7 “μνηστήρες” για την κατασκευή νέου container terminal στο λιμάνι της Ριέκα

Επτά εταιρείες από Ευρώπη, Μέση και Άπω Ανατολή εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για την κατασκευή του νέου τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι της Ριέκα.

Η είδηση προήλθε από δηλώσεις του διευθυντή του λιμένα, προσθέτοντας ότι δεν επιτρέπεται να αποκαλύψει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ωστόσο, τα κροατικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα ανώνυμε πηγές, μεταδίδουν ότι μεταξύ των ενδιαφερόμενων εταιρειών είναι η κινεζική κ/ξ Ningbo Port και η CRBC (China Road and Bridge Company).

Έπειτα από την εξέταση των

αρχικών προσφορών, οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να υποβάλλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους, ώστε να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και να αναδειχθεί ο παραχωρησιούχος, ο οποίος θα αναλάβει την κατασκευή του νέου σταθμού επενδύοντας περίπου 80 εκατ. ευρώ.

Στόχος είναι ο παραχωρησιούχος να κατασκευάσει το νέο τερματικό σταθμό, προκειμένου να εκσυγχρονίσει τις λιμενικές υποδομές και παράλληλα να τις καταστήσει ανταγωνιστικές.

Σε περίπτωση που ο παραχωρησιούχος δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτή την “κίνηση”, τότε η χρονική διάρκεια παραχώρησης μειώνεται από τα 70 στα 30 έτη.

Σύμφωνα με τη διαχειριστική αρχή λιμένος της Ριέκα το βασικό πλεονέκτημα του νέου τερματικού σταθμού είναι ότι θα είναι σε θέση να δέχεται τα εξαιρετικά μεγάλα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (ultra large containers).

Ο νέος τερματικός σταθμός θα είναι σε θέση να μεταφέρει περισσότερα από 400 χιλ. TEU ετησίως, σε πρώτη φάση και τουλάχιστον 800 χιλ. – 1 εκατ. TEU ετησίως, όταν φτάσει σε πλήρη δυναμικότητα το 2030.

The post 7 “μνηστήρες” για την κατασκευή νέου container terminal στο λιμάνι της Ριέκα appeared first on Metaforespress.

Keywords
Τυχαία Θέματα