Πανδημία και lockdown ενίσχυσαν το e-commerce: Το 2020, έξι στους 10 έκαναν ηλεκτρονικά τις αγορές τους
Μία επιπλέον επίπτωση της πανδημίας Covid-19 και των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ, με σκοπό τον έλεγχο της εξάπλωσής της, ήταν η ενίσχυση του ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce), σύμφωνα με το Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Διευθύνσεως Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank για την ελληνική οικονομία.
Στην Ελλάδα, το 2020, εκτιμάται ότι περίπου
Την τελευταία δεκαετία, το μερίδιο των διαδικτυακών αγοραστών στη χώρα μας φαίνεται να ακολουθεί μια ήπια, ανοδική πορεία.
Παρά το γεγονός ότι υπολείπεται έναντι του μέσου όρου των χωρών της Ευρωζώνης, τα τελευταία έτη, αυτή η διαφορά έχει μειωθεί αισθητά, εξέλιξη που συμβαδίζει με την πρόοδο του ψηφιακού μετασχηματισμού στη χώρα μας.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (“E-commerce statistics for individuals”, January 2021), το 2020, οι πιο δημοφιλείς αγορές μέσω διαδικτύου, στην Ευρωζώνη, ήταν τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, όπως ενδύματα, υποδήματα και αξεσουάρ, έπιπλα και είδη οικιακής χρήσης, είδη καλλωπισμού, βιβλία αλλά και διάφορες υπηρεσίες, όπως οι κατ’ οίκον παραδόσεις από εστιατόρια και αλυσίδες γρήγορου φαγητού. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, οι καταναλωτές αξιολογούν ως σημαντική την ευελιξία που προσφέρει το ηλεκτρονικό εμπόριο για αγορές οποτεδήποτε και οπουδήποτε, έχοντας πρόσβαση σε ένα ευρύτερο φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών και καθιστώντας τη σύγκριση τιμών πιο εύκολη.
Άνοδος τα έτη 2015 και 2020Αξίζει να σημειωθεί ότι, το 2015 και το 2020, οι ηλεκτρονικές αγορές στη χώρα μας σημείωσαν μεγαλύτερη άνοδο, σε σχέση με άλλες χρονικές περιόδους, καθώς δύο διαφορετικές διαταραχές είχαν σχεδόν παρόμοιο αντίκτυπο στο εγχώριο λιανικό εμπόριο και ιδιαίτερα στο ηλεκτρονικό.
Το 2015, η επιβολή περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και στην κίνηση κεφαλαίων εντός της χώρας είχε σαν αποτέλεσμα την απότομη αύξηση των ηλεκτρονικών αγορών, μεταξύ των χρηστών του διαδικτύου. Η τάση αυτή ανακόπηκε ελαφρώς, τη διετία 2016-2017.
Αντίστοιχα, το 2020, οι περιορισμοί της φυσικής παρουσίας στα καταστήματα λιανικού εμπορίου, λόγω της πανδημίας, οδήγησαν σε νέο, απότομο άλμα του ηλεκτρονικού εμπορίου μεταξύ των χρηστών του διαδικτύου, εξέλιξη που αναμένεται να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση και τα επόμενα έτη, λόγω της αναβάθμισης των ψηφιακών μέσων παγκοσμίως.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με σχετική έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ[i], η οποία διεξήχθη στα μέσα Νοεμβρίου 2020 σε 500 επιχειρήσεις του κλάδου, αυξήθηκαν οι εναλλακτικοί τρόποι πώλησης, καθώς το 6% δήλωσε ότι δημιούργησε e-shop, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το 25% ότι ξεκίνησε να κάνει πωλήσεις μέσω τηλεφωνικών παραγγελιών, στο ίδιο χρονικό διάστημα και το 12%, αντίστοιχα, μέσω των κοινωνικών δικτύων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 70% των επιχειρήσεων, εξαιρουμένων όσων δραστηριοποιούνται στον υποκλάδο των τροφίμων, δήλωσαν ότι η πανδημία τις ώθησε, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, να επενδύσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.
Ειδικά για τις επιχειρήσεις τροφίμων, η ροπή επένδυσης στον ψηφιακό μετασχηματισμό ήταν συγκριτικά χαμηλότερη, αφενός λόγω της ανελαστικής ζήτησης των προϊόντων τους, αφετέρου διότι παρέμειναν σε λειτουργία, κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων.
Αυξήθηκαν, ωστόσο, και στην περίπτωση των επιχειρήσεων τροφίμων οι τηλεφωνικές παραγγελίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Επιπλέον, σχεδόν το 60% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα και είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν πωλήσεις εκτός φυσικού καταστήματος, το 2020, κατέγραψαν αύξηση των εν λόγω πωλήσεων, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αν και ήπια στην πλειονότητα των περιπτώσεων, εξαιτίας των πιέσεων που δημιουργήθηκαν στα εισοδήματα, λόγω της πανδημίας.
Σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και τη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2021-2027, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 31% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι θα πρέπει να κατευθυνθούν προς την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, το 17% προς τις συνέργειες και τις δικτυώσεις των επιχειρήσεων, επίσης το 17% προς την εκπαίδευση του προσωπικού στις νέες τεχνολογίες και, τέλος, το 16% προς τον πράσινο μετασχηματισμό των επιχειρήσεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα τρόφιμα δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην πράσινη μετάβαση, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες κατηγορίες επενδύσεων, λόγω της φύσης των προϊόντων που προσφέρουν.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων αποτελεί έναν από τους άξονες των στρατηγικών κατευθύνσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Νοέμβριος 2020) και προβλέπει την υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις που αποτελεί πρόκληση ιδιαίτερα για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μειώνοντας το ψηφιακό χάσμα μεταξύ αυτών και του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Αυτό αναμένεται να επιτευχθεί μέσω της παροχής φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις και χρηματοδότηση που θα κατευθυνθούν σε νέες τεχνολογίες.
[i] «Ψηφιακός μετασχηματισμός, διαδικτυακές πωλήσεις & BLACK FRIDAY: μια ακόμη πρόκληση για τον ελληνικό εμπορικό κόσμο», Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.
The post Πανδημία και lockdown ενίσχυσαν το e-commerce: Το 2020, έξι στους 10 έκαναν ηλεκτρονικά τις αγορές τους appeared first on Metaforespress.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Φρένο στο εμβόλιο της AstraZeneca και από νοσοκομεία στο Βερολίνο
- Τράπεζες: Τι πρέπει να ξέρετε για την «ισχυρή ταυτοποίηση πελάτη»
- Καράτε: Απεβίωσε ο Γρηγόρης Χανικιάν
- Παραμένει ο «γρίφος» για το άνοιγμα των σχολείων- Οι επικρατέστερες ημερομηνίες
- «Archegos story»: Πώς η αμύθητη περιουσία του Μπιλ Χουάνγκ εξανεμίστηκε σε λίγες μέρες
- Δύο Belharra παράγγειλε η Γαλλία
- Ισχυρές απώλειες για την τουρκική λίρα μετά τη νέα παρέμβαση Ερντογάν στην κεντρική τράπεζα
- Τι σημαίνει ισχυρή ταυτοποίηση πελάτη στις ηλεκτρονικές συναλλαγές
- Alpha Bank: Οι επιπτώσεις της πανδημίας στο λιανεμπόριο & η διαμόρφωση του επιχειρηματικού τοπίου
- Άβαξ: Πρoχωρά στη νέα ψηφιακή εποχή με τo PYLON ERP
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις metaforespress
- Τελευταία Νέα metaforespress
- Πανδημία και lockdown ενίσχυσαν το e-commerce: Το 2020, έξι στους 10 έκαναν ηλεκτρονικά τις αγορές τους
- Ο Ευ. Μπεκιάρης νέος πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων (ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο.)
- Σημεία απάντησης του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών για τον ΟΑΣΘ
- Οι τύποι καυσίμων νέων λεωφορείων: ηλεκτρικά 6,1%, υβριδικά 9,5% και ντίζελ 72,9%
- Κινητικότητα στην αγορά ακινήτων logistics και βιομηχανικών κτιρίων. Οι βασικότερες συναλλαγές
- Μεταθέτει τα δρομολόγια στις Δυτικές Κυκλάδες με το SPEEDRUNNER 3 η AEGEAN SPEED LINES
- Τα έργα μετρό είναι προϊόντα σχεδιασμού μακράς πνοής
- Ολοκληρώνεται η σύμβαση 717 της ΕΡΓΟΣΕ, εγκαθίσταται το ETCS. Σε 3 ώρες και 15 λεπτά το Αθήνα – Θεσσαλονίκη
- Ενισχύει το δίκτυό της στην Ελλάδα η Volotea. Πτήσεις Θεσσαλονίκη – Ζάκυνθο τον Ιούνιο
- Περιφέρεια Αττικής: Ξεκίνησαν από τη Λ. Κηφισού οι περιπολίες για την προάσπιση της οδικής ασφάλειας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- BioNTech: Εντός του 2021 η παραγωγή 2,5 δισ. δόσεων του εμβολίου της
- Wall Street: Απώλειες για τα futures, στο 1,76% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου
- Σε εγρήγορση για την επιδείνωση του καιρού η Πολιτική Προστασία
- Γερμανία : Αναστολή του εμβολίου AstraZeneca σε γυναίκες κάτω των 60 ετών
- Συνάντηση Χρυσοχοϊδη- Γιόχανσον για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών
- Στο Hall of Fame Βολκόφ και Ζντβοτς
- Πρόστιμο 3,7 εκατ. ευρώ στη Moody's από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών
- Δώρο Πάσχα: Πώς θα καταβληθεί σε εργαζόμενους σε αναστολή
- Κικίλιας: 1.483 κλίνες ΜΕΘ στη χώρα - Ο ιδιωτικός τομέας έχει διαθέσει στο ΕΣΥ 174 ΜΕΘ στην Αττική
- Χιλιάδες Αθηναίοι στο Φάληρο παρά το lockdown – Συνεχίζονται τα κορωνοπάρτι