«Προπύργια» των ελληνικών εξαγωγών Ιταλία, Γερμανία και Κύπρος. «Πρωταγωνιστές» αλουμίνιο, βαμβάκι, σιτάρι και ελαιόλαδο
Με τις παραδοσιακές αγορές της Ευρώπης, οι οποίες αποτελούν διαχρονικά το «ισχυρό χαρτί» να δίνουν τον τόνο και το 2021, οι ελληνικές εξαγωγές κατάφεραν να παρουσιάσουν για ακόμη μία χρονιά ισχυρή ανάπτυξη, πετυχαίνοντας και πάλι νέο ρεκόρ, σύμφωνα με τον ΠΣΕ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, οι εξαγωγές κατά το 2021, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, αυξήθηκαν κατά 8,89 δισ. ευρώ ή κατά 29,2%
Πιο συγκεκριμένα, το 2021 ξεχωρίζει η άνοδος της Τουρκίας στην 4η θέση, των Η.Π.Α. στην 7η θέση και της Ρουμανίας στην 8η θέση της λίστας των σημαντικότερων προορισμών που κατευθύνονται τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό.
Οι χώρες που εξάγει η ΕλλάδαΑναλυτικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), η Ιταλία εξακολουθεί και κατά το 2021 (για 11η συνεχή χρονιά) να αποτελεί το σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών ενώ στη δεύτερη θέση παραμένει η Γερμανία, όπως και κατά το 2020.
Ακολουθεί η Κύπρος στην ίδια θέση με πέρυσι στη σχετική κατάταξη και μετά η Τουρκία, προς την οποία η αύξηση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων (κατά 53,9%) το 2021 οδήγησε στο να ανέλθει από την 6η στην 4η θέση.
Οι παραδοσιακές αγορές παραμένουν το «ισχυρό χαρτί» – Δυναμική επανεμφάνιση της Τουρκίας, ραγδαία άνοδος της Γαλλίας – Ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει τα δεδομένα
Ακολουθούν, η Βουλγαρία στην ίδια θέση (5η) με το 2020, η Γαλλία στην 6η θέση από 4η το 2020, οι ΗΠΑ και η Ρουμανία στην 7η και 8η θέση από 9η και 10η αντίστοιχα.
Την πρώτη δεκάδα των κυριότερων προορισμών των ελληνικών εξαγωγών, συμπληρώνει το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία στην 9η και 10η θέση, υποχωρώντας και οι 2 κατά 2 θέσεις, παρά την αύξηση στις εξαγωγές προς τις χώρες αυτές.
Πλην της πρώτης δεκάδας των χωρών-πελατών των ελληνικών προϊόντων για το 2021, αξίζει να σημειωθεί, η άνοδος στην κατάταξη του Λιβάνου κατά 79,1% (11η θέση από 13η) σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, της Νότιας Κορέας κατά 175,6% (13η θέση από 24η), η Σαουδική Αραβία κατά 105,2% (19η θέση από 26η), η Τυνησία κατά 178% (22η θέση από 37η) και η Σιγκαπούρη κατά 228,2% (29η θέση από 46η).
Αξίζει να σημειωθεί πως στην πρώτη 30άδα των χωρών-πελατών των ελληνικών προϊόντων για το 2021, υπάρχουν αυξήσεις εξαγωγών προς όλες τις χώρες πλην μόνο 2 χωρών, της Κίνας κατά -16,7% (17η θέση από 11η) και της Αιγύπτου κατά -11,8% (24η θέση από 18η).
Τα προϊόντα που εξάγει η ΕλλάδαΣε επίπεδο προϊοντικών κατηγοριών, θεαματικές επιδόσεις καταγράφουν τα πετρελαιοειδή με πολύ μεγάλη αύξηση εξαγωγών (+67,2%), τα προϊόντα αλουμινίου (μεγάλες αυξήσεις σε επιμέρους κατηγορίες), το βαμβάκι (+72,6%), το σιτάρι (+142,1%), το φυσικό αέριο (+92,5%), το ελαιόλαδο (+12,8%).
Η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη σχολιάζοντας τα παραπάνω δήλωσε τα εξής:
«Για ακόμη μια φορά οι ελληνικές εξαγωγές μπόρεσαν και το 2021 και έκαναν τη διαφορά. Κόντρα στις αντιξοότητες που δημιούργησαν στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας πέτυχαν νέο ρεκόρ εξωστρέφειας.
Καταλυτικό ρόλο παίζουν η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, μέσα από τις μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας αλλά και το Εθνικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, το οποίο μέσα από συγκεκριμένες δράσεις διευκολύνει το έργο των εξαγωγικών επιχειρήσεων.
Ωστόσο, για μια ακόμη φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα πρόκληση: τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πρόκειται για μια δυσμενή εξέλιξη, η οποία ανατρέπει άρδην -για ακόμη μια φορά- τα δεδομένα και εντείνει την αβεβαιότητα.
Αν και είναι νωρίς για να αποτιμηθεί ο αντίκτυπος, ωστόσο οι παρενέργειες που έχουν ήδη εμφανιστεί, με επίκεντρο την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών προμηνύουν επιδείνωση του παγκόσμιου εμπορίου.
Υπό αυτές τις συνθήκες παραμένει ζωτικής σημασίας να μην διασαλευθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων.
Δεν πρέπει επ’ ουδενί να υπονομευθεί η δυναμική που έχουν αναπτύξει τα ελληνικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές. Είναι κρίσιμο να στηριχθούν οι εγχώριες βιομηχανίες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση και παράλληλα να δοθούν κίνητρα, ώστε να τονωθεί η εγχώρια παραγωγή.
Είναι ανάγκη να αναστραφεί ή έστω να μετριαστεί το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο. Μόνο έτσι θα οικοδομήσουμε μια πραγματικά ισχυρή οικονομία, η οποία θα αντέχει στους κραδασμούς της παγκόσμιας οικονομίας. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία για να κάνουμε το μεγάλο άλμα προς τα μπροστά».
Για αναλυτικές πληροφορίες: ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ 2021
The post «Προπύργια» των ελληνικών εξαγωγών Ιταλία, Γερμανία και Κύπρος. «Πρωταγωνιστές» αλουμίνιο, βαμβάκι, σιτάρι και ελαιόλαδο appeared first on Metaforespress.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- H Shell αποχωρεί από τη Ρωσία μετά τον σάλο για την αγορά πετρελαίου – Η συγγνώμη της εταιρείας
- Ο «χάρτης» των ελληνικών εξαγωγών το 2021-Τα 100 top προϊόντα
- Η Κίνα «πονά που βλέπει τις φλόγες του πολέμου στην Ευρώπη» αλλά δεν καταδικάζει τη Ρωσία
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Πού θα είναι το επόμενο χτύπημα των Ρώσων
- Αλλάζει ο χάρτης των ελληνικών εξαγωγών το 2021 - Τα top 100 προϊόντα και αγορές
- Δ. Τζανακόπουλος: «Απαράδεκτος ο χειρισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο θέμα της Ουκρανίας»
- Κακοκαιρία Φίλιππος: Ποιες περιοχές θα επηρεάσει
- Γενς Στόλτενμπεργκ: Η επέκταση του πολέμου πέραν των συνόρων της Ουκρανίας θα ήταν καταστροφική
- «Κωλοτούμπα» της Shell: Σταματά να αγοράζει ρωσική ενέργεια
- "Call Russia": Μία πρωτοβουλία που θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την προπαγάνδα της Μόσχας στην Ρωσία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις metaforespress
- Τελευταία Νέα metaforespress
- «Προπύργια» των ελληνικών εξαγωγών Ιταλία, Γερμανία και Κύπρος. «Πρωταγωνιστές» αλουμίνιο, βαμβάκι, σιτάρι και ελαιόλαδο
- Ως και 3 ημερήσιες πτήσεις θα πραγματοποιεί η Delta από Αθήνα για Ατλάντα, Βοστώνη, Νέα Υόρκη (JFK)
- WATT+VOLT: Eπεκτείνει το δίκτυο φορτιστών Chargespot με νέες συνεργασίες
- ΒΕΘ: Το 21% των βιοτεχνιών ζητούν μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα
- Το ελληνικό φορτηγό εκπέμπει SOS. Σε πανελλαδική συνέλευση καλεί η ΟΦΑΕ στις 27 Μαρτίου
- Οι επιδόσεις των 15 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών λιμένων στη διακίνηση containers. Η εικόνα στον Πειραιά
- Κομισιόν: Ξεκινά τη διαβούλευση για αναθεώρηση του Κανονισμού για τις αεροπορικές υπηρεσίες
- Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία “παγώνει” τις δραστηριότητές της Fraport στην Αγ. Πετρούπολη
- Υπό διαβούλευση έως τις 16 Μαρτίου το νομοσχέδιο για τη μετατροπή του ΟΑΕΠ σε ΑΕ
- Υπό διαβούλευση ως τις 16 Μαρτίου το σχέδιο νόμου για τη μετατροπή του ΟΑΕΠ σε ΑΕ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- ΠΟΥ: Αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς οι επιθέσεις σε ουκρανικά νοσοκομεία και ασθενοφόρα
- Γαλλία: Από κοινού η απόφαση της ΕΕ σε περίπτωση εμπάργκο από ΗΠΑ σε ρωσικό αέριο-πετρέλαιο
- Χρ. Σακελλαρίδη: Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί νέα δεδομένα για τις ελληνικές εξαγωγές
- Καμπανάκι ΔΝΤ: Τυχόν κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία θα είχε καταστροφικές συνέπειες για όλον τον κόσμο
- Ζελένσκι: Eίμαστε έτοιμοι για διάλογο με την Ρωσία, όχι για συνθηκολόγηση
- Λεμέρ: Η Ευρώπη έχει λύσεις για να ανεξαρτητοποιηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο
- Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς αναζητά «ταμειακές ανάσες»
- Κ. Χατζηδάκης: 5+4 πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών
- Grant Thornton: Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα για το γυναικείο επιχειρείν παγκοσμίως
- Γερμανία: Ηχηρό «όχι» στην πυρηνική ενέργεια