ΕΒΕΠ: Τα οφέλη των επιχειρήσεις από την «Συν-Εργασία»
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ) θεωρεί πως το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με τη σταδιακή επανεκκίνηση των επιχειρήσεων, κινήθηκε άμεσα προς τη σωστή κατεύθυνση στον τομέα της προστασίας της οικονομίας και της διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής, καθώς έλαβε μέτρα που στήριξαν ταυτόχρονα τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, απλώνοντας ένα δίχτυ προστασίας.
Η δημιουργία του μηχανισμού «Συν-Εργασία» παρέχει τη δυνατότητα ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζόμενων, όπου και αν αυτό καταστεί αναγκαίο, ανακουφίζοντας παράλληλα τις επιχειρήσεις από ένα
Αξίζει να σημειωθεί ότι, παντού, σε ολόκληρο τον κόσμο, εκατομμύρια θέσεις εργασίας χάνονται, χωρίς να υπάρχουν αντίμετρα, που να μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη δυσμενή αυτή εξέλιξη. Αντίθετα, η ελληνική κυβέρνηση, με τον αρμόδιο Υπουργό Γ. Βρούτση, κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα, με σχέδιο και με υπευθυνότητα, σχεδόν ταυτόχρονα με τα μέτρα που ελήφθησαν για την προστασία της υγείας.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» του Μαρτίου και του Απριλίου, αλλά και του Μαΐου, που βρίσκεται σε εξέλιξη, το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας φαίνεται να αποδίδει.
Η εφαρμογή του νέου μηχανισμού «Συν-Εργασία» ξεκινά από την 1η Ιουνίου και τα βασικά χαρακτηριστικά λειτουργίας του, αλλά και οι προϋποθέσεις ένταξης σε αυτόν, διαμορφώνονται ως εξής:
-Θεσπίζεται νέος μηχανισμός ενίσχυσης της απασχόλησης, με την επωνυμία «Συν-Εργασία», που για πρώτη φορά θα ενισχύει την εργασία.
-Η χρηματοδότηση του προγράμματος θα γίνει μέσα από το χρηματοδοτικό εργαλείο του προγράμματος SURE που, σε πρώτη φάση, για την Ελλάδα, αντιστοιχεί σε 1,4 δισ. ευρώ.
-Η χρονική περίοδος εφαρμογής είναι από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.
-Δικαίωμα συμμετοχής στο μηχανισμό έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), που παρουσιάζουν πτώση τζίρου ως εξής:
Για τον Ιούνιο, πτώση τζίρου τουλάχιστον 20% αθροιστικά για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Για τον Ιούλιο, πτώση τζίρου τουλάχιστον 20% αθροιστικά για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Για τον Αύγουστο, πτώση τζίρου τουλάχιστον 20% αθροιστικά για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. Για τον Σεπτέμβριο, πτώση τζίρου τουλάχιστον 20% αθροιστικά για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο.
-Κάθε μήνα, οι επιχειρήσεις θα δηλώνουν τους εργαζόμενους που θέτουν σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης και τα στοιχεία τζίρου των προηγούμενων μηνών, ώστε να επιβεβαιωθεί η δυνατότητα συμμετοχής τους.
-Τα στοιχεία αυτά θα συγκρίνονται με τους αντίστοιχους μήνες των προηγούμενων τριών ετών, ώστε να προκύπτει η πτώση τζίρου (με αυξημένη βαρύτητα στα στοιχεία του 2019).
-Σε περίπτωση επιχειρήσεων που άνοιξαν πρόσφατα, θα συγκρίνονται με τα στοιχεία τζίρου των προηγούμενων μηνών, που είναι διαθέσιμα.
-Επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά και δεν έχουν καταγράψει τους προηγούμενους μήνες έσοδα έχουν δικαίωμα συμμετοχής.
-Ο εργοδότης θα έχει το δικαίωμα να περιορίσει τον χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, χωρίς μεταβολή της σχέσεως εργασίας.
-Για τον χρόνο που δεν εργάζεται ο εργαζόμενος, ο κρατικός προϋπολογισμός θα ενισχύει τον ίδιο τον εργαζόμενο καλύπτοντας το 60% της αμοιβής του, που αντιστοιχεί στο διάστημα αυτό.
-Η αμοιβή αυτή δεν έχει περιορισμό προς τα πάνω ενώ, σε περίπτωση που η καθαρή αμοιβή, μετά την προσαρμογή, υπολείπεται του κατώτατου μισθού, η διαφορά αυτή θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το κράτος.
-Δυνατότητα συμμετοχής στο σχήμα θα έχουν όλοι οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης των εν λόγω επιχειρήσεων.
-Επίσης, για τις εποχικές επιχειρήσεις, θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα προσληφθούν, μέχρι τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που είχαν πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα.
-Δεν δίνεται η δυνατότητα μετατροπής σχέσεως εργασίας από μερική απασχόληση, σε πλήρη.
-Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου (επί του 100% που προβλέπεται στη σύμβαση εργασίας).
-Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας, ούτε σε μείωση του ύψους της αμοιβής του εργαζομένου.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Βασίλης Κορκίδης, ο μηχανισμός αυτός αναμένεται να ανασχέσει το μεγάλο «κύμα» απολύσεων που θα μπορούσε να λειτουργήσει αλυσιδωτά για όλους του κλάδους, να επιφέρει κατάρρευση της αγοράς εργασίας, αλλά και σοβαρή βλάβη στην οικονομία γενικότερα και μάλιστα σε μία περίοδο όπου η κυβέρνηση, παρά την πανδημία, συνεχίζει να υλοποιεί αναπτυξιακούς σχεδιασμούς αναγκαίους για την μετά κρίση εποχή. Ο «δεκάλογος» λειτουργίας της «Συν-Εργασίας» πρέπει να εφαρμοστεί από την αρχή σωστά, ώστε να ανακουφίσει τις επιχειρήσεις από ένα σημαντικό μέρος του μισθολογικού κόστους και ταυτόχρονα να ενισχύσει το εισόδημα των εργαζομένων.
The post ΕΒΕΠ: Τα οφέλη των επιχειρήσεις από την «Συν-Εργασία» appeared first on Metaforespress.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Με τη ΘΕΣγάλα... «ποιος είναι το αφεντικό;»
- Μέχρι την Πέμπτη οι αιτήσεις για τα 534 ευρώ
- Ζημιές από το χαλάζι σε ακτινίδια και πυρηνόκαρπα στη Χρυσούπολη Καβάλας
- Προειδοποιήσεις για το μέγεθος της επόμενης πανδημίας
- Κοντά σε επενδυτική συμφωνία ύψους 491 εκατ. δολαρίων βρίσκεται η VW
- Η Τουρκία προκαλεί, ο Έβρος «σφραγίζεται»
- Δημοσίευμα για Ερντογάν: Η μάχη με τον καρκίνο και οι κρίσεις επιληψίας
- Αμυράς: Την αξιοποίηση του αρδευτικού έργου στον κάμπο Κουκλιών στο Πωγώνι
- Με δωρεάν προκρατήσεις οι επισκέψεις στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος
- Domotel Hotels &Resorts: Ανοίγει όλα τα ξενοδοχεία της αλυσίδας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις metaforespress
- Τελευταία Νέα metaforespress
- ΕΒΕΠ: Τα οφέλη των επιχειρήσεις από την «Συν-Εργασία»
- Αυξάνονται τα δρομολόγια προς τις παραλίες του δήμου Θερμαϊκού με απόφαση ΟΣΕΘ
- Το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε τη μείωση του διοικητικού φόρτου και την παροχή ευελιξίας σε αερομεταφορές και σιδηρόδρομο
- Ένας στους 4 χάνουν τη ζωή τους στους δρόμους της ΕΕ σε τροχαία με βαρέα οχήματα. Τι αποκαλύπτει έρευνα του ETSC
- Μετά την κρίση επιβατών, έρχεται η κρίση χρέους στις αεροπορικές; Η ανάλυση της ΙΑΤΑ
- «Έξυπνα» κράνη με θερμικές κάμερες προμηθεύεται η Hellenic Seaplanes, στο πλαίσιο των μέτρων κατά του κορωνοϊού
- Το σύστημα RESIST ενισχύει την ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού οδικού δικτύου. Δηλώσεις του Δρ. Άγγελου Αμδίτη
- «Φορέας λειτουργίας Μετρό Θεσσαλονίκης = Αποδόμηση του δημοσίου προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων», δήλωσε η Π. Πέρκα
- Μέσω ΚΕΠ, η αναγγελία έναρξης επαγγέλματος και ίδρυσης σχολής εκπαίδευσης υποψήφιων οδηγών
- Παρέτεινε την αναστολή των κρουαζιέρων της έως τις 30 Ιουλίου η Celestyal Cruises
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ιδιωτικός τομέας: Παράταση της άδειας ειδικού σκοπού μέχρι τις 26 Ιουνίου
- Ξανα... βρίσκει τον ανοδικό του ρυθμό το Χρηματιστήριο Αθηνών
- H Lidl Ελλάς στις "The Most Sustainable Companies In Greece" για 3η συνεχή φορά
- Κόνσολας: "Το υπουργείο Τουρισμού ουδέποτε διαχώρισε τα νησιά σε κατηγορίες ως προς την επικινδυνότητά τους"
- Ο ΘΕΣγάλα στηρίζει το εγχείρημα «Ποιος είναι το αφεντικό; - Η Mάρκα του Kαταναλωτή»
- Ν. Μηταράκης: Θα συνεχιστεί η λειτουργία ιατρείων εντός των ΚΥΤ
- Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Μειωμένες οι παγκόσμιες επενδύσεις στην ενέργεια κατά 20% το 2020
- Με δωρεάν προκρατήσεις οι επισκέψεις στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος
- Το lockdown οδήγησε σε ταχύτερη αύξηση πωλήσεων στα βρετανικά σούπερ μάρκετ
- UBS: Τι οδηγεί το ράλι των αγορών και οι τρεις στρατηγικές για κέρδη στη συνέχεια