό ( kg) βάρους του ζώου και είναι διαφορετική αν η λήψη γίνει από στόματος ή δια μέσω επαφής.
Κάποιες δραστικές ουσίες (οι περισσότερες είναι απαγορευμένες αλλά δυστυχώς κυκλοφορούν λαθραία και στην χώρα μας) μπορούν σε χαμηλότατες δόσεις, μερικά χιλιοστογραμμάρια να θανατώσουν ένα μικρό ζώο.
Τα πρώτα συμπτώματα ενός ζώου που φάει μία φόλα ή έχει έρθει σε επαφή με αυτή είναι το τρέμουλο και η αστάθεια.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε άμεσα και μέχρι να τον πάμε στον κοντινότερο κτηνιατρικό ιατρείο είναι, αν την έχει φάει είναι να του χορηγήσουμε κάποιο εμετικό σιρόπι έτσι ώστε με τον εμετό να αποβάλει την δραστική ουσία που υπάρχει ακόμη στο στομάχι.
Επίσης μπορούμε να του χορηγήσουμε ενέσιμη θειική ατροπίνη(αντίδοτο για την δηλητηρίαση από τα οργανοφωσφορικά). Η δόση της θειικής ατροπίνης εξαρτάται από το βάρος του ζώου.
Σε κάθε περίπτωση αν υποψιαστούμε ότι το ζώο μας έχει δηλητηριαστεί θα πρέπει ταχύτατα να μεταβούμε σε κτηνιατρικό ιατρείο επειδή ανάλογα και με το είδος και την ποσότητα του δηλητηρίου που έχει πάρει, ο χρόνος μετρά αντίστροφα.»

πηγή

Keywords
Τυχαία Θέματα