COVID-19: Ας δώσουμε περισσότερο χώρο στον πεζό και το ποδήλατο
Υπάρχει δυσκολία να παραμείνουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους. Μετά από 1,5 μήνα lockdown, τα πράγματα γίνονται ακόμη δυσκολότερα.
Ο κάθε ελεύθερος χώρος στους δήμους κατακλύζεται από πεζούς για να κάνουν βόλτα. Δεν είναι λίγες οι περιγραφές που ακούει καθημερινά ο καθένας μας, για πεζούς που μέχρι σήμερα δεν συνήθιζαν να κάνουν βόλτα, τώρα να την επιζητούν και να περπατούν, στον δρόμο, με τα λιγοστά ή συχνά ανεπαρκή πεζοδρόμια (με εμπόδια, δένδρα, στύλους, κολώνες και ό,τι κάποιος φανταστεί), ή και πάνω στην άσφαλτο με οχήματα
Σε λίγες ημέρες, η απαίτηση για την αποστολή SMS, ή την συμπλήρωση της φόρμας για κατ’εξαίρεση μετακίνηση θα αρθεί. Ο κόσμος θα βγει έξω από το σπίτι. Πιο ελεύθερος. Ίσως για να βρει την ισορροπία του. Την ψυχική.
Παράλληλα, οι υγειονομικές απαιτήσεις για την διατήρηση αποστάσεων και την αποφυγή συγχρωτισμού και συνωστισμού παραμένουν και είναι επιβεβλημμένες. Και απ’ότι φαίνεται θα παραμείνουν για κάμποσο καιρό ακόμη.
Τι μπορούμε να κάνουμε; Για να μην πάει ο κόσμος στην παραλία του Φλοίσβου ή της Γλυφάδας ή να περπατήσει στην Φωκίωνος Νέγρη, θα πρέπει κοντά του να δημιουργηθεί χώρος για να περπατήσει.
Η πρόταση είναι να ληφθεί μέριμνα για την προσωρινή δημιουργία ελεύθερων χώρων για περπάτημα, ποδήλατο, για να ξεσκάσει ο κόσμος δηλαδή. Και αυτό τηρώντας την απόσταση των 2μ που απαιτείται για την αποφυγή συγχρωτισμού.
Που θα βρεθεί ο χώρος; Θα πρέπει να δώσουμε οδούς, προσεκτικά επιλεγμένες σε κάθε δήμο, όπου θα αποδοθούν στους πεζούς και την κυκλοφορία των παρόδιων. Αυτές πρέπει να είναι αμιγώς τοπικές οδοί, όπου μπορεί να γίνει αυτό, ικανού μήκους, χωρίς μεγάλες κλίσεις.
Έτσι οι πολίτες θα χρησιμοποιούν αυτές που είναι κοντά στο σπίτι τους, και δεν θα οδεύουν κατά δεκάδες στον Φλοίσβο, την παραλία της Θεσσαλονίκης και στις λοιπές προνομιακές τοποθεσίες. Έτσι θα αυξηθούν τα διαθέσιμα τετραγωνικά μέτρα για βόλτα που θα έχει ο πεζός και θα μπορεί ευκολότερα να τηρήσει την απαιτούμενη απόσταση.
Να δούμε ποιες περιοχές έχουν έλλειψη από πάρκα και ανοικτούς χώρους: Περιοχές, όπου για να φθάσει κάποιος σε ανοικτό χώρο χρειάζεται να περπατήσει μεγάλη απόσταση. Περιοχές με μεγάλες πυκνότητες πληθυσμού, αλλά με περιορισμένους ελεύθερους χώρους.
Οδούς με ή χωρίς εμπορικές δραστηριότητες, ειδικά τώρα που τα καταστήματα δεν έχουν ανοίξει ακόμη. Με τέτοια κριτήρια και με τον χαρακτήρα κάθε οδού, να επιλέξουμε ποιες είναι οι υποψήφιες οδοί.
Θα πρέπει να δώσουμε οδούς, προσεκτικά επιλεγμένες σε κάθε δήμο, όπου θα αποδοθούν στους πεζούς και την κυκλοφορία των παρόδιων. Έτσι οι πολίτες θα χρησιμοποιούν αυτές που είναι κοντά στο σπίτι τους, και δεν θα οδεύουν κατά δεκάδες στον Φλοίσβο, την παραλία της Θεσσαλονίκης και στις λοιπές προνομιακές τοποθεσίες
Θα πρέπει σταδιακά, ίσως από τους περισσότερο τολμηρούς ή/και πρωτοπόρους δήμους να ξεκινήσουν τέτοια μέτρα. Αρχικά για το Σαββατοκύριακο και 3 ώρες το πρωί και 3 το απόγευμα και στην συνέχεια παρακολουθούμε την αποδοχή και προχωράμε. Με την συνεργασία όλων -πολιτών, τροχαίας, πολιτικής προστασίας, Δήμου. Δεν μπορούμε όμως να κάτσουμε αμέτοχοι.
Προκλήσεις για αυτό το εγχείρημα υπάρχουν. Είναι π.χ. η πρόσβαση οχημάτων εκτάκτου ανάγκης, η διασφάλιση πρόσβασης στους διανομείς, θέματα οδικής ασφάλειας εάν οι οδηγοί παρκάρουν και αναπτύσσουν ταχύτητα.
Πρέπει να αντιμετωπισθούν. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Ναι μπορούμε. Ίσως να χρειάζεται και κάποια νομοθετική ρύθμιση, αλλά στις ιδιαίτερες συνθήκες που ζούμε, αυτό θα μπορούσε (ή και θα έπρεπε) να γίνει πολύ γρήγορα.
Το έχουν κάνει αλλού; Ναι βέβαια. Σε πολλές πόλεις του κόσμου. Και συνεχίζουν να το κάνουν.
Πρόσφατα, δημοσιεύθηκε άρθρο στο nypost.com (https://nypost.com/2020/04/27/nyc-aims-to-open-100-miles-of-streets-for-pedestrians-de-blasio/) όπου στην Νέα Υόρκη (των ~8,5 εκατομμυρίων πολιτών) σχεδιάζουν να δώσουν στους πεζούς και στο ποδήλατο περί τα 160 χλμ. οδών γύρω από πάρκα και πλατείες για να μπορέσουν να διατηρήσουν το social distancing (κοινωνική αποστασιοποίηση), που ορίζουν οι έκτακτοι κανόνες δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση του COVID-19.
Και με αυτό τον τρόπο οι δήμοι όχι μόνον δεν κάθονται αμέτοχοι και οχυρωμένοι στο «δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι επειδή δεν έχουμε μεγάλο πάρκο και ελεύθερους χώρους» ή στο «τι να κάνουμε που δεν είμαστε κοντά στην παραλία», αλλά θα πάρουν μέτρα για την μετά το lockdown εποχή, και θα μεριμνούν για την σωματική και ψυχική υγεία των πολιτών. Από την δική τους πλευρά.
Ας ελπίσουμε μάλιστα, ίσως κρυφά, ίσως φανερά, ότι αυτό θα είναι η αρχή για διάθεση περισσότερου χώρου για τους πεζούς, που τόσα χρόνια έχουν εκδιωχθεί από το αυτοκίνητο.
Θέληση χρειάζεται. Ο Έλληνας σε τέτοιες προσπάθειες ανταποκρίνεται. Και έτσι όπως ανταποκρίθηκε στον αυτοπεριορισμό, και έγινε παράδειγμα σε όλο τον κόσμο, έτσι θα ανταποκριθεί και πάλι. Φτάνει κάποιος να το κάνει, γιατί μόνο του δεν γίνεται…..
Ιωάννης Μάρης,
Τοπογράφος Μηχ/κός – Συγκοινωνιολόγος
The post COVID-19: Ας δώσουμε περισσότερο χώρο στον πεζό και το ποδήλατο appeared first on Metaforespress.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- T. Θεοδωρικάκος: Αλλαγές στην Άδεια Ειδικού Σκοπού και τριπλό ωράριο στο Δημόσιο
- Σήμερα οι ανακοινώσεις Κεραμέως για τα σχολεία- Επιστροφή στα θρανία σε δύο φάσεις
- Πετρέλαιο: Ανακάμπτουν οι τιμές -«Ψαλιδίζονται» οι προβλέψεις
- Σήμερα οι ανακοινώσεις Κεραμέως - Τσιόδρα για τα σχολεία - Οι επιφυλάξεις των γιατρών
- Αναλυτικός οδηγός για τις μάσκες: Πού είναι υποχρεωτικές- Ποιο είναι το πρόστιμο
- Ποιοι θα πάνε για δουλειά στις 4 Μαΐου – Τι αλλάζει στα ωράρια
- ΔΕΗ - ΕΛΠΕ: Εξετάζονται επενδύσεις ως «αντίδοτο» στην κρίση
- ΣΑΤΑ: Κακόγουστο αστείο η συνέχιση της μεταφοράς ενός επιβάτη
- Κ. Χατζηδάκης: Απ’ αυτό το νομοσχέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ θα φύγει ηττημένος
- Ποια είναι η νέα κανονικότητα σε κομμωτήρια και καταστήματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις metaforespress
- Τελευταία Νέα metaforespress
- COVID-19: Ας δώσουμε περισσότερο χώρο στον πεζό και το ποδήλατο
- Επιστολή Περιφέρειας Αττικής στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ναυτιλίας για τα έργα επέκτασης της κρουαζιέρας στον Πειραιά
- Αντιδρούν οι ιδιοκτήτες ταξί (ΠΟΕΙΑΤΑ) στη συνέχιση της μεταφοράς ενός μόνο επιβάτη. «Πρόκειται για κακόγουστο αστείο», αναφέρουν
- Υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα ΜΜΜ, με ελεγχόμενη είσοδο στους σταθμούς και σήμανση των σημείων αναμονής
- Οικονομική ενίσχυση 800 ευρώ σε όλους τους μηχανικούς ζητεί το ΤΕΕ
- Ποσότητες δεμάτων, αντίστοιχες με των Χριστουγέννων, παραδίδει λόγω κορωνοϊού η Canada Post
- Στην κρατικοποίηση της Alitalia, ως τον Ιούνιο, προσανατολίζεται η ιταλική κυβέρνηση
- Διευκολύνσεις σε ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία και ταξί που έπρεπε να αποσυρθούν: Έλαβαν παράταση στα τέλη του έτους
- Απάντηση Π. Πέρκα στις δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών σχετικά με την ανανέωση – συντήρηση του στόλου λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
- Ο ΟΛΠ προκηρύσσει έργα 32 εκατ. ευρώ. Ανακοινώνεται ο ανάδοχος για την επισκευή του προβλήτα Ι, κανονικά οι εργασίες στην κρουαζιέρα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Airbus: Ζημία 481 εκατομμυρίων ευρώ το 1ο τρίμηνο λόγω πανδημίας
- Λιβάνιος: Τι αλλάζει στο Δημόσιο με την άρση των περιοριστικών μέτρων
- Μαριλένα Γεραντώνη: «Γίνε καλύτερη. Σε ό,τι ξεκινήσεις, σε ό,τι αφοσιωθείς»
- Προβληματισμός στο ΑΧΕΠΑ: Θετικοί στον ιό επί 55 μέρες 3 ασθενείς
- Την Πέμπτη η καταβολή των επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ
- Εξίσωση με πολλούς αγνώστους η επιστροφή στα θρανία
- Η Χίλαρυ Κλίντον στηρίζει Μπάιντεν
- Ο οίκος Fitch Ratings υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ιταλίας
- Ράλι 10% της μετοχής της Google μετά τα αποτελέσματα α’ τριμήνου
- Ν. Παπαθανάσης: Αυστηροί έλεγχοι για μάσκες και μέτρα προστασίας στα μαγαζιά