Η πρόοδος υλοποίησης του έργου ELECTRIPORT του λιμένα Ηρακλείου

Το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου παρουσιάστηκε στο ξενοδοχείο Athens Marriott Hotel η πρόοδος υλοποίησης του έργου του λιμένα Ηρακλείου Κρήτης “ELECTRIPORT – Port Electrification – Alternative Maritime Power”.

Το έργο αυτό συμμετείχε στην ανταγωνιστική πρόσκληση του Μηχανισμού Συνδέοντας την Ευρώπη (CEFTransportMAPCall2020) και έλαβε έγκριση σκοπιμότητας στις 17 Φλεβάρη του 2021 από την Γενική Γραμματεία

Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής.

Κατά την παρούσα φάση βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης, έχοντας εκπονήσει το σύνολο των απαραίτητων μελετών για την ηλεκτρική τροφοδοσία των πλοίων (cold ironing) σε συγκεκριμένες θέσεις στο λιμένα του Ηρακλείου, με στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2 και την βιώσιμη ανάπτυξη του λιμένα και της πόλης.

OΔιευθύνων Σύμβουλος κ. Παπαδάκης ανέφερε κατά την παρουσίασή του ότι το ELECTRIPORT θα αποτελέσει έργο-πιλότο για την ανάπτυξη παρόμοιων έργων σε πόλεις λιμένες της Ελλάδας, ενώ έδωσε έμφαση στο νέο ρόλο που ενδέχεται να έχει στο άμεσο μέλλον ο λιμένας ως παραγωγός / μεταπωλητής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν από τους εταίρους του έργου οι τεχνικοοικονομικές πτυχές και οι προκλήσεις για την επιτυχή υλοποίησή του.

Στις υποχρεώσεις που θα επέλθουν στους λιμένες που ανήκουν στο διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών για εγκατάσταση υποδομών από ξηράς παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από την εφαρμογή του υπό διαπραγμάτευση ενωσιακού θεσμικού πλαισίου, αναφέρθηκε από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Λιμένων στην Μόνιμη Εθνική Αντιπροσωπεία κ. Αβρανάς Αντώνης.

Το άρθρο Η πρόοδος υλοποίησης του έργου ELECTRIPORT του λιμένα Ηρακλείου εμφανίστηκε πρώτα στο Metaforespress.

Keywords
Τυχαία Θέματα