“Πράσινο φως” από το Συμβούλιο της ΕΕ στις πρώτες εκταμιεύσεις για την ανάκαμψη
Οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ ενέκριναν, χτες, την πρώτη δέσμη εκτελεστικών αποφάσεων του Συμβουλίου που αφορούν την έγκριση εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.
Η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Λετονία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία, η Σλοβακία
Η έκδοση εκτελεστικών αποφάσεων του Συμβουλίου για την έγκριση των σχεδίων επιτρέπει στα κράτη μέλη να υπογράφουν συμφωνίες επιχορήγησης και δανειοδότησης που θα καταστήσουν δυνατή προχρηματοδότηση έως και 13%.
Η Επιτροπή υπέβαλε θετική αξιολόγηση των σχεδίων των 12 κρατών μελών στο Συμβούλιο τον Ιούνιο, η οποία συνοδευόταν από τις προτάσεις για τις αποφάσεις του Συμβουλίου επί της έγκρισής τους. Και τα 12 κράτη μέλη ζήτησαν προχρηματοδότηση από τα διατιθέμενα κονδύλια. Οι αποφάσεις που εξέδωσε σήμερα το Συμβούλιο αποτελούν το τελικό βήμα, ώστε να μπορέσουν τα κράτη μέλη να συνάψουν συμφωνίες επιχορήγησης και δανειοδότησης με την Επιτροπή και να αρχίσουν να λαμβάνουν κονδύλια για την υλοποίηση των εθνικών τους σχεδίων.
“Οι αποφάσεις του Συμβουλίου ECOFIN σχετικά με τα μισά σχεδόν εθνικά σχέδια αποτελούν σημαντικό βήμα προόδου για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης. Επιτρέπουν στα κράτη-μέλη να υπογράψουν τις πρώτες συμφωνίες χρηματοδότησης και τις πληρωμές προχρηματοδότησης που θα πραγματοποιηθούν.
Με τη στήριξη της ΕΕ, τα κράτη μέλη μπορούν να αρχίσουν τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις που απαιτούνται για την ανάκαμψη, την ενίσχυση και τον μετασχηματισμό των οικονομιών μας.
Οι εκδοθείσες αποφάσεις του Συμβουλίου θα επιτρέψουν στα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν τα κονδύλια όχι μόνο για την ανάκαμψη από την κρίση COVID-19, αλλά και για τη δημιουργία μιας πιο ανθεκτικής, πιο πράσινης και πιο ψηφιακής, καινοτόμου και ανταγωνιστικής Ευρώπης για τις επόμενες γενιές της ΕΕ”, σχολίασε ο Andrej Šircelj, υπουργός Οικονομικών της Σλοβενίας.
Η χρηματοδοτική αρωγή της ΕΕ από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 672,5 δισ. ευρώ αποσκοπεί στην ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης της Ευρώπης μέσω της στήριξης μεταρρυθμίσεων και επενδυτικών έργων των κρατών-μελών.
Τα μέτρα που εγκρίνονται στα εθνικά σχέδια επικεντρώνονται σε έξι τομείς πολιτικής («πυλώνες») που περιέχονται στον κανονισμό για τη θέσπιση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Οι εν λόγω τομείς περιλαμβάνουν την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, την έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, καθώς και την κοινωνική και εδαφική συνοχή.
Επιμέρους μέτρα των κρατών μελών για την επίτευξη της ανάκαμψης και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ΕΕ περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, την απαλλαγή της βιομηχανίας από τις ανθρακούχες εκπομπές, την ανακαίνιση κτιρίων, την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και την επανειδίκευση του εργατικού δυναμικού.
Τα σχέδια λαμβάνουν επίσης υπόψη τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις που προσδιορίστηκαν κατά τις συζητήσεις για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο του 2019 και του 2020.
Τα επόμενα βήματαΟ Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελεί το κεντρικό στοιχείο του Next Generation EU, της δέσμης των μέτρων ανάκαμψης που αποσκοπούν στην αναζωογόνηση της οικονομίας της ΕΕ μετά την πανδημία COVID-19 και την παράλληλη αντιμετώπιση των κύριων προκλήσεων της εποχής μας, όπως η κλιματική μετάβαση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός.
Προκειμένου να λάβουν στήριξη από τον μηχανισμό, τα κράτη-μέλη πρέπει να υποβάλουν τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητάς τους στην Επιτροπή, η οποία στη συνέχεια τα αξιολογεί με βάση τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις και τους έξι πυλώνες του μηχανισμού.
Μετά την υποβολή του σχεδίου ενός κράτους-μέλους, και εφόσον δεν έχει συμφωνηθεί αναβολή με το εν λόγω κράτος μέλος, η Επιτροπή έχει στη διάθεσή της 2 μήνες για να το αξιολογήσει και να προτείνει εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου για την έγκρισή του.
Στη συνέχεια, το Συμβούλιο, κατά κανόνα, εξετάζει την πρόταση εντός 4 εβδομάδων.
Μετά την έκδοση της προτεινόμενης απόφασης, το κράτος-μέλος μπορεί να υπογράψει διμερείς συμφωνίες χρηματοδότησης με την Επιτροπή και να λάβει τη συμφωνηθείσα προχρηματοδότηση εντός δύο μηνών.
Περαιτέρω εκταμιεύσεις από τον μηχανισμό θα βασίζονται στη θετική αξιολόγηση της εφαρμογής του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, λαμβάνοντας υπόψη την επίτευξη των οροσήμων και των στόχων που καθορίζονται στο σχέδιο κάθε χώρας.
The post “Πράσινο φως” από το Συμβούλιο της ΕΕ στις πρώτες εκταμιεύσεις για την ανάκαμψη appeared first on Metaforespress.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Το νέο εργασιακό τοπίο από το φθινόπωρο - Δύο στους τρεις απρόθυμοι να γυρίσουν στο γραφείο
- Ηλιούπολη: Απελευθερώθηκε και άλλη κοπέλα εκτός από την 19χρονη - Νέες αποκαλύψεις για 10 "φυλακισμένες"
- Ο Αριστείδης Παπαθάνος νέος Διευθύνων Σύμβουλος της CPI
- Δήμος Αθηναίων: Tα νέα νηπιαγωγεία της πρωτεύουσας
- Δίπλα στον πυρόπληκτο Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Μεσοτόπου κυβερνητικό επιτελείο
- ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 22,8% για τον δείκτη τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Μάιο
- Θεοχάρης: Δεν ευθύνονται ο τουρισμός και οι αφίξεις για την αύξηση των κρουσμάτων
- Ολλανδία: 500% αύξηση κρουσμάτων μετά την άρση των περιορισμών
- New EU guidance helps companies to combat forced labour in supply chains
- Messenger: Επιθέσεις phishing στην εφαρμογή – ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις metaforespress
- Τελευταία Νέα metaforespress
- “Πράσινο φως” από το Συμβούλιο της ΕΕ στις πρώτες εκταμιεύσεις για την ανάκαμψη
- New EU guidance helps companies to combat forced labour in supply chains
- Η Scoot θα συνδέει, από τις 10 Αυγούστου, την Αθήνα με το Βερολίνο τρεις φορές την εβδομάδα
- Ικανοποίηση στο λιμάνι της Ελευσίνας από τις εξαγγελίες του ΟΣΕ περί σιδηροδρομικής σύνδεσης
- Η στροφή στην τεχνολογία «μονόδρομος» στα logistics. Τι ειπώθηκε στο συνέδριο «Increasing Warehouse Productivity»
- Σημάδι αισιοδοξίας: Η Ryanair προσλαμβάνει 2.000 πιλότους σε 3 χρόνια
- Συνεργασία UPS και PwC για την ενσωμάτωση, από τις επιχειρήσεις, των νέων οδηγιών για τον ΦΠΑ
- Υποχρεωτική θα παραμείνει η χρήση μάσκας στα ΜΜΜ του Λονδίνου
- Συνάντηση του αναπληρωτή CEO του ΟΛΠ με τον Πρέσβη της Ιαπωνίας στην Ελλάδα
- Κ. Καραμανλής: Σε 2 χρόνια συμβασιοποιήσαμε έργα 4πλάσιου ύψους από ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ σε 4,5 χρόνια
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- CPI: Ο Αριστείδης Παπαθάνος νέος Διευθύνων Σύμβουλος
- ΔΕΗ: Στα 500 εκατ. αυξάνεται το ομόλογο-Συγκεντρώθηκαν πάνω από 2 δισ. ευρώ – σχεδόν 6 φορές η κάλυψη
- Σύντομα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση
- «Οπλοστάσιο» με αυτοσχέδια μαχαίρια στις φυλακές Δομοκού
- Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2021: Η ΕΛΕΠΑΠ ανάμεσα στους 28 νικητές
- ΠΑΣΥΔΙΠ: Δεν καταργείται το φελιζόλ
- ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 22,8% για τον δείκτη τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Μάιο
- Σταϊκούρας: Κλειδώνει αύριο με τους θεσμούς η ρύθμιση για χρέη της πανδημίας
- Ο συγγραφέας του «Μαύρου Κύκνου» για το Bitcoin: Αξίζει ακριβώς… μηδέν
- Πιερρακάκης: Διαμορφώνουμε τις συνθήκες ευκαιρίας, ώστε η Ελλάδα όχι μόνο να μπορεί να καλύψει την απόσταση αλλά και να πρωταγωνιστήσει