Εύρεση κοινής γραμμής πλεύσης για την ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης ζητά το ΕΒΕΠ
Η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της ναυπηγοεπισκευής στον ευρύτερο Πειραϊκό χώρο αποτελούσε και αποτελεί το ζητούμενο για το σύνολο των επιχειρήσεων που ενυπάρχουν στο ΕΒΕΠ, αλλά και σε άλλους φορείς, που σχετίζονται με τις εξειδικευμένες δραστηριότητες και δεξιότητες, οι οποίες αναπτύχθηκαν διαχρονικά στο λιμάνι του Πειραιά, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιμελητηρίου, μετά από πολύμηνες διαδικασίες και αφού είχε «χάσει» σε επίπεδο Περιφέρειας και Επιτροπών υπουργείου Ανάπτυξης, ο ΟΛΠ προσέφυγε στο ΣτΕ, το οποίο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, με την Απόφαση 766-29/4/2020 (Ε’ τμήμα επταμελούς σύνθεσης) έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης για την υπόθεση άρνησης της Περιφέρειας χορήγησης άδειας εγκατάστασης ναυπηγείου.
Παράλληλα, ψηφίστηκε στη Βουλή το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, το οποίο μεταρρυθμίζει σε μεγάλο βαθμό το καθεστώς των βιομηχανικών δραστηριοτήτων που προκαλούν ρύπανση, φέρνει αλλαγές στην περιβαλλοντική αδειοδότηση και τις χρήσεις γης στη Περιφέρεια Αττικής.
Έτσι, ο ΟΛΠ φαίνεται να αποκτά τη δυνατότητα να μετατρέψει τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος σε ναυπηγείο, ενώ, σε αντιπαράθεση, επισημαίνεται ότι η αρχική σύμβαση παραχώρησης της περιοχής που ελέγχεται από τον ΟΛΠ, μεταξύ ελληνικού δημοσίου και λιμανιού, δεν επιτρέπει τη λειτουργία ναυπηγείου, παρά μόνο επισκευαστικής βάσης.
«Ασφαλές λιμάνι» ο ΠειραιάςΑνεξαρτήτως των όποιων εξελίξεων δρομολογήσει η απόφαση του ΣτΕ (η οποία όμως δεν έχει καθαρογραφεί ακόμα ώστε όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές να έχουν πρόσβαση στο σκεπτικό), που αφορά στην άδεια ναυπηγείου του ΟΛΠ, το ΕΒΕΠ τονίζει ότι πιστεύει ακράδαντα στην αναγκαιότητα διαλόγου και μάλιστα προτείνει να γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης, στον οποίο θα πρέπει να λάβουν μέρος τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, η ΟΛΠ-COSCO, το ΕΒΕΠ, το ΒΕΠ και πρωταρχικά οι αρμόδιοι φορείς, που εκφράζουν το σύνολο των επιχειρήσεων του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Βασίλης Κορκίδης, επισημαίνει πως «σε μια εποχή, που η χώρα έχει εισέλθει, παρά την πανδημία, σε τροχιά επανεκκίνησης της οικονομίας, η εξεύρεση κοινής γραμμής πλεύσης για την ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης πρέπει να αποτελέσει το επίκεντρο, ώστε οι όποιες επενδύσεις από πλευράς ΟΛΠ-COSCO, ναι μεν να διατηρήσουν την βιωσιμότητα τους, αλλά και οι ελληνικές ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις και τα μικρά ναυπηγεία να έχουν «ανοικτή πρόσβαση» στην αποκλειστική δραστηριότητά τους.
Ο Πειραιάς έχει καταστεί «ασφαλές λιμάνι» όχι ως προς την κλασική έννοια, καθώς πάντα ήταν ασφαλές λιμάνι, αλλά και υγειονομικά. Πρέπει λοιπόν να το αξιοποιήσουμε κατάλληλα και να περάσει συνειδητά στα επιτελεία των ναυτιλιακών επιχειρήσεων ότι ο Πειραιάς είναι εδώ και οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε αυτό είναι έτοιμες να παράσχουν με ασφάλεια και συνέπεια τις υπηρεσίες τους.
Σε διαφορετική περίπτωση το όφελος που θα αποκόμιζε ο Πειραιάς, θα το καρπωθούν ξανά οι γείτονες ανταγωνιστές μας, της ναυπηγοεπισκευής στην Μαύρη Θάλασσα και την Αδριατική, χωρίς μάλιστα να διαθέτουν τις ελληνικές εργασιακές δεξιότητες.
Η μετάβαση στη νέα τάξη πραγμάτων πρέπει να μετατραπεί σε μία ευκαιρία ανάταξης της πειραϊκής επιχειρηματικότητας και της αλυσίδας αξίας της ελληνικής ναυτιλίας μέσω του πρώτου πανελλήνιου ναυτιλιακού cluster «Maritime Hellas» και όχι μόνο.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το άμεσο οικονομικό όφελος της χώρας, μόνο από τις εταιρείες κρουαζιέρας εκτιμάται ετησίως στα 572 εκατ. ευρώ, με 7.657 άμεσες θέσεις εργασίας και 145 εκατ. ευρώ σε μισθούς. Ως γνωστόν από τον Πειραιά διέρχονται κρουαζιερόπλοια και mega yachts, που θα μπορούσαν να εκτελούν τις ετήσιες επιθεωρήσεις και επισκευές, πέραν των τροφοεφοδιασμών τους.
Τέλος, σημειώνεται ότι η παροχή ελλιμενισμού και εκτεταμένου αγκυροβόλιου για πλοία που έχουν αδρανοποιηθεί εξ αιτίας των συνεπειών της πανδημίας, εφόσον σχετικά αποφασίσει το αρμόδιο υπουργείο σε γνώση του οποίου είναι αρκετά αιτήματα ναυτιλιακών εταιριών, θα αποφέρει όφελος και για την τοπική οικονομία, καθώς τα πλοία θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν στην Ελλάδα εργασίες ανεφοδιασμού, επισκευών και όλων των απαιτούμενων πιστοποιήσεων και ενεργειών, μέχρι να μπορέσουν και πάλι να αποπλεύσουν.
Οι ναυτικοί μας, συνηθίζουν να λένε πως πρέπει να «ξεχειμωνιάσουμε», αφού ο χειμώνας είναι η δύσκολη εποχή στη θάλασσα για ταξίδια, λόγω καιρού. Φέτος όμως, λόγω κορωνοϊού, το καλοκαίρι για τα ναυτιλιακά επαγγέλματα θα είναι δύσκολο και θα πρέπει να «ξεκαλοκαιριάσουμε» για να ξεπεράσουμε την τρικυμία της πανδημίας και ιδιαίτερα στην ακτοπλοΐα».
Να σημειωθεί ότι, ο κ. Κορκίδης, με επιστολές του, κάλεσε όλους τους φορείς, σε πνεύμα συνεργασίας, να αξιοποιήσουν τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται ώστε ο Πειραιάς να αποδείξει στα δύσκολα την ανθεκτικότητα και τη δυναμική του.
The post Εύρεση κοινής γραμμής πλεύσης για την ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης ζητά το ΕΒΕΠ appeared first on Metaforespress.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Αυτή είναι η χώρα που “νίκησε” ολοκληρωτικά τον κορωνοϊό!
- Μείωση σοκ 14% στη ζήτηση ρεύματος
- Ζώδια: Οι προβλέψεις για σήμερα Πέμπτη, 7 Μαΐου 2020
- Πώς θα είναι οι διακοπές στη Γερμανία
- Εφιάλτης δίχως τέλος στις ΗΠΑ με 2.073 θανάτους σε 24 ώρες-Τραμπ: Χειρότερη από το Περλ Χάρμπορ η πανδημία
- Θα ψεκάσουν τα δέντρα από σήμερα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
- Βουτιά στις πληρωμές λογαριασμών ρεύματος έφερε το lockdown
- Σ. Τσιόδρας: Ο ιός δεν δείχνει μείωση στην επιθετικότητά του
- Το ΑΚΚΕΛ αποκαλύπτει ολόκληρη την αλήθεια για τα «5000€ ανά αγρότη»
- Κλείνει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την αναστολή επιταγών
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις metaforespress
![Εξεύρεση, ΕΒΕΠ,exevresi, evep](https://images32.inewsgr.com/3741/37419995/exevresi-koinis-grammis-plefsis-gia-tin-anaptyxi-tis-nafpigoepiskevastikis-zonis-zita-to-evep-160.jpg)
- Τελευταία Νέα metaforespress
- Εύρεση κοινής γραμμής πλεύσης για την ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης ζητά το ΕΒΕΠ
- Κατά 80% αυξήθηκαν οι κατ’ οίκον παραδόσεις της ACS σε 1 μήνα. Εξυπηρετήθηκαν 3,5 εκατ. παραλήπτες στο lock down
- Στις 18 ή στις 25 Μαΐου η απόφαση για την «απελευθέρωση» των πτήσεων εσωτερικού. Υγειονομικό πιστοποιητικό για τις διεθνείς πτήσεις έχει εισηγηθεί η Ελλάδα
- Ικανοποιείται το αίτημα των ιδιοκτητών ταξί: Θα επιτρέπεται και δεύτερος επιβάτης
- Λήξη του Μεταφορικού Ισοδύναμου στα καύσιμα στις 31 Ιουλίου
- Χρ. Σπίρτζης: Επιστροφή στα έργα Υποδομών και στο Μετρό Θεσσαλονίκης στον Ιανουάριο του 2015, σε 10 μήνες κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη
- «Τονωτική ένεση» στα ΕΛΤΑ. «Απελευθερώνεται» το πλαφόν των 15 εκατ. ευρώ για την ετήσια αποζημίωση της Καθολικής Υπηρεσίας
- Με το ταχυδρομείο η αποστολή του διπλώματος οδήγησης στο σπίτι από την Περιφέρεια Αττικής
- Η πρόβλεψη της ΕΕ για την Ελλάδα: Ύφεση 9,7% εφέτος, ανάπτυξη 7,9% το 2021
- Ενέργειες για την έναρξη εργασιών στο Πάτρα – Πύργος και το βόρειο τμήμα του Ε65. Το φθινόπωρο ο ενιαίος πομποδέκτης στους αυτοκινητοδρόμους
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Αυστραλία: Κίνδυνος αύξησης έως και 50% των αυτοκτονιών λόγω του Covid-19
- Τα γράμματα της (λατινικής) αλφαβήτου
- Μεξικό: Οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 2.700 και τα κρούσματα μόλυνσης τα 27.000
- Βραζιλία: Νέα θλιβερά ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων μόλυνσης
- Air France-KLM: Χειρότερο θα είναι το πλήγμα από τον κορονοϊό στο β΄ τρίμηνο
- Κίνα: Κανένας θάνατος, 2 "εισαγόμενα" κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό
- ΗΠΑ: Άλλοι 2.073 θάνατοι σε 24 ώρες εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού
- AB InBev: Εμφάνισε ζημιές στο τρίμηνο, περιμένει μεγαλύτερο πλήγμα στο β΄ τρίμηνο
- Πολωνία: Αναβλήθηκαν οι προεδρικές εκλογές της 10ης Μαΐου