Η εξ ολοκλήρου ανάθεση υπηρεσιών logistics σε εταιρείες 3PL βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα (13%) στην Ελλάδα

Η εξ ολοκλήρου ανάθεση υπηρεσιών logistics σε εταιρείες 3PL στην Ελλάδα βρίσκεται, ακόμη, σε χαμηλά επίπεδα.

Της Βάσως Βεγιάζη

Ειδικότερα, η εξ ολοκλήρου ανάθεση υπηρεσιών logistics σε εταιρείες 3PL ανέρχεται στο 13%, ενώ η μερική ανάθεση σε τρίτους στο 60%. Αμιγώς,

ενδοεπιχειρησιακά υπηρεσίες logistics εξασκεί το 27% των επιχειρήσεων.

Τα ανωτέρω εμπεριέχονται, μεταξύ άλλων, στα αποτελέσματα της 4ης Πανελλήνιας Έρευνας της EEL.

Επίσης, η έρευνα κατέδειξε ότι η μεταφορά, η διανομή και η αποθήκευση αποτελούν τις συχνότερες δραστηριότητες που ανατίθενται σε εξωτερικούς συνεργάτες.

Παράλληλα, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του δείγματος της έρευνας διαθέτει αποθηκευτικούς χώρους μικρότερους από 10.000 m2, η πλειοψηφία των οποίων χωροθετείται στη Δυτική Αττική.

Οι εταιρίες αποθηκεύουν κυρίως ξηρό φορτίο, ενώ τα τελευταία χρόνια τα φορτία που ψύχονται (π.χ. τρόφιμα/φάρμακα) κερδίζουν έδαφος.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την 4η Πανελλήνια Έρευνα της Ελληνικής Εταιρείας Logistics (EEL), που παρουσιάστηκε στο 22ο Πανελλήνιο Συνέδριο Logistics, η άμεση συνεισφορά του τομέα των logistics στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας ανήλθε, το 2016, στο 9,02%.

Συγκεκριμένα, αν ληφθεί υπόψη η συνεισφορά (ΑΠΑ+Φόροι-Επιδοτήσεις) του κλάδου παροχής υπηρεσιών logistics, καθώς και τις δραστηριότητες logistics που εκτελούνται ενδο-επιχειρησιακά, τόσο στους κλάδους του εμπορίου και της μεταποίησης όσο και στους λοιπούς κλάδους, τότε η άμεση συνεισφορά των logistics στο ΑΕΠ της Ελλάδας, το 2016, ανέρχεται σε 15,7 δισ. ευρώ.

The post Η εξ ολοκλήρου ανάθεση υπηρεσιών logistics σε εταιρείες 3PL βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα (13%) στην Ελλάδα appeared first on Metaforespress.

Keywords
Τυχαία Θέματα